Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με το...

Συνέντευξη με το Εθελοντικό Σώμα: “Ε.Σ.Ε.Π.Α”

webradiofenomeno.jpgΣτο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com  ο πρόεδρος των Εθελοντών Ελλήνων Πυροσβεστών και Αναδάσωσης (Ε.Σ.Ε.Π.Α) κύριος Νίκος Σαχινίδης, με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη.

Ενώ η Αττική καιγόταν σαν λαμπάδα, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και χάθηκαν περιουσίες τον περασμένο Αύγουστο, και ενώ οι εθελοντικές ομάδες “ΕΣΕΠΑ”, και η ομάδα ΕΟΔ”, με την πολύ καλή εκπαίδευση,και οργάνωση που διαθέτουν έτρεξαν από την πρώτη στιγμή για να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Η πολιτεία όμως τους αντιμετώπισε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο.

Σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία (στις 24 Αυγούστου 2009), καθώς η φωτιά επεκτεινόταν σε όλα τα μέτωπα, από τον τόπο του εγκλήματος θα μας περιγράψει τα γεγονότα ο πρόεδρος των Εθελοντών Ελλήνων Πυροσβεστών και Αναδάσωσης .

Σήμερα αγαπητοί μου ακροατές είναι μαζί μας ο πρόεδρος των Εθελοντών Ελλήνων Πυροσβεστών και Αναδάσωσης (Ε.Σ.Ε.Π.Α) κύριος Νίκος Σαχινίδης.

 Θέλω να σας καλησπερίσω κύριε Σαχινίδη.

Όλα τα παράλογα πάντα συμβαίνουν εδώ στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Με τις πρώτες πυρκαγιές αμέσως το Σώμα Εθελοντών σας έτρεξε για βοήθεια, με 32 οχήματα που διαθέτει, όμως δεν συμβάλλατε σ΄ αυτόν το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών της Αττικής διότι σας το απαγόρευσαν.

Νίκος Σαχινίδης: Κατ΄ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που είμαι φιλοξενούμενος σας για να πω τις απόψεις μου για όλα αυτά τα θέματα. Όσον δε αφορά γι΄ αυτό που μου είπατε ότι μας απαγόρευσαν να βοηθήσουμε, όχι ,ποιος σας το είπε αυτό;;; Κάνετε λάθος.

Ν. Βάνης: Για πέστε μου.

Ν. Σαχινίδης: Απλά λέμε ότι για να κατεβούμε τα αυτοκίνητα πλήρωσαν διόδια, επίσης τα χρήματα για το πετρέλαιο έβαλαν από την τσέπη τους τα παιδιά, και θα πρέπει να τους επιστρέψουμε.Μάλιστα άλλες δύο φορές ξανά έβαλαν πετρέλαιο στην Αθήνα, και χθες το μεσημέρι τα αυτοκίνητα επέστρεψαν σιγά – σιγά , πληρώνοντας ξανά τα διόδια και το πετρέλαιο.

Από την άλλη, έχουν φωνάξει C130 από την Κύπρο με 70 εθελοντές. Δεν έχουμε τίποτα με τα αγαπημένα μας αδέλφια τους Κυπρίους, αλλά δεν μπορεί να μην χρησιμοποιείς τις δικές σου δυνάμεις. Μάλιστα τους βάζεις να πληρώνουν τα πετρέλαια μόνοι τους, και να στέλνεις C130 για να φέρεις Κυπρίους εθελοντές, τους οποίους φιλοξενείς και στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, πληρώνοντας το.

Καλά κάνεις και τους φιλοξενούν, αλλά από εκεί και πέρα θεωρούμε απαράδεκτη αυτήν την κατάσταση. Οργάνωση δεν υπήρχε, μόνοι μας λειτουργούσαμε, όπου βλέπαμε φωτιά την σβήναμε. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, και βεβαίως υπάρχει και μια άλλη ομάδα του Ε.Σ.Ε.Π.Α με 8 οχήματα. Αυτή την στιγμή είναι στην Κάρυστο και σβήνει την φωτιά, άλλη  μια μονάδα με 6 οχήματα είναι στην Σκύρο. Βεβαίως θα γνωρίζετε ότι μας δέσμευσαν τα αυτοκίνητα στην Θεσσαλία, διότι είχε στείλει η Πυροσβεστική υπηρεσία  25 δικά της οχήματα, και τα δικά μας τα αντικατέστησαν, με εντολή του γενικού γραμματέως πολιτικής προστασίας.

