Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΝέο χαστούκι από...

Νέο χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Διαπιστώνει παραβιάσεις σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και στην Ελλάδα

Λίγο παραπάνω από μήνας έχει περάσει από το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την ελευθερία του Τύπου και κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης «Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide»  (Ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη:

Ώρα για αλλαγή κατεύθυνσης) η οποία έχει ανησυχητικά ευρήματα για την Ελλάδα η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με παραβιάσεις σε θέματα ελευθεροτυπίας και άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε Ρωσία,Τουρκία, Λευκορωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Ουγγαρία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά..

Η έκθεση, 98 σελίδων, διενεργήθηκε από 15 δημοσιογραφικές οργανώσεις και ευρωπαϊκούς φορείς (ανάμεσα τους: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, EBU, RSF, PEN International, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου) και αξιολογεί τα κύρια ζητήματα που υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου – συμπεριλαμβανομένων των απειλών και του εκφοβισμού, της κράτησης, της περιοριστικής νομοθεσίας, των καταχρηστικών μηνύσεων (SLAPPs), της σύλληψης δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων σε ΜΜΕ και των επιθέσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης – και περιλαμβάνει συστάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στην έκθεση, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και αίτημα την πιο σκληρή στάση κατά κρατών-μελών που αποτυγχάνουν να προστατεύσουν δημοσιογράφους, υπάρχει εκτενής αναφορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων δημοσιών προσώπων και τονίζεται πως οι κυβερνητικές αντιδράσεις στις αποκαλύψεις αυτές ήταν προβληματικές διότι εμφάνιζαν σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας.

Επιπλέον, μέσα στο 2023 βγήκαν στην δημοσιότητα και άλλες υποθέσεις, όπως εκείνη της διευθύντριας του ρωσόφωνου ειδησεογραφικού σάιτ Meduza, Γκαλίνας Τιμτσένκο η οποία παρακολουθείτο μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pegasus ενώ ήταν στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2023.

Στην έκθεση υπάρχει ειδική αναφορά σε ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων και η Η πλατφόρμα για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου καταγράφει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν επιλυθεί οι υποθέσεις δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ και του Σωκράτη Γκιόλια.

Στην «χαρτογράφηση» της κατάστασης για την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση η περίπτωση του Γαλλοκαναδού δημοσιογράφου Ρομέν Σοβέ, ο οποίος καταδικάστηκε στη χώρα μας σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή με την κατηγορία ότι διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις.

Ο Σοβέ είχε πάει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να πάρει συνεντεύξεις από Καναδούς πολίτες οι οποίοι επέστρεφαν με πτήση τσάρτερ από το Ισραήλ, που είχε ναυλώσει το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, έπειτα από το ξέσπασμα της βίας στη Μέση Ανατολή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε υπάλληλο του αεροδρομίου για την πτήση, λίγο μετά εμφανίστηκαν αστυνομικοί και τον συνέλαβαν επειδή, όπως είπαν, είχε δώσει ψευδή πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο.

Οι έρευνες στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων συνεχίστηκαν και μέσα στο 2023, ενώ για την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σημειώνεται ότι υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας, αλλά και εγγυήσεων για τη νομιμότητα και αναγκαιότητα των παρακολουθήσεων.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...