γίνονται τελευταία γύρω από το επίμαχο θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Προ 20 ημέρου βρισκόταν στην πόλη μας ο πρόεδρος της εταιρείας Grammo Π. Θεοφανέλης, ο οποίος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους Ραδιοφώνων, μεταξύ άλλων, τον Τριφωνίδη και τον Τουρώνη, με κύριο θέμα την σύγκριση λειτουργίας των Ραδιοφώνων της Αθήνας από την Θεσ/νίκη.
Π.χ : σταθμός των Αθηνών απασχολεί έως και 45 άτομα, ενώ στην Θεσ/νίκη μόνο ένα Ραδιόφωνο από τα 62 που υπάρχουν απασχολεί τόσα άτομα.
Έγινε αναφορά επίσης στις αμοιβές των υπαλλήλων .
π.χ; στους σταθμούς των Αθηνών οι παραγωγοί εκπομπών αμείβονται από 1200 ως και 2000 Ευρώ, φυσικά υπάρχουν και αυτοί που παίρνουν πολύ περισσότερα. Ενώ στην Θεσ/νίκη οι αμοιβές των παραγωγών ξεκινούν από τα 200 Ευρώ (ναι καλά διαβάζεται!!), 500, 850, με ανώτερο ποσό τα 1200, φυσικά μικτά.
Άλλο ένα θέμα ήταν για τους πομπούς.
π.χ: σε Αθήνα και Θες/νίκη τα Ραδιόφωνα έχουν Γερμανικούς πομπούς, και η διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων είναι στα Watt (ανεβαίνουν – κατεβαίνουν).
Όσον αφορά τους πόρους των Ραδιοφώνων,
Π.χ :τα μικρότερα Αθηναϊκά Ραδιόφωνα παρουσιάζουν 5 φορές περισσότερο τζίρο απ΄ αυτά της Θεσ/νίκης, ενώ τα μεγάλα FM των Αθηνών παρουσιάζουν αυξημένο τζίρο επί των ακαθαρίστων εσόδων από τα FM της Θεσ/νίκης. Αν μιλάμε με αριθμούς τότε, ένα FM των Αθηνών παρουσιάζει έως και 12.000.000 Ευρώ, ενώ ένα FM της Θεσ/νίκης του ίδιου μεγέθους παρουσιάζει τζίρο τον χρόνο 500.000 Ευρώ.
Πέρα όμως από τα θέματα αυτά, το πιο ουσιώδες και βασικό είναι ότι στο σύνολο τους τα 65 Ραδιόφωνα της Θεσ/νίκης δεν έχουν άδεια από την πολιτεία, εν συγκρίσει με αυτά των Αθηνών που τα περισσότερα έχουν νόμιμη άδεια.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημη άδεια από το Υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών για το πάρκο κεραίων στο Xορτiάτη για να είναι νόμιμα τα Ραδιόφωνα Δηλαδή νε μεν υπάρχει το πάρκο κεραίων, αλλά δεν είναι νόμιμο για το κράτος.
Γι΄ αυτόν τον λόγο η Νομαρχεία Θεσ/νίκης έχει επιβάλλει υψηλά πρόστιμα στα Ραδιόφωνα της πόλης. Επομένως όπως ορίζει το σύνταγμα μας “ισονομία – ισοπολιτεία” για τα Ραδιόφωνα της Θεσ/νίκης δεν ισχύει.
Επειδή το θέμα είναι καθαρά νομικό, υπάρχει βέβαια και η νομική τρύπα σε όλα τα παραπάνω, για τους λόγους αυτούς οι εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δεν μπορούν νόμιμα να εισπράξουν τα ποσοστά τους από τα FM της Θεσ/νίκης, αφού δεν έχουν το πιο βασικό που λέγεται άδεια λειτουργίας.
Αβίαστα και χωρίς νομικές γνώσεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι εταιρείες “Ερατώ”, “Απόλλων” και “Grammo”, ακόμα και IFPI δεν δικαιούνται να εισπράξουν, μέχρι να ψηφιστούν ως νόμιμα τα παραπάνω. Ίσως το μόνο που μπορούν να αποδώσουν τα Ραδιόφωνα της πόλης και εφόσον έλθουν σε συνεννόηση με τις εν λόγω εταιρείες είναι το 1% , επί του ακαθαρίστου τζίρου.
Παράλληλα στον 3ο όροφο τους δικαστικού μεγάρου της Θες/νίκης στις 30 Νοεμβρίου επιδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τα FM της πόλης εναντίον των εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Η συνέχεια για το όλο θέμα θα γραφεί μετά από τις όποιες αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων.