Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον...

Συνέντευξη με τον στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη

dsc_1214.jpgστην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” (17 Οκτωβρίου 2009)του ψηφιακού ραδιοφώνου elliniko-fenomeno.com με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Λευτέρης Χαψιάδης στιχουργός – ποιητής αθάνατων επιτυχιών πολλών καλλιτεχνών. Επιστήθιος φίλος και παραγωγός του αείμνηστου Στέλιου Καζαντζίδη.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την συγγραφή βιβλίων, το ένα με τίτλο “Η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι ζωή μου” περιλαμβάνει 150 στίχους, επιλογή των τραγουδιών του. Και το δεύτερο  με τίτλο “Ένας αλήτης άγγελος”,  είναι ένα μυθιστόρημα για το Ελληνικό τραγούδι.

Το βιβλίο προλόγισε ο στιχουργός -ποιητής – δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος. Τραγούδι Στέλιος Καζαντζίδης. Η παρουσίαση και των δύο βιβλίων του έγινε στην Αλεξανδρούπολη, γιατί γενέτειρα του είναι το χωρίο Κοίλα, του Δήμου Φερών.

Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου φίλοι μου έχουμε τον Λευτέρη Χαψιάδη, έναν εκ των μεγαλυτέρων στιχουργών του Ελληνικού πενταγράμμου. Λευτέρη τι κάνεις;;

Λευτέρης Χαψιάδης: Γεια σου Νίκο, χαίρομαι που σ΄ ακούω.

Ν. Βάνης: Καιρό έχουμε να τα πούμε. Σήμερα είσαι μαζί μας στην ψηφιακή συχνότητα elliniko-fenomeno.com. Λευτέρη χάρηκα που σε είδα στην παρουσίαση του Νίκου Βέρτη.

Λ. Χαψιάδης: Στην απονομή ήταν του τριπλά πλατινένιου δίσκου.

Ν. Βάνης: Ήταν εκεί όλα τα τέρατα της Ελληνικής μουσικής, Χρήστος Νικολόπουλος, Αντώνης Βαρδής, Λευτέρης Χαψιάδης. Ο δε Νίκος Βέρτης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την συμμετοχή σου στο δίσκο του.

Λ. Χαψιάδης: Έχω γράψει τους στίχους του τραγουδιού του τίτλου του δίσκου “Όλα είναι εδώ”, σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Χάρηκα που μετά από πολύ καιρό βρέθηκα στο χώρο της μουσικής. Γιατί όπως ξέρες εδώ και τρία χρόνια ζω στην Αλεξανδρούπολη.

Ν. Βάνης: Ξαναγύρισες τελικά στο Ελληνικό τραγούδι;;

Λ. Χαψιάδης: Είμαι πάντα στον χώρο αυτό, απλώς δεν μετείχα σ΄ όλην αυτήν την ιστορία, γιατί το τραγούδι έχει πάει κάπου αλλού. Εγώ δεν ακολουθώ αυτόν τον δρόμο. Είχα μια πορεία μέσα στο τραγούδι, και θέλω να κρατήσω το χρώμα που της έχω δώσει.

Ν. Βάνης: Εγώ νομίζω ότι απέχεις από τα στιχουργικά δρώμενα, κακώς βέβαια, γιατί εσύ είσαι η ιστορία του στίχου.

Λ. Χαψιάδης: Όχι δεν είμαι η ιστορία του στίχου, απλά έχω γράψει κάποια καλά τραγούδια, που έχουν μια θέση στο Ελληνικό πεντάγραμμο. Δυστυχώς σήμερα το τραγούδι πάει κάπου αλλού, και εγώ δεν είμαι καν πρόθυμος να το ακολουθήσω.

Τα ραδιόφωνα, η τηλεόραση, δεν στηρίζουν το καλό Ελληνικό τραγούδι. Έχουν μπει σ΄ αυτό το παιχνίδι της ξεφτίλας, που δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύω ότι ο κόσμος κάποια στιγμή θα τα απορρίψει όλα αυτά, και θα επανέλθει στο υγιές τραγούδι.

Ν. Βάνης: Εγώ άλλωστε το γνωρίζεις είμαι απ΄ αυτούς που στηρίζω ακράδαντα το λαϊκό τραγούδι, το οποίο βλέπω να επανέρχεται σύντομα.

