Στην δικαιοσύνη καταφεύγουν για να προασπίσουν τα δικαιώματα τους που θίγονται και συγκεκριμένα όλες τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η ΕΣΥΕΑ, το ΤΕΕ και πολλοί άλλοι φορείς, ζητώντας να κηρυχτούν αντικείμενες στο Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Με προσφυγή που κατέθεσαν την Πέμπτη ζητούν την ακύρωση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι λόγοι της προσφυγής τους αφορούν θέματα τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, τονίζοντας ότι δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες θα πρέπει όταν θίγονται να αιτιολογούνται επαρκώς.
Τρείς είναι οι λόγοι που δικαιολογούν την προσφυγή στην δικαιοσύνη:
ο πρώτος, ότι παραβιάζοντας το σύνταγμα ο νόμος για το μνημόνιο δεν ψηφίστηκε με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.
Ο δεύτερος λόγος είναι η μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράφει κάθε μνημόνιο ή δανειακή σύμβαση και ότι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Ο τρίτος αφορά την παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας» στην έννοια της οποία εμπίπτει τόσο η αμοιβή, όσο και σύνταξη του πολίτη, δικαίωμα που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και την συνδικαλιστική ελευθερία την στιγμή που με την συνθήκη της Λισσαβόνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα» υπογραμμίζουν οι φορείς στην ανακοίνωσή τους