
Ο πρόεδρος Τραμπ, στην ομιλία του στο οικονομικό ”φόρουμ” Νταβός, εκτός από τα πολλά ”εγώ κι εγώ” του και τα παραμύθια του -με ψευτιές- γιά την οικονομία στις ΗΠΑ, σχολίασε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται την Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη πως «δεν οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση».
Δήλωσε ωμά ότι θέλει τη Γροιλανδία, αλλά είπε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία, θέλει διαπραγματεύσεις. Και όπως συνηθίζει, ενώ ”απείλησε” με δασμούς ευρωπαϊκές χώρες, μετά τους… πάγωσε. Αποστάσεις από Ουκρανία. Ο ίδιος πάντα Τραμπ: Απειλές εναντίον όλων, με εξαίρεση τους ολίγους ”πρόθυμους”. Στην ομιλία του, μπέρδεψε την Γροιλανδία με την Ισλανδία, 14 φορές. Οι Ευρωπαίοι, με εξαίρεση ‘Ορμπαν, απέχουν από το ”Συμβούλιο Ειρήνης” του Τραμπ.

O πρωθυπουργός του Καναδά προειδοποίησε από το Νταβός (21 Ιαν. ’26), ότι η παγκόσμια τάξη, που βασιζόταν σε κανόνες «έχει ραγίσει οριστικά». Στο φόντο των αμερικανικών δασμών για την Γροιλανδία και των απειλών Τραμπ, κάλεσε τις ”μεσαίες δυνάμεις” να σταματήσουν να ”ζουν μέσα στο ψέμα” και να δράσουν συλλογικά.
Ο Μαρκ Κάρνεϊ ξεκίνησε με μια ωμή διαπίστωση: Ο κόσμος δεν περνά απλά σε μιά νέα φάση, αλλά βιώνει βαθιά ρήξη. «Η γεωπολιτική των μεγάλων δυνάμεων δεν υπόκειται πλέον σε κανέναν περιορισμό», είπε, περιγράφοντας το τέλος της «όμορφης ιστορίας» της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης, σημειώνοντας ότι οι ισχυροί κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ οι υπόλοιποι υποφέρουν από τις συνέπειες.