Λ. Χαψιάδης: Μακάρι τα πράγματα να είναι όπως τα λες. Εσύ είσαι μέσα στα πράγματα και θα τα ξέρεις καλύτερα. Γυρνάς από δω και από κει, γυρίζεις και μυρίζεις που λέμε.

Ν. Βάνης: Θέλω να σου πω φίλε μου Λευτέρη, ότι όταν πρόσφατα βρέθηκα στο μαγαζί του φίλου μου Γ. Μποζίδη, όπου εμφανίζεται ο Γιώργος Μαζωνάκης , μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ο καλλιτέχνης όταν βγήκε με μπαγλαμά, τζουρά, σάζι και άρχισε να τραγουδά ρεμπέτικα και λαϊκά, ποιος ο Γ. Μαζωνάκης, που είναι αλλού ως καλλιτέχνης.

Λ. Χαψιάδης: Αρκεί να μην τα κάνουν γραφικά.

Ν. Βάνης: Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι μόλις άρχισαν να παίζουν τα όργανα μπαγλαμάς, τζουράς, σάζι σηκώθηκε να χορέψει όλο το μαγαζί, που μάλιστα ήταν κατάμεστο και έγινε χαμός. Όλη η νεολαία χόρευε με τα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Και τώρα έρχεται η ψευτοκουλτούρα της νέας τάξης πραγμάτων και προσπαθεί να επιβάλλει πράγματα και θάματα.

Λ. Χαψιάδης: Αυτό είναι ένας μύθος ότι η νεολαία δεν αγαπά το λαϊκό τραγούδι, ότι δηλαδή είναι κάπου αλλού. Της επιβάλλουν αυτό το χαζό τραγούδι. Η νεολαία μόλις ακούσει λαϊκό και ρεμπέτικο διασκεδάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πραγματικό κέφι στα μαγαζιά, γίνεται στο δεύτερο πρόγραμμα, όπου ο κόσμος περιμένει να ακούσει τα λαϊκά τραγούδια για να χορέψει, και να διασκεδάσει πραγματικά.

Ν. Βάνης: Εγώ που γνωρίζω όλα τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, βλέπω πως ο κόσμος διασκεδάσει, και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες, από τον πιο μικρό, μέχρι και τους εβδομηντάρηδες. 

Λ. Χαψιάδης: Το λαϊκό τραγούδι δεν έχει ηλικίες. Όσο κι αν προσπαθούν να αποπροσανατολίζουν την νεολαία από το λαϊκό μας τραγούδι, εκείνη αντιθέτως το αγαπά πολύ απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα στην σημερινή εποχή.

Ν. Βάνης: Μια και ήσουν παραγωγός του Στέλιου Καζαντζίδη, ο άνθρωπος του για χρόνια, θέλω να πούμε λίγα λόγια γι΄ αυτόν τον ογκόλιθο του Ελληνικού τραγουδιού, για τους ακροατές μας που αυτήν την ώρα είναι πάρα πολύ απ΄ όλον τον κόσμο.

Λ. Χαψιάδης: Ήμουν το δεξί του χέρι, όπως έλεγε ο ίδιος

Ν. Βάνης: Πρόσφατα Λευτέρη έγινε η συναυλία στην Θεσσαλονίκη προς τιμήν του, δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια τι γινόταν. Το Καυτατζόγλειο στάδιο γέμισε πάνω από 40.000 άτομα.

Λ. Χαψιάδης: Δυστυχώς δεν μπόρεσα να έλθω, γιατί ήμουνα επάνω στο χωρίο μου, τα περίφημα Κοίλα, όπου είναι ο επίγειος παράδεισος μου.

Ν. Βάνης: Νομίζω Λευτέρη ότι στην γενέτειρα σου, βρήκες την γαλήνη.

Λ. Χαψιάδης: Είναι το χωριό που μεγάλωσα. Σήμερα είναι σχεδόν ακατοίκητο. Είμαστε όλοι κι όλοι 5-6 άτομα.

Ν. Βάνης: Λευτέρη σκέπτομαι να έλθω, και να καθίσω λίγες ημέρες.

Λ. Χαψιάδης: Μακάρι, άλλωστε έχω κάνει και διώροφο κρεβάτι στο μόλις 22,5 τ.μ που μένω, για να μπορώ έτσι να φιλοξενώ και κανένα φίλο μου.

Ν. Βάνης: Θέλω να έλθουμε στον εποχή του Στέλιου Καζαντζίδη, τον οποίον βλέπω ότι η νεολαία όλο και περισσότερο στηρίζει, εάν και είναι πεθαμένος. Όπως είπα στην συναυλία δεν μπορούσε να μπει όλος το κόσμος στο στάδιο, και περίμενε υπομονετικά απ΄ έξω, μήπως και βρεθεί κάποια θέση. Μέχρι το τερέν του σταδίου ήταν γεμάτο.

Λ. Χαψιάδης: Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να ξεριζώσει τον Στέλιο Καζαντζίδη από τις καρδιές των Ελλήνων, και απ΄ ότι έμαθα η συναυλία είχε και πολύ νεολαία.

Ν. Βάνης: Είχαν έλθει απ΄ όλη την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, κυρίως από Γερμανία για να τιμήσουν τον αείμνηστο Στέλιο Καζαντζίδη.

Λ. Χαψιάδης: Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ο Στέλιος είναι ιδέα, είναι τραγούδι, είναι λαός.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις Λευτέρη τι θυμάσαι απ΄ αυτόν τον γίγαντα του Ελληνικού πενταγράμμου.

Λ. Χαψιάδης: Για μένα η λέξη και μόνο Στέλιος Καζαντζίδης σημαίνει πολλά. Ευτύχισα να είμαι δίπλα του 20 χρόνια όχι μόνο ως παραγωγός, αλλά ως φίλος, ως άνθρωπος που νοιαζόταν για τα πάντα, προκειμένου να μην αποσυντονιστεί από την ζωή του ο Στέλιος.

Ανεξίτηλη παραμένει στην μνήμη μου η στιγμή που πήγε να τραγουδήσει στο στούντιο μετά από 11 χρόνια απουσίας από την δισκογραφία. Τότε ηχογραφήθηκε ο “Δρόμος της επιστροφής” και κυκλοφόρησε, από τον οποίον τα πέντε τραγούδια του στίχους έχω γράψει εγώ.

Για μένα ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση, εάν και είχα γράψει επιτυχίες με τον Μ. Αγγελόπουλο, Γ. Νταλάρα, Χ. Αλεξίου. Γ. Πάριο, Π. Τερζή, Γλυκερία και  πολλούς άλλους. Όταν ο Στέλιος ηχογραφούσε στο στούντιο τον “Δρόμο της επιστροφής”, δεν πίστευα ότι τραγουδούσε δικά μου τραγούδια.

Ν. Βάνης: Αυτό είναι η μέγιστη τιμή φίλε μου Λευτέρη. Αληθεύει ότι ο Στέλιος τα τραγούδια τα έλεγε μία κι έξω;; Αυτό ισχύει, ναι, ή όχι;;

Λ. Χαψιάδης: Ο Καζαντζίδης ήταν πολύ ψείρας, τα έψαχνε πολύ τα τραγούδια. Μια κι έξω δεν θα το έλεγα, και με την ευκολία που τα έλεγε ο Στράτος Διονυσίου. Ο Στράτος ήταν ο γρήγορος.

Ν. Βάνης: Ώστε ο Στράτος τα έλεγε μία κι έξω.

Λ. Χαψιάδης: Ο Στράτος Διονυσίου είχε πει σε μια ημέρα 9 τραγούδια, και άλλα τρία την άλλη. Αυτό δεν είναι κάποιο ιδιαίτερο προτέρημα, απλώς τα έλεγε με ευκολία.

Ν. Βάνης: Λευτέρη ο Στέλιος επισκεπτόταν πολύ συχνά την Θεσσαλονίκη, πάντοτε με την συνοδεία την δική σου. Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη τον γαλήνευε.

Λ. Χαψιάδης: Η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη που αγαπούσε ιδιαίτερα. Την θεωρούσε κομμάτι της παλιάς του ζωής. Και μάλιστα μια επιχειρηματική δραστηριότητα την ξεκίνησε το 1978 από την Θεσσαλονίκη, και αυτή δεν ήταν άλλη από το ούζο “Υπάρχω.

Ν. Βάνης: Όντως το ούζο “Υπάρχω” ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, και μάλιστα ορισμένοι συλλέκτες ψάχνουν να βρουν εάν έμειναν μπουκάλια.

Λ. Χαψιάδης: Σκοτώνονται που θα βρουν κανένα μπουκαλάκι.

Ν. Βάνης: Φίλοι συνεχίζουμε εδώ στο ψηφιακό ραδιόφωνο με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, και με καλεσμένο τον Λευτέρη Χαψιάδη, ο οποίος το γνωρίζει και ο ίδιος ότι είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου.

