Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑρχαιολογικάΓιορτάζουμε τα 2350...

Γιορτάζουμε τα 2350 χρόνια από τη μεταμορφωτική συνάντηση του Αλέξανδρου στην Ινδία.

Από διαρκή κληρονομιά έως σύγχρονες συνεργασίες, η Ινδία και η Ελλάδα σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο, αντανακλώντας τις βαθιές πολιτιστικές συνδέσεις που σφυρηλατήθηκαν στη σκιά της Μάχης του Υδάσπη.

Μόνιμες ιστορικές σχέσεις

Το 2018, ο τότε πρόεδρος της Ινδίας, Ramnath Kovind, είπε: «Ο πιο διάσημος Έλληνας που ήρθε στην Ινδία ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Έφτασε επικεφαλής ενός στρατού εισβολής το 326 π.Χ. αλλά έφυγε ως φίλος.

Κάθε Ινδός μαθητής γνωρίζει πώς ο Αλέξανδρος και ο Πόρος έδωσαν μια σκληρή μάχη και μετά έγιναν σύμμαχοι». Πράγματι, η αύρα του ονόματος Αλέξανδρος έχει ξεπεράσει την πραγματική του παρουσία στην Ινδία. Έχει γίνει συνώνυμο της δύναμης και της επιτυχίας στην Ινδία, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πολλοί Ινδοί Ινδουιστές και Μουσουλμάνοι ονομάζουν τα παιδιά τους Αλεξέντρα και Σικάνταρ, αντίστοιχα, ενθυμούμενοι τα επιτεύγματα ενός γιου της Ελλάδας που βάδισε στην Ινδία αλλά επέστρεψε, χαρίζοντας όλη τη γη που κατέκτησε στην Ινδία και ιδρύοντας τα θεμέλια της ινδοελληνικής φιλίας για τα επόμενα χρόνια.

Ρωτήστε οποιονδήποτε με το όνομα Alexander στους δρόμους της Ινδίας, ας είναι ο Alekshendra Singh ή ο Sikander Malik, για το ποιος ήταν ο Alexander. Η απάντηση που πιθανότατα θα λάβετε θα ήταν ουσιαστικά η ίδια: ένας πολεμιστής που δεν το έβαλε κάτω όταν αντιμετώπιζε αντιξοότητες και ένας πολεμιστής του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο της επιτυχίας, όπως φάνηκε μέσα από τον τίτλο μιας παλιάς ταινίας του Bollywood Jo Jita Wahi Sikander που σημαίνει, «Αυτός που κέρδισε είναι ο Αλέξανδρος».

Ο Αλέξανδρος έγινε η ζωντανή γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τη διάρκεια της ζωής του. δημιούργησε προηγούμενο που ακολούθησαν μετά από αυτόν αρκετοί Ινδοέλληνες. Πολύ μετά τον Αλέξανδρο, οι Έλληνες ηγεμόνες στην Ινδία, όπως ο βουδιστής μονάρχης Μένανδρος Α’ Σότερ ή ο Μαχαραγιάς Μιλίντα, ενίσχυσαν τον δεσμό φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Ινδών. Οι άνθρωποι στην Ινδία εξακολουθούν να ονομάζουν τα παιδιά τους από τον Μένανδρο ως Milinda (ινδική έκδοση του Menander). Έχετε ακούσει ποτέ για τους Ινδούς ηθοποιούς Milind Soman και Milind Gunaji; Αν όχι, πρέπει να ξέρετε ότι αρκετοί άνθρωποι με το όνομα του Μενάνδρου βρίσκονται ακόμα στην Ινδία.

Έλληνες Βουδιστές και Ινδουιστές

Πολλοί Έλληνες αποδέχθηκαν τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, βοήθησαν στη διάδοση και των δύο αυτών θρησκειών και βοήθησαν στην κατασκευή θρησκευτικών μνημείων στην Ινδία. Ήταν, εξάλλου, στα νομίσματα του ινδοελληνικού βασιλιά Αγαθοκλή Δικαίου που η πρώτη απεικόνιση των ινδουιστικών θεοτήτων Balarama-Sankarshana με χαρακτηριστικά που αποτελούνταν από το μαχαίρι Gada και το άροτρο και Vasudeva-Krishna με τα χαρακτηριστικά Vishnu του Shankha και του Sudarshana Chakra. Ο τροχός βρίσκεται και ο Ελληνοβακτριανός καθισμένος Βούδας από την Γκαντάρα είναι το παλαιότερο άγαλμα του Βούδα.

