Μέσα στο 2010 θα κατατεθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση του επιχειρείν με «σκαλοπάτι» τα επιμελητήρια .
Τα επιμελητήρια της χώρας θα γίνουν τα κατά τόπους one stop shop που θα υποδέχονται τόσο τις εγχώριες όσο και- κυρίως- τις ξένες επενδύσεις. Αυτός είναι ο προσανατολισμός που έδωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για επαφές με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους, ενώ δεσμεύθηκε ότι μέσα στο 2010 θα κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο απλούστευσης όλων των διαδικασιών.
Με το νομοσχέδιο αυτό τα επιμελητήρια θα γίνουν το σκαλοπάτι ώστε ο επιχειρηματίας να έχει φιλικό περιβάλλον για να μπορεί να προωθήσει μία επένδυση.
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι διάφορες χώρες προχωρούν με πολύ γοργά βήματαπροωθώντας τις επενδύσεις καιπροσελκύοντας επενδύσεις από όλον τον κόσμο.
Είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες αυτού του υπουργείουέτσι ώστε να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη με τηστήριξη της επιχειρηματικότητας» είπε η κυρία Κατσέλη που συνάντησε χθες πλειάδα επιχειρηματιών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις μεγάλες τράπεζες, τον χώρο της ναυτιλίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Αυτό που ενδιέφερε όλους είναι τι θα κάνει η καινούργια κυβέρνηση, ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Πολλοί από τους επιχειρηματίες είχαν δυσάρεστες εμπειρίες από το παρελθόν και ήταν μάλλον απογοητευμένοι» είπε.
Και πρόσθεσε ότι πολλοί επιχειρηματίες, όπως της εξομολογήθηκαν, είχαν συναντήσει πολλά εμπόδια στο να ολοκληρωθεί μία επένδυση, από την πρώτη φάση, όταν έκαναν την αίτηση, ως την τελευταία. Και έθεσε ως βασικό στοίχημα να προχωρήσει στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη χρονιά η πλήρης απλοποίηση όλων των διαδικασιών έναρξης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα διαδικασία σύστασης εταιρείας διέπεται από διατάξεις που βρίσκονται σε 28 διαφορετικά νομοθετήματα, διεκπεραιώνεται σε 12 στάδια και το διοικητικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο επενδυτής κυμαίνεται από 1.786 ως 5.500 ευρώ.
Με την πρόταση απλούστευσης, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η διαδικασία θα αποτυπώνεται και διεκπεραιώνεται σε δύο στάδια, ενώ το διοικητικό κόστος θα μειωθεί κατά 70% παράλληλα με τη λειτουργία ενιαίας κυβερνητικής πύλης που επιτρέπει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με όλες τις υπηρεσίες του κράτους (εφορίες, τελωνεία), χωρίς να παρεμβάλλονται φυσικά πρόσωπα.
Με το σχέδιο νόμου θα γίνει προσπάθεια εξυπηρέτησης του επιχειρηματία σε ένα σημείο υποδοχής (one stop shop) που θα είναι οι ειδικές υπηρεσίες των επιμελητηρίων, σύμφωνα με την αρχή: «ένα σημείο, μία υπογραφή».
Το Γραφείο Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που θα υπάρχει στα επιμελητήρια θα διεκπεραιώνει όλη τη δουλειά, κάτι που προβλεπόταν και από νομοσχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης.
Επίσης προβλέπεται κατάρτιση εταιρικής σύμβασης με προτυποποιημένο συμφωνητικό που θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην υπηρεσία του ΓΕΜΗ. Το συμβολαιογραφικό έγγραφο διατηρείται, προβλέπεται ωστόσο η ύπαρξη συμβολαιογράφου στο ΓΕΜΗ και η μείωση του κόστους της υπηρεσίας που παρέχει αυτός (από 300 ευρώ σήμερα σε 150 ευρώ περίπου).
Το προτυποποιημένο συμφωνητικό θα επεξεργαστούν συμβολαιογράφοι.
Προβλέπεται ακόμη κατάργηση της καταχώρισης του καταστατικού στο Πρωτοδικείο, κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του γραμματίου προείσπραξης στον Δικηγορικό Σύλλογο, κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Νομικών και αντίστοιχη κατάργηση των τελών, κατάργηση της θεώρησης του καταστατικού στο Ταμείο Προνοίας και αντίστοιχη κατάργηση των τελών, πρόβλεψη ενιαίου τέλους που θα καταβάλλεται στα ταμεία του ΓΕΜΗ και θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα τέλη, καθώς και ηλεκτρονική δημοσίευση σε ειδική ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ της περίληψης του καταστατικού.
Συνεπώς υπάρχει κατάργηση της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και αντίστοιχη κατάργηση των τελών του Εθνικού Τυπογραφείου./πηγή:ΒΗΜΑ