
Βρέθηκα σε ένα αντάμωμα το καλοκαιρή στο Βογατσικό οπου είναι γιορτή «Δραγούμεια 2025» στο Βογατσικό Καστοριάς που τιμούν την οικογένεια Δραγούμη αλλά και ολουσ τους μακεδονομάχους το λεγάμενο το “Γάβρος του Μακεδονικού Αγώνα” εκεί το “μουσικό συγκρότημα” έπαιξε ένα τραγούδι «Φύγετε Έλληνες από τη Μακεδονία!» φυσικά επενέβησαν δυο Κυρίες και σταματήσαν το τραγούδι, το “μουσικό συγκρότημα” απαντήσαν ότι θέλουμε θα παίζουμε !!!!
Εκείνο που διαπιστώθηκε όμως κατά την καταγραφή των ως άνω, ήταν οι αλλοιώσεις και ξένες προσθήκες που επήλθαν στην ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, κυρίως στα ντόπια τραγούδια, στις φορεσιές, στη μουσική, στους χορούς, καθώς και στα κατά τόπους έθιμα της Μακεδονίας.

Πέραν αυτών, ορισμένα μουσικά συγκροτήματα συμπεριέλαβαν στο ρεπερτόριο τους – και πέρασαν στην παράδοση αρκετών πολιτιστικών συλλόγων της Μακεδονίας- προπαγανδιστικά τραγούδια, εναρμονισμένα πλήρως με αυτά του βορείου κρατιδίου των Σκοπίων, με το περιεχόμενό τους να πλαστογραφεί την Ιστορία μας, να σφετερίζεται τα σύμβολα και τους Μακεδόνες Βασιλείς Φίλιππο και Αλέξανδρο, να εξυμνεί αυτονομιστές και Βουλγάρους κομιτατζήδες της περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα, να προσπαθεί να αναβιώσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα της περιόδου 1946-1949 και τέλος να συντηρεί διεκδικητικές βλέψεις και ψευδοαλυτρωτισμό των Σλάβων επί των εδαφών μας.
Απώτερος στόχος η δημιουργία τεχνητής μειονοτικής εθνότητας εντός της Ελλάδος, που προσδιορίζεται ως «Μακεδονική», που ομιλεί τη δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα.
Αυτός ήταν και συνεχίζει να είναι ο διακαής πόθος των (λιγοστών) αυτονομιστών «Μακεδόνων».
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η άγνοιά μας, η αδιαφορία μας, αλλά και η ενδοτικότητά μας, παραχώρησαν ζωτικό έδαφος στους προπαγανδιστές, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και διείσδυσαν στη μακεδονική ύπαιθρο, με το παραπλανητικό σύνθημα «Ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε στη Γλώσσα μας» (εννοώντας τη δήθεν «μακεδονική» Γλώσσα).
Και αυτή τους η προτροπή έχει ιδιαίτερη απήχηση στα νέα παιδιά, που δεν γνωρίζουν τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα-τη δευτερεύουσα γλώσσα των προγόνων τους- υποκινούμενα όμως συναισθηματικά, χορεύουν και τραγουδούν Σκοπιανά και ανθελληνικά τραγούδια (κι όχι στη Γλώσσα των προγόνων τους).
Είναι γεγονός επίσης ότι, περιφερόμενοι αυτονομιστές, αφενός μεν καλλιεργούν ένα κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εντοπίων Μακεδόνων και των προσφύγων (ποντίων, μικρασιατών κτλ) από τις αλησμόνητες πατρίδες, προκειμένου να απομονώσουν και να εγκλωβίσουν τους πρώτους, αφετέρου δε, απευθύνονται στο συναίσθημα των εντοπίων υπενθυμίζοντάς τους τη «μητρική» τους γλώσσα, που τείνει να χαθεί, καθώς και την απαγόρευσή της κατά την προπολεμική περίοδο.
Ορισμένα από μυημένοι αυτονομιστές), συγκεκριμένα μουσικά συγκροτήματα και μια μικρή ομάδα των κατοίκων της περιοχής, έχουν προεπιλέξει τα προπαγανδιστικά τραγούδια που θα ακουστούν, ιδιαίτερα μετά τα μεσάνυχτα, που έχει καταναλωθεί και μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Και μαζί με τους εν λόγω μυημένους, συμμετέχουν και αρκετοί άλλοι ντόπιοι, με την ικανοποίηση ότι χορεύουν ακούγοντας τη «μητρική» τους «γλώσσα»-σλαβογενή κατά βάση, η οποία τείνει να μεταλλαχθεί στην καθομιλουμένη σκοπιανή τα τελευταία χρόνια – οπότε είναι και πιο επιεικείς ή και ενδοτικοί όταν αρχίζουν τα προπαγανδιστικά τραγούδια.
Και κοντά σ’ αυτούς μπαίνουν στο χορό πολλοί από τους παρευρισκόμενους επισκέπτες, που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι εκφράζουν τα λόγια των τραγουδιών.