Ν. Βάνης: Νομίζω κύριε πρόεδρε, ότι ενώ εσείς τρέξατε για να βοηθήσετε,  όμως δεν συμβάλλατε 100 % όπως θα έπρεπε, γιατί η Ελληνική πολιτεία δεν σας χρησιμοποίησε όπως θα έπρεπε, το δε Υπουργείο θα έπρεπε να κάνει καταμερισμό των εθελοντών.

Ν. Σαχινίδης: Εμείς συμβάλλαμε τα μέγιστα. Ότι ήταν να κάνουμε το πράξαμε, από εκεί και πέρα η πολιτεία έπρεπε να είναι πιο οργανωμένη. Αλλά ας μην ξεχνάμε σε τέτοιες καταστάσεις, με τέτοιες καιρικές συνθήκες, και με τέτοια μέτωπα, ε΄ και συντονισμό να έχεις θα τον χάσεις.

Ν. Βάνης: Έτσι λέτε.

Ν. Σαχινίδης: Το πρόβλημα ήταν η τροφοδοσία  κυρίως με καύσιμα. Αφήστε το φαγητό, δεν το συζητάμε, δεν έφαγε κανένας μας τίποτα. 

Ν. Βάνης: Δεν είναι απαράδεκτο, σε μια οργανωμένη πολιτεία, Ευρωπαϊκή χώρα, να πληρώνετε τις βενζίνες, το πετρέλαιο, εσείς οι εθελοντές, και στην ουσία η πολιτεία να “κάθεται”, με την απλή λαϊκή;;;

Ν. Σαχινίδης: Η πολιτεία  διαθέτει εκατομμύρια, επί εκατομμυρίων για να φέρνει κόσμο από το εξωτερικό όταν γίνονται οι εθνικές εκλογές.

 Ν. Βάνης: Αυτό ακριβώς ήθελα να πω.

Ν. Σαχινίδης: Το C130 που έστειλαν στην Κύπρο για να φέρει ανθρώπους για να μας βοηθήσουν, έρχεται σε αντίθεση με τις ντόπιες ομάδες που δεν χρησιμοποίησαν καθόλου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αφήνει στους εθελοντές να πληρώσουν από την τσέπη τους. Βέβαια είχαμε ρωτήσει τον Γ. Γραμματέα που θα βάλουμε καύσιμα κατεβαίνοντας. Μας απάντησε ότι δεν ξέρω,.

Ήταν να στείλουμε 60, τελικά πήγαν 32 οχήματα μας, διότι για τα άλλα δεν είχαμε λεφτά για την μετακίνηση τους. Εν πάσει περιπτώσει η κατάσταση είναι τραγική και ανεπίτρεπτη. Θα πρέπει να γίνει κάτι , το λέμε χρόνια τώρα, δεν θέλουν να μας καταλάβουν.

Ν. Βάνης: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια συνεννόηση με τον Γ. Γραμματέα πολιτικής προστασίας, τον κύριο Μουζά.

Ν. Σαχινίδης: Όχι, δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση με τον κύριο Μαργαρίτη Μουζά, διότι δεν μπορεί να συνεννοείται με οποιαδήποτε Εθελοντική οργάνωση. Ο κύριος Μ. Μουζάς έχε άλλες ευθύνες. Βέβαια τις ευθύνες φαντάζομαι ότι θα τις αντιμετωπίσει σε λίγες ημέρες. Ως προς τις εθελοντικές οργανώσεις το ΚΕΠ επιχειρήσεων θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο μ΄ αυτές.

Η κατάσταση όμως ήταν τόσο δύσκολη, που εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι εντάξει. Οι άνθρωποι έκαναν το ανθρωπίνως δυνατόν. Όταν ουδέποτε έχει γίνει γι΄ αυτήν την κατάσταση ούτε μια πρόβα, για να ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Όταν λοιπόν δεν τα κάνεις αυτά επόμενο είναι σε μια τέτοια περίπτωση να βρεθείς σ΄ αυτήν την κατάσταση που βρεθήκαμε.

