Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΒιογραφικάΦίλιππος Β' (359-336...

Φίλιππος Β’ (359-336 π.Χ.)

Ο γιος του Αμύντα Γ’ και της Ευρυδίκης Φίλιππος Β’ παρέλαβε ένα βασίλειο σε χαώδη κατάσταση και κατάφερε να μεταβάλει τη Μακεδονία μέσα σε λίγα χρόνια σε πρώτη δύναμη της Ελλάδας. Ο Φίλιππος θεωρείται από πολλούς η μεγαλύτερη στρατιωτική και πολιτική ιδιοφυία που ανέδειξε η Ελλάδα, χωρίς να υστερεί και στον πνευματικό τομέα, όπως δείχνουν οι άριστες σχέσεις του με τους επιφανέστερους πνευματικούς άνδρες της εποχής του. 

kouti.gifΜόλις ανέλαβε την εξουσία φρόντισε να μετατρέψει τη Μακεδονία από περιφερειακή δύναμη σε μεγάλο ελληνικό κράτος. Καταπολέμησε αρχικά τους γειτονικούς λαούς και επεξέτεινε και οχύρωσε τη Μακεδονία αναδιοργανώνοντας το στρατό και το στόλο.

Με την επιδέξια και διορατική πολιτική του κατώρθωσε να υποτάξει αρχικά τους Ιλλυριούς, τους Παίονες και τους θρά­κες και να επεκτείνει το βασίλειο του από τη Θεσσαλία ως τον Εύξεινο Πόντο.

Τα μεγα­λεπήβολα σχέδια του για τη Μακεδονία τον οδήγησαν στην επέμβαση του στα πράγματα της νότιας Ελλάδας, που κατέληξε στην αποφασιστική μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.

Η ισχύς των όπλων, συνδυασμένη με μοναδικές διπλωματικές ικανότητες πέτυχαν τη μέ­χρι των ημερών του ανέφικτη συνένωση των ελληνικών πόλεων και την ανακήρυξη του σε στρατηγό αυτοκράτορα όλων των Ελλήνων.

Δημιούργησε έτσι όλες τις προϋποθέσεις για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στα πέρατα της γης, που πραγματοποίησε ο γιος του Αλέξανδρος Γ’.

Για πρώτη φορά επιτεύχθηκε η ενοποίηση όλων των Ελλήνων και μπήκαν τα θεμέλια για την πανελλήνια εκστρατεία στην ανατολή. Με την πολιτική του ο Φίλιππος καταρχήν εξασφάλισε τα βόρεια σύνορα εδραιώνοντας την κεντρική εξουσία στην Άνω Μακεδονία, και προσάρτησε τη Θράκη, διαλύοντας το ισχυρό κράτος των Οδρυσσών, και στη συνέχεια τη Χαλκιδική.

Η ίδρυση των Φιλίππων, το 356 π.Χ., απέβλεπε στη σταθεροποίηση του ελέγχου των μεταλλείων του Παγγαίου, ενώ μία σειρά φρουρίων στη Θράκη εξασφάλισε τον έλεγχο της περιοχής.

Η αντίσταση των νότιων ελληνικών πόλεων κάμφθηκε με τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) και την κήρυξη κοινής ειρήνης.

O Μακεδών βασιλιάς, Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε από έναν από τους πιο έμπιστους σωματοφύλακές του, τον Παυσανία σαν σήμερα 30 Ιουλίου 336 π.Χ Ο Φίλιππος άφησε στον Αλέξανδρο ένα ώριμο πια βασίλειο, με άριστο εξοπλισμό και σταθερή διοίκηση. Οι κάτοικοί του ήταν σκληροτράχηλοι και καλοί εργάτες των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Διέθετε ευρύ κύκλο έμπειρων ανθρώπων και φιλόδοξων ταλαντούχων νέων, απ’ όπου ξεπήδησε η νέα ηγεσία./web.auth

 ” Ότι την Πέλλαν, ούσαν μικράν πρότερον, Φίλιππος εις μήκος ηϋξησε, τραφείς εν αύτη.

Στράβωνος Γεωγραφικά VII, 23.

Ο τάφος του Φιλίππου Β’  ακακαλύφθηκε στις 8 Νοεμβρίου, 1977, στην Βεργίνα της Ημαθίας απο τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο.

gr1makedonia.pngΤο αστέρι της Βεργίνας (αλλιώς “Ήλιος της Βεργίνας”) είναι ένα σύμβολο που βρέθηκε στην χρυσή λάρνακα του Βασιλικού τάφου που αποδίδεται στη Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το αστέρι αυτό χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας.

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το Κυπριακό ΔΕΝ ”λύθηκε” Ιούλιο 1974… Η Ομογένεια ΗΠΑ, να πράξει.

ΗΠΑ, 2024... Είναι εντυπωσιακή η απραξία-αφωνία του Ελληνισμού ΗΠΑ γιά τα 50 χρόνια από την εισβολή-κατοχή στην Κύπρο, Ιούλιο 1974. Γιά 50 χρόνια παράνομη κατοχή, από την Τουρκία, ποσοστού εδάφους 37% της Κύπρου. Η αφωνία, η απραξία ειδικά των ''ομογενειακών μας Οργανώσεων''...

Eντυπωσιακή… ΑΠΟΤΥΧΙΑ: Απόδημοι, επιστολική ψήφος.

Ανανεωμένο) Τελικό: 202.556 οι εγγραφές γιά επιστολική ψήφο. Οι περισσότεροι (153.322) είναι κάτοικοι Ελλάδας. 49.234 οι εκτός Ελλάδας που εγγράφηκαν συνολικά, από 128 χώρες. Ποσοστό 84.6% είναι στην δυτ. Ευρώπη, νεομετανάστες βασικά. Οι 49.234 αντιστοιχούν: Ευρώπη: 41.680 (84,6%)... Β. και Ν. Αμερική:...

Ο Πούτιν ορκίστηκε για την 5η θητεία του και δήλωσε ανοιχτός για διάλογο με τη Δύση.

Το να κυβερνώ τη Ρωσία, μια χώρα 140 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί «ένα ιερό καθήκον», δήλωσε o Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του, αφότου ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας του, επικεφαλής της οποίας είναι...

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2031.

Το Δικηγορικό Γραφείο Χρήστος Πέτκος και Συνεργάτες πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής εναντίον δανειολήπτη. Το Δικαστήριο πιθανολόγησε, ότι η Ανακοπή που άσκησε ζευγάρι Δανειοληπτών είναι  βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει, διότι η απαίτηση της Τράπεζας έχει εν μέρει παραγραφεί. Οι...