Λ. Χαψιάδης: Χαθήκαμε οι δυό μας, και μετά από τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στην οικογένεια μου.

Ν. Βάνης: Έχασες τους δικούς σου ανθρώπους.

Λ. Χαψιάδης: Έχασα την μάνα μου και την αδελφή μου μέσα σε 5,5 μήνες, καταλαβαίνεις τι ήταν αυτό για μένα.

Ν. Βάνης: Μεγάλο χτύπημα, δεν το συζητώ.

Λ. Χαψιάδης: Ειδικά της αδελφής μου γιατί ήταν 68 χρονών.

Ν. Βάνης: Να ζεις εσύ Λευτέρη για να τους θυμάσαι, άλλωστε μαζί με σένα θα ζουν και τα τραγούδια σου.

Λ. Χαψιάδης: Θα σε περιμένω να έλθεις στα Κοίλα. 

Ν. Βάνης: Και κάτι τελευταίο που θέλω να σε ρωτήσω Λευτέρη να μας πεις λίγα λόγια για τον κουμπάρο σου Μανώλη Αγγελόπουλο, διότι σ΄ όλες τις περιοδείες του σε είχε δίπλα.

Λ. Χαψιάδης: Ο Μανώλης ήταν αδελφικός μου φίλος, μου λείπει πάρα πολύ. Πέρα από του ότι ήταν μεγάλος τραγουδιστής, πρώτα ήταν άνθρωπος. Τον πρώτο καιρό που έφυγε, δεν μπορούσα να το πιστέψω γιατί μου έλειπε το γέλιο, η παρέα, τα καλαμπούρια του. Δυστυχώς η ζωή είναι σκληρή.

Ν. Βάνης: Πάντως Λευτέρη τον θαύμαζαν σ΄ όλον τον κόσμο. Τέτοια φωνή δεν θα υπάρξει.

Λ. Χαψιάδης: Ήταν πολύ μεγάλος τραγουδιστής, δηλαδή τις χαμηλές νότες του Μ. Αγγελόπουλου, δεν τις συναντάς εύκολα, απλώς είχε περιορισμένο ρεπερτόριο, δεν ευτύχησε να πει και άλλα τραγούδια.

Ν. Βάνης: Λευτέρη πόσους δίσκους είχε κάνει ο Μ. Αγγελόπουλος.

Λ. Χαψιάδης: Είχε τραγουδήσει πάνω από 1000 τραγούδια.

Ν. Βάνης: Άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στο Ελληνικό τραγούδι.

Λ. Χαψιάδης: Βέβαια, κυρίως όμως άφησε την φωνή του, τέτοια φωνή είναι δύσκολο να υπάρξει ξανά.

Ν. Βάνης: Μια και γνώριζες και τους δύο καλλιτέχνες τον Στέλιο και τον Μανώλη, θέλω να μου πεις την εκτίμηση που είχε ο ένας για τον άλλον.

Λ. Χαψιάδης: Υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη μεταξύ τους. Μάλιστα ήταν και κουμπάροι. Ο Στέλιος βάφτισε την κόρη του Μανώλη, την Λάϊλα όπως την φώναζε ο Μανώλης.

Ν. Βάνης: Σήμερα αυτό δεν το συναντάς σε καλλιτέχνες.

Λ. Χαψιάδης: Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, δεν υπάρχει αγάπη, όπως παλαιότερα μεταξύ συναδέλφων. Σήμερα ο ένας κοιτά να βγάλει το μάτι του άλλου. Ο Στέλιος και ο Μανώλης υπήρξαν για όλους πρότυπο.

Ν. Βάνης: Άλλωστε δεν είχαν να μοιράσουν τίποτα.

Λ. Χαψιάδης: Δεν επεδίωκαν την πρωτιά, όπως γίνεται με τους σημερινούς καλλιτέχνες, οι οποίοι πολύ γρήγορα πέφτουν και από την πρωτιά. Τι καιρό κάνει στην Θεσσαλονίκη;;

Ν. Βάνης: Έχει λίγη ψυχρούλα και βρέχει.

Λ. Χαψιάδης: Και εδώ στην Αθήνα βρέχει.

Ν. Βάνης: Και η Αθήνα έχει άστατο καιρό.

Λ. Χαψιάδης: Δεν μπορώ να μείνω στην Αθήνα, έφυγα οριστικά, και εάν δεν είχα δουλειά, δεν θα κατέβαινα καν.