Είναι απαράδεκτο και πάλι η μη χρήση εθελοντικών οργανώσεων από διάφορα μέρη της Ελλάδος, ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν, η δε μη τροφοδοσία με καύσιμα είναι το χειρότερο απ΄ όλα, επίσης το να μας βάλουν να πληρώσουμε τα διόδια είναι τρελά πράγματα.

Ενώ λοιπόν γίνεται φασαρία επί 3 μέρες γι΄ αυτό οι αυτοκινητόδρομοι “Αιγαίο” που εισέπραξαν τα ωραία λεπτά των εθελοντών, και τον Δημοτικών οχημάτων που έστειλαν προς βοήθεια, γιατί πλήρωσαν πινακίδες και πληρώνουν και διόδια, κάποιος το παγώνει, κανένας δεν μιλάει.

Ν. Βάνης: Εκεί ήθελα να καταλήξω, ότι κανείς δεν μιλά.

Ν. Σαχινίδης: Θέλαμε να σπάσουμε τα διόδια, να τα διαλύσουμε για να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι τόσο γαϊδούρια απέναντι στον Έλληνα ο οποίος αγωνιά να βοηθήσει την πατρίδα του. Δεν μπορεί να τρέχουν οι εθελοντές με κίνδυνο της ζωής τους, να βοηθήσουν την πατρίδα, και άλλοι να θησαυρίζουν με λεφτά απ΄ αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα σε μια έκτακτη ανάγκη. Αυτό είναι αίσχος!!! Είναι αλητεία, και πρέπει να το δει η πολιτεία και οι εισαγγελικές αρχές, πως σε περίοδο έκτακτης ανάγκης υποχρεώνουν κρατικά οχήματα, όταν λέω κρατικά, αυτά του Δήμου με κρατικές πινακίδες, και όχι των εθελοντών που μάλιστα να πληρώνουν διόδια.

Συν την καθυστέρηση των διοδίων , στην διαδρομή Θεσσαλονίκης – Αθηνών ήταν της τάξεως των δύο ωρών, Που σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες ευθύνες. Χώρια δε απ΄ αυτό, οι εταιρείες αυτές που μαζεύουν τα λεφτά, ενώ είναι υποχρεωμένες να έχουν καθαρισμένα τα χόρτα γύρω – γύρω από τους δρόμους για να μην υπάρξει μετάδοση της φωτιάς, δεν έχουν καθαρίσει τίποτα.

Που είναι οι εισαγγελείς και οι διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη εγώ προσπάθησα να υποβάλω μηνύσεις, για τα σημεία που ήταν ακαθάριστα από την εταιρεία αυτοκινητοδρόμων “Αιγαίο”. Υπάρχουν σημεία τα οποία έχουμε φωτογραφίσει, απ΄ όπου ξεκίνησε η φωτιά από το δρόμο, και υπάρχουν ευθύνες. Για όλα αυτά εγώ θα κάνω μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, και θα στείλω και επίσημα έγγραφα στην Πυροσβεστική υπηρεσία να τους βάλουν σε τάξη, διότι αυτό είναι απαράδεκτο.

Ν. Βάνης: Είναι δυνατόν να έχουν κατέβη γύρω στα 120 εθελοντές κα να μην σας σιτίσει η πολιτεία που ήταν υποχρεωμένη;;

Ν. Σαχινίδης: Αφήστε τα αυτά, Τι να την κάνω την πολιτεία αφού είναι άχρηστη. Θα δούμε τι θα κάνει η πολιτεία. Εγώ σκέπτομαι τώρα ότι επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη, πρέπει να αντιμετωπίσω ένα ποσό που πληρώθηκε από τους εθελοντές. Να δω πως θα μαζέψω τα χρήματα, για να τα δώσω πίσω, γιατί μπορεί τα λεφτά να ήταν για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Πρέπει να σας αποχαιρετήσω γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο.

Ν. Βάνης: Κύριε Σαχινίδη θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Πόσα λεφτά σας δίνει το Υπουργείο το χρόνο για την οργάνωση ΕΣΕΠΑ ;;

Ν. Σαχινίδης: Μας δίνει 15.000 Ευρώ για τα 428 αυτοκίνητα  που έχουμε. Τι να πρωτοπληρώσουμε μ΄ αυτά, τα καύσιμα ;; Αυτά είναι Καραγκιοζιλίκια. Ο  Κύριος Μουζάς μας αγόρασε υλικά για 7.000 Ευρώ.

