Στον αέρα βρίσκονται τα Προγράμματα Σπουδών των Καλλιτεχνικών Τμημάτων (θεάτρου, μουσικής, εικαστικών, κινηματογράφου) των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς το Ελεγκτικό συνέδριο έκρινε παράνομες τις συμβάσεις των διδασκόντων, που προσελήφθησαν ως ορισμένου χρόνου.
Σύμφωνα με τα Νέα, το δικαστήριο έκρινε παράνομες τις προσλήψεις, με το αιτιολογικό ότι η θητεία τους στο πανεπιστήμιο ξεπερνούσε τα τρία χρόνια, κι αρνήθηκε να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής τους.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου 30 συμβασιούχοι διδάσκοντες βρέθηκαν στη μέση της χρονιάς εκτός ακαδημαϊκού χώρου.
Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών, οι οποίοι σε κείμενο διαμαρτυρίας που συνυπογράφουν αναφέρουν ότι ο αριθμός των εκπαιδευμένων καλλιτεχνών που μπορούν να διδάξουν σε Τμήματα Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι εξαιρετικά περιορισμένος, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι συχνά κορυφαίοι καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία δεν είναι εκλόγιμοι ως μέλη ΔΕΠ, διότι δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με πιο χαρακτηριστικό το Τμήμα Θεάτρου που έμεινε στη μέση της χρονιάς χωρίς 13 καθηγητές.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, αφού δεν έχει ακόμα μέλη ΔΕΠ και όλοι οι διδάσκοντες ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων.
Ακατανόητη χαρακτηρίζει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή έχει επιπτώσεις και σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.
πηγή;in.gr
“…παιδί μου, μάθε(Πρώτα ποιά κρατική σχολή λειτουργεί νόμιμα) γράμματα….γράμματα σπουδάματα, της ζωής τα πράματα…”