Ν. Βάνης: Πρέπει να ανέβεις στην Θεσσαλονίκη, θα σε φιλοξενήσω εγώ.

Λ. Χαψιάδης: Άλλωστε έχουμε και το φιλαράκι μας τον Σάββα, που δυστυχώς αυτήν την περίοδο περνά μια περιπέτεια με την υγεία του. Έχει πρόβλημα με τα νεφρά του. Θέλω να του στείλω την αγάπη μου, και περαστικά. Είναι ένας χρυσός άνθρωπος, περάσαμε αξέχαστε μέρες και νύχτες.

Ν. Βάνης: Θέλω κι εγώ να στείλω τους χαιρετισμούς μου στο Σάββα.

Λ. Χαψιάδης: Έχω γράψει και δεύτερο βιβλίο Νίκο, θα πρέπει να σου το στείλω. Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Ένας αλήτης άγγελος”, μάλιστα θα κάνουμε παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη, και περιμένω την βοήθεια σου.

Ν. Βάνης: Την βοήθεια μου θα την έχεις. Σου εγγυώμαι από τώρα ότι θα ετοιμάσω ένα διαφημιστικό σποτ για το καινούργιο σου βιβλίο, για να το διαφημίζουμε ανά μία ώρα στο ραδιόφωνο.

Λ. Χαψιάδης: Δεν αμφιβάλλω ότι είσαι πρωτοπόρος σ΄ αυτό. Θέλω δε να πω ακόμα ότι στο βιβλίο υπάρχει και ένα ειδικό κεφάλαιο για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Ο Στέλιος ήταν θεός και δεν το ήξερε.

Ν. Βάνης: Το διαφημιστικό σποτ Λευτέρη όπως σου είπα θα παίζει ανά μία ώρα για το καινούργιο σου βιβλίο.

Λ. Χαψιάδης: Σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ν. Βάνης: Θα σε περιμένω να έλθεις στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει σπίτι για να σε φιλοξενήσω.

Λ. Χαψιάδης: Εσένα και μόνο η καρδιά σου είναι σπίτι φιλοξενίας. Σ΄ ευχαριστώ και πάλι.

Ν. Βάνης: Νάσαι καλά Λευτέρη μου.

Τι δουλειά έχουν οι γύφτοι στο Λυκαβηττό;;; 

Λευτέρης Χαψιάδης (στιχουργός) 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

”Mονή της Χώρας”. Γιατί οι διαμαρτυρίες; Την εκκλησία στην Κων/πολη, μετάτρεψε σε τζαμί, η Τουρκία, επίσημα, 6 Μαίου 2024, δηλ. 571 χρόνια μετά την...

''Mονή της Χώρας''. Γιατί οι διαμαρτυρίες; Την εκκλησία στην Κων/πολη, μετάτρεψε σε τζαμί, η Τουρκία, επίσημα, 6 Μαίου 2024, δηλ. 571 χρόνια μετά την ''άλωση της Πόλης''. Χτίστηκε, επί βυζαντινής αυτοκρατορίας, τον 13ο αιώνα. Η μετατροπή δεν ενόχλησε πατριαρχείο...

Με φόρα έρχεται ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. 

Έντονα με το διψήφιο νούμερο στις κάλπες, με την τέταρτη θέση στο συνολικό αποτέλεσμα και με την τρίτη θέση, μη σου πω τη δεύτερη, στην Βόρεια Ελλάδα. ΣΤΗΝ Βόρεια Ελλάδα ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση , όπου ΤΟ ποσοστό θα είναι 27 της...

Το Κυπριακό ΔΕΝ ”λύθηκε” Ιούλιο 1974… Η Ομογένεια ΗΠΑ, να πράξει.

ΗΠΑ, 2024... Είναι εντυπωσιακή η απραξία-αφωνία του Ελληνισμού ΗΠΑ γιά τα 50 χρόνια από την εισβολή-κατοχή στην Κύπρο, Ιούλιο 1974. Γιά 50 χρόνια παράνομη κατοχή, από την Τουρκία, ποσοστού εδάφους 37% της Κύπρου. Η αφωνία, η απραξία ειδικά των ''ομογενειακών μας Οργανώσεων''...

Η AstraZeneca το νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, στην εταιρεία.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων (τον περασμένο Μάρτιο) να αποσύρει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν φέρει πλέον άδεια χρήσης. Σημειώνεται ΟΤΙ πως...