Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήWikileaksΗ Εσωτερική Συνάντηση...

Η Εσωτερική Συνάντηση του ΔΝΤ προβλέπει την ελληνική «καταστροφή», απειλεί να εγκαταλείψει την Τρόικα

από τον Julian Assange

Σήμερα, 2 Απριλίου 2016, η WikiLeaks δημοσιεύει τα αρχεία μιας τηλεδιάσκεψης της 19ης Μαρτίου 2016 μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα – Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και της Delia Velkouleskou, για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναμένει πιθανή ελληνική αδυναμία συνύπαρξης με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση («Brexit»).

“Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή” παρατηρεί Velkouleskou στη συνάντηση.

Σύμφωνα με την εσωτερική συζήτηση, το ΔΝΤ σκοπεύει να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την Τρόικα (που αποτελείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εάν το ΔΝΤ και η Επιτροπή δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Thomsen: “Κοιτάξτε εσάς, κυρία Merkel, αντιμετωπίζετε μια ερώτηση: πρέπει να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρό, να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ – θα λέγατε στο Bundestag ότι« το ΔΝΤ δεν είναι επί του σκάφους; »ή ] επιλέξτε την ελάφρυνση του χρέους που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται για να μας κρατήσει στο σκάφος; ”

Το υπόλοιπο στην Τρόικα φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να πωληθεί εσωτερικά για το ΔΝΤ, διότι οι χώρες μη πιστωτές του ΔΝΤ βλέπουν τη θέση του ΔΝΤ στην Ελλάδα ως παραβίαση των πολιτικών της αλλού, που δεν δίνουν δάνεια σε χώρες με μη βιώσιμα χρέη.

Τον Αύγουστο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης ύψους 86 δισ. Ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από κράτη μέλη της ΕΕ. Η διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Christine Lagarde, δήλωσε τότε ότι η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται από το γεγονός ότι η Ελλάδα λαμβάνει “σημαντική ελάφρυνση του χρέους” από τους πιστωτές. Η Lagarde ανακοίνωσε ότι μια ομάδα θα σταλεί στην Ελλάδα, με επικεφαλής την Velkouleskou.

Ο Thomsen δήλωσε εσωτερικά ότι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής καταστροφής είναι απαραίτητη για να αναγκάσει τους άλλους παίκτες σε ένα “σημείο λήψης αποφάσεων”. Για τη Γερμανία, για την ελάφρυνση του χρέους, και στην περίπτωση της Ελλάδας, να αποδεχτούν τα μέτρα “λιτότητας” του ΔΝΤ – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των φόρων και της περικοπής των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας. Ωστόσο, το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου “Brexit” στα τέλη Ιουνίου θα παραλύσει την ευρωπαϊκή λήψη αποφάσεων την κρίσιμη στιγμή.

“Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν είμαι …”, δήλωσε ο Thomsen. “Τι θα φέρει όλα σε ένα σημείο λήψης αποφάσεων; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία φορά όταν η απόφαση έχει γίνει και τότε ήταν όταν οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να εξαντλήσουν τα χρήματα σοβαρά και να χρεοκοπήσουν. …] Και ενδεχομένως αυτό θα συμβεί ξανά.Στην περίπτωση αυτή, σέρνει μέχρι τον Ιούλιο και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητήσουν για ένα μήνα πριν από τους Brexits … ”

Πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλότος κατηγόρησε το ΔΝΤ για την επιβολή «δρακόντειων μέτρων», μεταξύ άλλων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ενώ η Velkouleskou παραδέχεται στη συνάντηση ότι «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέδωσε … έδωσαν λίγη προσοχή τόσο στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος όσο και στην …. τόσο στην πίστωση φόρου όσο και στη συμπληρωματική συντάξεις. ”

Αλλά η άποψη του Thomsen είναι ότι οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν ακόμη να έρθουν κοντά για να δεχτούν τις απόψεις μας». Ο Βελκουλέσκι ​​υποστηρίζει ότι «εάν η [ελληνική κυβέρνηση] πιέσει αρκετά, θα … Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και γνωρίζουν ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, γι ‘αυτό είναι το πρόβλημα».

Velkouleskou: “Πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μια λανθασμένη στρατηγική, διότι διαπραγματευτήκαμε με την Επιτροπή σε μια ελάχιστη θέση και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω [λαμβάνοντας υπόψη ότι] η Επιτροπή ξεκινά μόλις από αυτή και είναι πρόθυμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο. δεν διαπραγματευτήκαμε με την Επιτροπή και στη συνέχεια κάναμε κάτι πολύ χειρότερο για τους Έλληνες, βάλαμε στους Έλληνες το ελάχιστο που ήμασταν πρόθυμοι να εξετάσουμε και τώρα οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε ».

Ενώ η Επιτροπή επιμένει σε πλεόνασμα πρωτογενούς κρατικού προϋπολογισμού (συνολικός φόρος μείον όλες τις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους) 3,5%. το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος αυτός πρέπει να οριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Όπως λέει ο Thomsen, “αν έρθει η Ελλάδα για να μας δώσει 2,5% [του ΑΕΠ σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές συνταξιοδοτικών μισθών] … θα πρέπει να είμαστε απόλυτα πίσω τους”. – που σημαίνει ότι το ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα αυτής της νέας δέσμης μέτρων λιτότητας, θα υποστηρίξει τη μείωση του στόχου για το κύριο πλεόνασμα που τους επιβάλλεται από το 3,5% που επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 1,5%.

Αυτοί οι στόχοι περιγράφονται ως “πολύ κρίσιμοι” για το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζητούν από τον Thomsen “να ενισχύσει το μήνυμα σχετικά με τη συμφωνία για το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν κατακλύζεται πολύ καλά από την Επιτροπή”.

Σε ένα σημείο, η Velkouleskou αναφέρεται σε μια ασυνήθιστη λύση: να χωρίσει το πρόβλημα σε δύο προγράμματα με δύο διαφορετικούς στόχους: «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αποδεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Επιτροπής για τους σκοπούς του προγράμματος και τους στόχους μας για τους σκοπούς της ελάφρυνσης του χρέους. ” Ο Thomsen εξηγεί περαιτέρω ότι «Πρέπει ουσιαστικά να συμφωνήσουν να θέσουν τους στόχους μας στη γραμμή βάσης και στη συνέχεια να έχουν κάτι στο ότι ελπίζουν ότι θα υπερεκτιμηθούν, αλλά αν δεν το κάνουν, θα εκταμιεύσουν ακόμα».

Η EWG [Ομάδα Εργασίας Ευρώ] πρέπει να “λάβει θέση σχετικά με το εάν πιστεύει ότι οι προβλέψεις μας ή οι προβλέψεις της Επιτροπής”. Οι προβολές για την ανάπτυξη του ΔΝΤ είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο της Επιτροπής. Η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% (ακόμη και αν η Ελλάδα δέχεται όλα τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ).

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...