Το 70,3% του δημόσιο χρέος της Ελλάδος, αφορά μόνο τόκους .Αυτό από μόνο του αποτελεί τον ορισμό του επαχθούς και επονείδιστου χρέους!
Στην αίθουσα της Βουλής οι τοποθετήσεις για το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο της συγκρότησης της «Επιτροπής Αλήθειας» για το λογιστικό και νομικό του έλεγχο,ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κασιμάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως” η συγκρότηση της Επιτροπής θα βοηθήσει ιδιαίτερα την
εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο.
Ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της χώρας και «δίνει το μήνυμα της κόκκινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή είναι να φύγουνε απ’ τον πολιτισμό της Ευρώπης οι παραβιάσεις των αρχών νομιμότητας της αστικής δημοκρατίας”
“Όταν το 1994 το χρέος ήταν 90 δισ. ευρώ, ο λαός είχε πληρώσει γι’ αυτό 575 δισ., δηλαδή 6,3 φορές πάνω από το αρχικό. Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο, το χρέος ήταν 300 δισ. κατά την Eurostat και απ’ αυτό, τα 211 δισ. αφορούσαν τόκους. Αυτό και αν είναι επαχθές χρέος, επονείδιστο ή με όποιο άλλο επίθετο θέλετε να το ονομάσετε», παρατήρησε ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης.
Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος, επεσήμανε πως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την πιστοποίηση της νομιμότητας ή της παρανομίας του δημοσίου χρέους είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις ξένες κυβερνήσεις. «Δεν είναι για παράδειγμα καθόλου συμπτωματικό, ότι κάποια στιγμή οι τράπεζες πχ της Γερμανίας πωλούν τα ελληνικά ομόλογα- και δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι έχουμε μια οιονεί εκχώρηση χρέους από τις (γαλλικές και γερμανικές κυρίως) τράπεζες προς τις κυβερνήσεις» ανέφερε.
Ο έλεγχος θα γίνει εξονυχιστικός προς όλες τις κατευθύνσεις,όπως για το μαγείρεμα του ελλείμματος, από την ΕΛΣΤΑΤ, του έτους 2009 που ξαφνικά ανέβηκε στο 15,4 αλλά και του χρέους που από το 115% του ΑΕΠ το ανέβασαν κάποιοι «φωστήρες» στο 126,8%!!!