Χάρη στις προσπάθειες του Maharaja Madho Rao Scindia, του πρώην ηγεμόνα της πολιτείας Gwalior στην Ινδία, τα μνημεία και οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στην

Οι Besnagar στο σύγχρονο ινδικό κρατίδιο Madhya Pradesh διατηρήθηκαν.

Ο Έφορος Αρχαιολόγος του Gwalior State MB Grade του Scindias ανέφερε μια κολόνα στο Besnagar: «Η κολώνα Garuda σχετίζεται με έναν ναό της Vasudeva στο Besnagar που φέρει μια ενδιαφέρουσα επιγραφή Vaishnava, που έχει στήσει ο Heliodoros, ένας Έλληνας, ο οποίος αυτοαποκαλείται Bhagavata και έτσι φαίνεται να έχει ήταν προσήλυτος στον Ινδουισμό».

Αποτελεί απόδειξη των ιστορικών συνδέσεων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, αυτή η επιγραφή, σύμφωνα με τη μετάφραση του Richard Solomon, έχει ως εξής: «Αυτό το πρότυπο Garuda του Vasudeva, του Θεού των Θεών, κατασκευάστηκε εδώ από την Ηλιοδώρα (Ηλιόδωρος), ο Bhagavata, γιος του Dion, ενός ανθρώπου του Takhhasila (Taxila), του Έλληνα πρεσβευτή που ήρθε από τον Μέγα Βασιλιά Αμταλικίτα (Αντιαλκίδα) στον Βασιλιά Kasiputra Bhagabhadra, τον Σωτήρα, που ευημερούσε κατά το δέκατο τέταρτο έτος της βασιλείας του.»

Οι Έλληνες και οι Ινδοί συνδέονται με τον αιωνόβιο ινδοελληνικό πολιτισμό και τη διατήρηση και διάδοση των ινδικών θρησκειών από τους Ινδοέλληνες.

Αλέξανδρος και Πώρος

Στην Ινδία, ο Αλέξανδρος συμμάχησε με τον Ambhi Kumar, τον βασιλιά της Taxila. Συνδύασαν τις δυνάμεις τους εναντίον του γείτονα του Άμπχι, του Βασιλιά του Υδάσπη, του Βασιλιά Πόρου, ο οποίος δεν παραδόθηκε χωρίς να πολεμήσει όπως ο Άμπχι Κουμάρ. Ο Αλέξανδρος έδωσε τη μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πόρου το 326 π.Χ. Αφού κέρδισε τον αγώνα, ρώτησε τον βασιλιά Πόρο, «Πώς θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται;» Ο Πόρος είπε: «Να μου φερθείτε όπως ένας Βασιλιάς θα συμπεριφερόταν σε έναν άλλο Βασιλιά!» Ο Αλέξανδρος όχι μόνο αποκατέστησε την επικράτειά του στον Πόρο, αλλά πρόσθεσε επίσης τη γειτονική περιοχή πέρα ​​από τον ποταμό Τσενάμπ που ανήκε στους «Γλαυσίους» και μέχρι τον ποταμό Ράβι, όπου ο νεότερος Πώρος είχε ξεσηκωθεί καθώς ο θείος του είχε τιμήσει τον Μέγα Αλέξανδρο. (σχεδόν 85 χιλιάδες τ. μίλια).

Πιστεύεται ότι ο Αλέξανδρος ήταν παντρεμένος με μια από τις κόρες του Πόρου και ο γιος του Πόρου παντρεύτηκε έναν ξάδερφο του Αλέξανδρου. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η σύζυγος του Αλέξανδρου είχε ακούσει για το φεστιβάλ Rakhi (Σε αυτό το φεστιβάλ που γιορτάζουν οι Ινδουιστές, οι αδελφές δένουν μια κλωστή που ονομάζεται Rakhi στον καρπό των αδελφών τους και ζητούν την προστασία τους), έτσι πλησίασε τον βασιλιά Πόρο, ο οποίος τη δέχτηκε ως η αδερφή του. Ως εκ τούτου, απέφυγε να σκοτώσει τον Αλέξανδρο όταν του δόθηκε η ευκαιρία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Έτσι ο Ράκσα Μπαντάν βοήθησε να διατηρήσει τον Πόρου ως Έλληνα Μακεδόνα σατράπη και μπορεί να είχε σώσει τη ζωή του Αλέξανδρου.

