Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΑναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων...

Αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων Ελλήνων στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε στο Στρασβούργο μια απόφαση σταθμό που θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για την επίλυση παρομοίων υποθέσεων.

Αναγνώρισε τα κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία, ύστερα από προσφυγή των Ευάγγελου και Ιωάννη Φωκά από την Ελλάδα θεωρώντας ότι παραβιάζεται το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «περί προστασίας του δικαιώματος της περιουσίας».

Ο έλληνας δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε ότι η απόφαση είναι πολύ σημαντική γιατί θα ανοίξει τον δρόμο στην πορεία διεκδίκησης περιουσιών των ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμπόδιζε να κληρονομήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους διότι δεν ήταν τούρκοι υπήκοοι.

 Οι αδελφοί Φωκά με την προσφυγή του το 2002 ζητούσαν αποζημιώσεις 19 εκ ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και διεκδικούν να πάρουν πίσω τα ακίνητα μεγάλης αξίας που κληρονόμησαν από την αδελφή τους που απεβίωσε το 2000

Με την ομόφωνη απόφασή του (31206/02) στις 29 Σεπτεμβρίου το ΕΔΑΔ όχι μόνο καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, περιόρισε επιπλέον την Τουρκία στο δικαίωμα έφεσης, αφού και η Τουρκάλα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Αγκυρας.

H Πολυξένη Πιστικά, γεννήθηκε Ελληνίδα υπήκοος και υιοθετήθηκε το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και την σύζυγό του Ελισάβετ, επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Πόλη με τουρκική υπηκότητα. Βάσει του μυστικού προεδρικού διατάγματος του 1964, του περιώνυμου «Καραρναμέ του ’64», με τον οποίο οποία δεσμεύτηκαν όλες οι περιουσίες των Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία, τα αδέλφια της Πολυξένης Πιστικά στερήθηκαν του δικαιώματος να κληρονομήσουν την αδελφή τους, όταν αυή απεβίωσε το τον Απρίλιο του 2000.

Η δέσμευση των ελληνικών περιουσιών της Πόλης ήλθε ως επακόλουθο των μαζικών απελάσεων 12.000 Ελλήνων της Πόλης το 1964.

Ο δικαστικός μαραθώνιος πάντως είχε ξεκινήσει νωρίτερα, το 1991, όταν ο Γιάννης Φωκάς, με άκαρπες δικαστικές ενέργειες προσπάθησε να αποδείξει στην Τουρκία την συγγενική σχέση με την Πολυξένη και να διορίσει επίτροπο στην αδελφή του, που νοσηλευόταν στο Ψυχιατρικό Τμήμα του ελληνικού νοσοκομείου Βαλουκλή της Πόλης.

Η Πολυξένη Πιστικά απεβίωσε αφήνοντας μοναδικούς κληρονόμους τους αδελφούς της Ιωάννη και Βαγγέλη Φωκά, Έλληνες πολίτες που ζούσαν στην Ελλάδα. Αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα στην Τουρκία κατέθεσαν προσφυγή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας ζητώντας αποζημίωση 19 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αφορά δύο επταόροφες πολυκατοικίες στην πιο γνωστή περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στο Πέρα.

 Την νομική ομάδα εκτός από τον Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη αποτελούν ο Κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοιζϊδου) και ο Τούρκος δικηγόρος Κων/πολης Οκαν Χεμνσινλίογλου.

Στο διάστημα αυτό η Τουρκία καταδικάστηκε από δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επιτροπή Αναφορών.

 Παράλληλα δέχθηκε καταγγελίες για παραβιάσεις του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» στον αρμόδιο για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι αναμένει την απόφαση του ΕΔΑΔ για να πάρει η ΕΕ θέση στο θέμα της επιστροφής των Ελληνικών περιουσιών της Πόλης.

Ο δικηγόρος από την Κατερίνη Δημήτρης Γκελντής, που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια το δικαστικό αγώνα δήλωσε: «Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά.

 Η Τουρκία το 1950 υπέγραψε και αποδέχθηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα 59 χρόνια μετά καλείται να την σεβαστεί και να την εφαρμόσει.

Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας ευτυχώς όχι μοναχικός… Στο ΕΔΑΔ δεν διεκδικήσαμε μόνο τα δικαιώματα μας, κερδίσαμε και την αξιοπρέπεια μας». Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί το Δεκέμβριο κρίνεται από την ΕΕ η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η εναρμόνισή της με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Επιπλέον αποτελεί δεδικασμένο για τα χιλιάδες ακίνητα των ελληνικών περιουσιών τα οποία κατά καιρούς δεσμεύτηκαν από την τουκρική κυβέρνηση. Ο αριθμός τους, εκτιμά ο κ. Γκελντής, ανέρχεται στα 11.900.

 «Με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει ο δρόμος για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ. «Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη ενεργά στην υπόθεση.

 Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν και που μας έχουν γνωστοποιηθεί και έχουμε παρέμβει, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε.

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ ενδυναμώνει το νομικο-πολιτικό υπόβαθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τις μετατρέπει καθολικά σε ευρωτουρκικές». Ο κ. Λοβέρδος σχολιάζει ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει αμέσως την Κυπριακή Δημοκρατία, και θυμίζω πως και γι&146;αυτό θα αξιολογηθεί από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2009

πηγή:,Newsroom ΔΟΛ ,voanews

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το Κυπριακό ΔΕΝ ”λύθηκε” Ιούλιο 1974… Η Ομογένεια ΗΠΑ, να πράξει.

ΗΠΑ, 2024... Είναι εντυπωσιακή η απραξία-αφωνία του Ελληνισμού ΗΠΑ γιά τα 50 χρόνια από την εισβολή-κατοχή στην Κύπρο, Ιούλιο 1974. Γιά 50 χρόνια παράνομη κατοχή, από την Τουρκία, ποσοστού εδάφους 37% της Κύπρου. Η αφωνία, η απραξία ειδικά των ''ομογενειακών μας Οργανώσεων''...

Eντυπωσιακή… ΑΠΟΤΥΧΙΑ: Απόδημοι, επιστολική ψήφος.

Ανανεωμένο) Τελικό: 202.556 οι εγγραφές γιά επιστολική ψήφο. Οι περισσότεροι (153.322) είναι κάτοικοι Ελλάδας. 49.234 οι εκτός Ελλάδας που εγγράφηκαν συνολικά, από 128 χώρες. Ποσοστό 84.6% είναι στην δυτ. Ευρώπη, νεομετανάστες βασικά. Οι 49.234 αντιστοιχούν: Ευρώπη: 41.680 (84,6%)... Β. και Ν. Αμερική:...

Ο Πούτιν ορκίστηκε για την 5η θητεία του και δήλωσε ανοιχτός για διάλογο με τη Δύση.

Το να κυβερνώ τη Ρωσία, μια χώρα 140 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί «ένα ιερό καθήκον», δήλωσε o Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του, αφότου ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας του, επικεφαλής της οποίας είναι...

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2031.

Το Δικηγορικό Γραφείο Χρήστος Πέτκος και Συνεργάτες πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής εναντίον δανειολήπτη. Το Δικαστήριο πιθανολόγησε, ότι η Ανακοπή που άσκησε ζευγάρι Δανειοληπτών είναι  βέβαιο ότι θα ευδοκιμήσει, διότι η απαίτηση της Τράπεζας έχει εν μέρει παραγραφεί. Οι...