Ν. Βάνης: Τι είναι αυτά τα ποσά;; Σας κοροϊδεύουν.

Ν. Σαχινίδης: Λέω ότι τα αγόρασε ο κύριος Μουζάς, όχι βέβαια. Η Πολιτική Προστασία τα έστειλε στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, και μάλιστα πήραμε κράνη μ΄ αυτά τα λεφτά φέτος, Για 3.500 κόσμο,εθελοντές, εάν διαιρέσετε τα 7.000 Ευρώ, μας  έδωσε  και  ένα δίφραγκο για τον κάθε εθελοντή σε υλικά η Πολιτική Προστασία. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα!!

Οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί εθελοντές , οι οποίοι μας έφτιαξαν ανθρώπους, μας έδωσαν υλικά, και εμείς απ΄ αυτά που πλεόναζαν τα δώσαμε και σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις, αυτά είναι γνωστά. Και αυτοκίνητα δώσαμε, και υλικά, και αντιπυρηνικά, καθώς και γεννήτριες. Ότι μπορούσαμε, ότι υπεράριθμο για μας το δώσαμε σε κάποιες εθελοντικές οργανώσεις, καλή τους ώρα. Μακάρι να είναι καλοδούλευτα, και εάν μπορέσουμε θα δώσουμε και άλλα, ζητιανεύοντας όμως από το εξωτερικό.

Ν. Βάνης: Αυτό πράγματι πρόεδρε είναι ελεημοσύνη, το να ζητάς από την πολιτεία, ενώ  είναι υποχρεωμένη να σας δώσει τα ανάλογα χρήματα

Ν. Σαχινίδης: Η πολιτεία λέει μόνο μεγάλες κουβέντες,.Κοροϊδεύει το εθελοντικό κίνημα, επί αρκετά χρόνια. Από την στιγμή που έφυγε ο Παπανικολάου που ήταν παλιά Γενικός Γραμματέας, από εκεί και πέρα όλα άλλαξαν. Όλα έγιναν μόνο επικοινωνία και τίποτα άλλο, Οι εθελοντές είναι ανασφάλιστοι 6 χρόνια. Γιατί τολμήσαμε να το πούμε αυτό, βγήκε ο γενικός γραμματέας και μόνο που δεν μας έστειλε στον εισαγγελέα. Και τώρα αποδείχθηκε ότι είχε άδικο.

Δεν είναι επιτρεπτό ο άνθρωπος ο οποίος τάχθηκε υπέρ της στήριξης των εθελοντικών οργανώσεων, της Πολιτικής Προστασίας να είναι υβριστής των οργανώσεων αυτών, που σήμερα, χθες, προχθές, παραπροχθές τρέχουν για την πατρίδα τους. Λυπάμαι πολύ. Επιτρέψτε μου δεν έχω άλλο χρόνο.

Ν. Βάνης: Κύριε Σαχινίδη να σας ευχαριστήσω κα να σας  αποχαιρετήσω με το τραγούδι “Πατρίδα μου”.

N Σαχινίδης: Πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα, ότι ο κρατικός οργανισμός έργων πολιτών, όλα αυτά τα έχει πει, και είχε ενημερώσει και προσπάθησε πολύ, γιατί παρακολουθούμε εδώ και χρόνια αυτόν τον οργανισμό ο οποίος έκανε πολλές προσπάθειες για να βελτιώσει αυτήν την κατάσταση, Αλλά όταν έχεις πολλούς σαν τον Μουζά και τον Φούρλα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Ν. Βάνης: Άρα πάλι κύριε Σαχινίδη οι κρατικές καρέκλες των Αθηνών έχουν κάνει θραύση.

Ν. Σαχινίδης: Δεν είναι θέμα κρατικών καρεκλών. Είναι θέμα ανθρώπων και νοοτροπίας. Πήραν ένα πιλότο να τον κάνουν Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, πολύ ωραία, Αν με πάρουν τώρα εμένα και με βάλουν να οδηγήσω ένα μαχητικό, επόμενο είναι ότι δεν πρόκειται να κάνω τίποτα, αλλά επειδή και δεν γνωρίζω να το χειρίζομαι να το καρφώσω πουθενά. Το ίδιο έκανε και αυτός, την κάρφωσε την Πολιτική Προστασία, την διέλυσε, Σας αφήνω λοιπόν και σας ευχαριστώ.