Μια νέα στρατηγική συνεργασία

Η Ινδία και η Ελλάδα είναι πλέον στρατηγικοί εταίροι λόγω της σύγκλισης και των ομοιοτήτων των εθνικών μας συμφερόντων σε ένα όλο και πιο ασταθές και ταραγμένο παγκόσμιο πολιτικό τοπίο.

Η στρατηγική σύγκλιση και η αυξανόμενη καλοπέραση μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην Ινδία και την Ελλάδα που εργάζονται για να εμβαθύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Και τα δύο έθνη υποστηρίζουν σταθερά το ένα το άλλο σε ζητήματα βασικού εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κασμίρ και η Κύπρος και έχουν αποφασίσει ότι θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένα πλαίσιο διαλόγου Ινδίας-Ελλάδας σε επίπεδο Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Όλες οι ειδήσεις του ραδιοφώνου της Ινδίας ανέφεραν πέρυσι ότι, «Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε ότι η Ινδία και η Ελλάδα συμφώνησαν να διπλασιάσουν το διμερές εμπόριο έως το 2030.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Μόντι είπε ότι συμφωνούν ότι το διμερές εμπόριο αυξάνεται ραγδαία και ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και στο προσεχές διάστημα.

Ο Μόντι πρόσθεσε ότι η Ινδία και η Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικό επίπεδο και να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συμμαχία ενισχύοντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, οι υποδομές, η γεωργία, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων.

ρόσθεσε ότι στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η Ινδία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας εκτός από τους στρατιωτικούς δεσμούς».

Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν έναν ουσιαστικό λόγο να εργαστούν ακόμη σκληρότερα για να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία το 2024. φέτος είναι η 2350η επέτειος της Μάχης του Υδάσπη, μετά την οποία ο εισβολέας Αλέξανδρος έγινε φίλος του ινδικού λαού.

Φέτος, Ινδοί και Έλληνες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ενωθούν για να μάθουν περισσότερα για τους Ινδο-Έλληνες, τους ηγεμόνες στην Ινδία που συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση και τη διάδοση του Ινδικού πολιτισμού και των θρησκειών. Πολλοί γνωρίζουν ότι η Αίγυπτος είχε μια Ελληνίδα βασίλισσα Κλεοπάτρα, αλλά οι αναγνώστες γνώριζαν ότι η Ινδία είχε μια Ελληνίδα βασίλισσα Αγαθόκλεια; Λοιπόν, ναι, έγινε. Επί πρωθυπουργού Μόντι, η Ινδία έχει δείξει βαθύ ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ινδοελληνικών πολιτιστικών συνδέσεων.

Ο καθηγητής Νικόλαος Καζάνας, διακεκριμένος Έλληνας Ινδολόγος, ανακηρύχθηκε ένας από τους βραβευθέντες του διάσημου βραβείου Padma Shri Government of India την 72η Ημέρα Δημοκρατίας της Ινδίας 2021. Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο πρέπει να προσπαθήσουν να επισκεφθούν ινδοελληνικές τοποθεσίες και μνημεία που βρίσκονται στην διάφορα μέρη της Ινδίας. Αν θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτούς, μπορούν να διαβάσουν άρθρα που έγραψε αυτός ο συγγραφέας και να διαβάσουν μεταφράσεις ινδικών κειμένων του Δημήτριου Γαλανού, του προδρόμου της Νεοελληνικής Ινδολογίας.

Οι Έλληνες, όπως και οι Ινδοί, έχουν μια τεράστια διασπορά που ζει σε πολλές χώρες και σε όποια χώρα κι αν ζούμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η

Η ιστορία των Ινδοελληνικών μας συνδέει ως φίλους.

Στην 2350η επέτειο της Μάχης του Υδάσπη, αυτός ο συγγραφέας προσκαλεί Έλληνες από όλο τον κόσμο να έρθουν και να επισκεφτούν την Ινδία και να μάθουν περισσότερα για τους Ινδο-Έλληνες.

*Ο Arunansh B. Goswami είναι δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας και ιστορικός που δημοσιεύει σε διάφορες εκδόσεις 

Νέου Κόσμου.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...