Από τη Θεσσαλονίκη για όλο τον κόσμο
Τα είχε παραγγείλει ο Μάικλ Τζάκσον αλλά δεν πρόλαβε να τα φορέσει.
Τα νέου τύπου εύκαμπτα υλικά μπορούν να φορεθούν ( wearable clothing) και να δημιουργήσουν ένα μοναδικό εντυπωσιακό αποτέλεσμα, να παράγουν φως , εξοικονομώντας ενέργεια μέχρι και 95% και να καλύψουν κάθε επιφάνεια μικρή ή μεγάλη.
Οι καινοτόμες εφαρμογές που δημιουργήθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος GR LIGHT εξασφαλίζουν φτηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και πρόκειται σύντομα να αλλάξουν τη μορφή αντικειμένων καθημερινής χρήσης, καθώς οι εφαρμογές τους είναι πολλές.
Τα νέα υλικά ενσωματώνονται σε στολές και φόρμες αστυνομικών , πυροσβεστών, ποδηλατών και στρατιωτικών δίνοντας φως σε διάφορα σημεία τους, σε καλύψεις θερμοκηπίων ώστε να παρέχεται φως για την ανάπτυξη των φυτών 24 ώρες το 24ωρο, σε φωτοβολταϊκά νέου τύπου που εξασφαλίζουν άπλετο φωτισμό και εξοικονομούν ενέργεια, ενώ οι εφαρμογές διευρύνονται συνεχώς.
Από τη Θεσσαλονίκη για όλο τον κόσμο
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα GR LIGHT που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 για να ολοκληρωθεί δύο χρόνια μετά, αποτελεί ένα επιτυχές παράδειγμα συνεργασίας δύο ερευνητικών πανεπιστημιακών κέντρων και τεσσάρων εταιρειών που επενδύουν στην καινοτομία και έχουν έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.
Τα νέα καινοτόμα προϊόντα δημιουργούνται από δύο ελληνικά ερευνητικά κέντρα και τέσσερις εταιρείες που έχουν έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.
Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα GR LIGHT συμμετέχουν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ , το Εργαστήριο Χημικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εταιρείες Compucon, Prisma Electronics, SuperAlloys Engineering και ELVE SA
«Διαθέτουμε τον εξοπλισμό, το επιστημονικό προσωπικό, τα υλικά που κατασκευάζουμε στην Ελλάδα, την τεχνογνωσία και είμαστε έτοιμοι με τα προϊόντα μας να μπούμε στις διεθνείς αγορές» λέει ο Δ/ντης του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Σ Λογοθετίδης.
Περισσότερες πληροφορίες στο/ gr-light.gr