Ν. Βάνης: Να σας χαιρετήσω με το τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη “Πατρίδα μου” κύριε πρόεδρε, να είστε καλά και καλή συνέχεια στον εθελοντικό σας αγώνα. Σας ευχαριστούμε γι΄αύτό.

Μεγάλη απογοήτευση

Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ)

 πιστοποιημένη Εθελοντική Οργάνωση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αριθμό μητρώου 004, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αριθμό μητρώου 428. είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων πολιτών που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

 Ήδη είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση Πολιτικής Προστασίας στη χώρα στον τομέα που αφορά το πλαίσιο της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος και προσφέρει συμπληρωματικό έργο στις Κρατικές Υπηρεσίες του τομέα πυρόσβεσης – διάσωσης και φυσικών καταστροφών, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλει να τις αντικαταστήσει ή να τις υποκαταστήσει.

 Η ποιότητα των παρεχομένων εθελοντικών μας υπηρεσιών είναι δεδομένο ότι είναι εφάμιλλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

 Το Ε.Σ.Ε.Π.Α. παρέχει διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες όπου εδρεύουν οι σταθμοί του.

Μέσα από το θεσμό της Νεολαίας του Σώματος δίνει διέξοδο παιχνιδιού και μάθησης στους πιτσιρικάδες και πιτσιρίκες των τοπικών κοινωνιών.

Το Ε.Σ.Ε.Π.Α. παρέχει βοήθεια και με αποστολές στο Εξωτερικό προκειμένου να βοηθήσει σε μεγάλες Φυσικές Καταστροφές. Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχες οργανώσεις με το Ε.Σ.Ε.Π.Α. υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο, με τις οποίες φυσικά βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία μέσω της συμμετοχής μας στην CTIF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυρόσβεσης).

 To Ε.Σ.Ε.Π.Α. συμμετέχει με εκπροσώπους του στις επιτροπές της CTIF, που διαμορφώνουν το παγκόσμιο πυροσβεστικό γίγνεσθαι σχετικά με την εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, τη διαρκή πληροφόρηση στα παγκόσμια δρώμενα της πυρόσβεσης – διάσωσης και τη σύσφιξη σχέσεων με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, πάντα με απώτερο στόχο την ενίσχυση των Ελλήνων πολιτών που μας χρειάζονται

ΕΣΕΠΑ: Δραστηριοποιούμαστε σε Δασικά και Αστικά Περιστατικά, Διακομιδές & Παροχή Α’ Βοηθειών με τα ασθενοφόρα μας, Αναδασώσεις και οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί μέσα στα πλαίσια του σκοπού μας.

 Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι:

 Κανένα κράτος, κανένα έθνος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο οικονομικό κόστος της Πολιτικής Προστασίας για σοβαρή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, χωρίς την παρουσία των Εθελοντών και των οργανώσεών τους.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Της Μαρίας Νεγραπόντη-Δεληβάνη Χθες, 12-2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για τα απλήρωτα, επί 83 χρόνια χρέη των Γερμανών, προς την Ελλάδα, από τη βάρβαρη κατοχή (έχω ήδη τοποθετηθεί στο ΦΒ). Ήταν πρωτοβουλία του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη ε.τ. Και, αρχικά, είχα πολλούς...

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ                  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ: 2740/29-04-2024                      Αριθ. Πρωτ: 78/29-04-2024 Αθήνα 29η Απριλίου 2024 ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ Των:        ...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΤΟΥ “ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η τραγωδία των Τεμπών, η ανθρώπινη τραγωδία της σύγκρουσης επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο άδικος χαμός τόσων νέων αθώων ανθρώπων, ταρακούνησε συθέμελα την ελληνική κοινωνία και την συνειδητοποίησε επιτέλους, πως ένοχοι...

Η επαναστατική συμβολή της γλώσσας στη εξέλιξη του ανθρώπου.

Η εποποιϊα του ανθρώπινου είδους ξεκίνησε πριν 3-4 εκατομμύρια χρόνια. Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε ότι ξεκίνησε πολύ πιο πριν, διότι τα βασικά στοιχεία της νοημοσύνης , η εφεύρεση και χρήση εργαλείων, καθώς και η χρήση διαφόρων ειδών γλωσσών, υπάρχουν...