Τέλος υπάρχει και η μερίδα των επισήμων, άλλοι εκ των οποίων γνωρίζουν καλώς τι συμβαίνει και συμμετέχουν εν γνώσει τους για ψηφοθηρικούς λόγους και άλλοι εν αγνοία τους μόνο και μόνο για την προβολή τους. Όπου το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφορο, παρεμβαίνουν οι λεγόμενοι «αβανταδόροι», οι οποίοι δίνουν παραγγελίες με χρήματα στις ορχήστρες, προκειμένου να χορέψουν προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Και βέβαια όλα αυτά, τραγούδια, παρατράγουδα και χοροί βιντεοσκοπούνται από τους επιτήδειους και εν συνεχεία προβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε δημιουργούν και τις ανάλογες εντυπώσεις προς νομιμοποίηση της προπαγάνδας.
Προκειμένου να μην δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις για ορισμένα χωριά, να σημειώσουμε ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τους, είναι άνθρωποι νοικοκυραίοι, φιλήσυχοι, υπερήφανοι που είναι γηγενείς Μακεδόνες Έλληνες, που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων των προγόνων τους, αποκρούοντας όμως κάθε προσπάθεια αλλοίωσης, παραχάραξης και σφετερισμού τους, από τους ελαχίστους υποκινητές αυτονομιστές.
Από τη μέχρι σήμερα καταγραφή τραγουδιών με προπαγανδιστικό περιεχόμενο προέκυψαν τα παρακάτω, τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες :
Τραγούδια που αναφέρονται στην περίοδο της επανάστασης του Ίλιντεν (1903)και του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908). Τραγουδούν ακόμη την ίδρυση της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Eξυμνούν Βούλγαρους κομιτατζήδες και αυτονομιστές, καθώς και περιοχές όπου έδρασαν αυτοί.: Γκότσε Ντέλτσεβ, Ντάμε Γκρούεφ, Πίτου Γκούλι, Γιάνε Σαντάνσκι, Κοσταντίν Κασάπτσε (βλέπε ανάλυση τραγουδιών παρακάτω) , Τζόρνταν Πιπέρκατα (1η παραπομπή) , Tojo Vancho (2η παραπομπή) και άλλοι βοεβόδες (3η παραπομπή).
1η Παραπομπή: Συνδέεται με το τραγούδι «Ogan go gori Brezovo».
Πρωτοεμφανιζόμενο τραγούδι που αναφέρεται στο Brezovo, ένα χωριό κοντά στο Μοναστήρι (περιοχή Demir Hisar), όπου έγινε μάχη μεταξύ Τούρκων και της τσέτας του βοεβόδα Jordan Piperkata το 1903.
Τα τελευταία χρόνια παίζεται το τραγούδι από «γνωστή» ορχήστρα του Νομού Πέλλας και καταγράφεται επίσης πλειάδα εκτελέσεων από σκοπιανές ορχήστρες. 2η Παραπομπή: Συνδέεται με το τραγούδι «Maliheri pukaja».
Εκτελέσεις από «γνωστές» ορχήστρες του Νομού Πέλλας και πλήθος εκτελέσεις από σκοπιανές ορχήστρες. 3η Παραπομπή: Συνδέεται με το τραγούδι «Sednal Mi Dzemo».Εκτελείται από μουσικό συγκρότημα της Φλώρινας, ενώ καταγράφονται επίσης πολλές εκτελέσεις από σκοπιανές ορχήστρες.

ΣΕ Άρθρο του – ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ –ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ- Επ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ
ΣΕ Άρθρο του Ανάφερέ- Μέσω των φιλοσκοπιανών κύκλων στη χώρα μας επιχείρησαν να «περάσουν» τη διδασκαλία της «ψευτομακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα (κάτι που ούτε η συμφωνία το προβλέπει), προσπαθώντας να ταυτίσουν το γλωσσικό ιδίωμα των γηγενών Μακεδόνων (που διαφέρει στη Δυτική, την Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία) με την κατασκευασμένη το 1944 «ψευτομακεδονική» τους γλώσσα.
Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί επικίνδυνα. Μεταφερόμενοι σκοπιανοί διεισδύουν στα τοπικά πανηγύρια και, με τη συνοδεία περιέργων μουσικών σχημάτων, με το πέρας της ώρας, αρχίζουν να τραγουδούν «αλυτρωτικά» τραγούδια, τα οποία και βιντεοσκοπούν, υπό τα όμματα των ανίδεων συμμετεχόντων.
Το ελλαδικό κράτος απόν. Οι τοπικοί παράγοντες, εκφραστές – διαπρύσιοι κήρυκες της κυβερνητικής πολιτικής, σιωπούν εκκωφαντικά. «Μη μου τους κύκλους τάραττε».
Κάποιοι μάλιστα κάνουν και παιχνίδια με τους φιλοσκοπιανούς κύκλους! Η κυβέρνηση, κρυπτόμενη πίσω από το «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» ( οι μακεδονομάχοι «ευκαιρίας» εγκαλούν μάλιστα την Βουλγαρία που μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.), ποιεί την νήσσαν και κάνει πως δεν βλέπει τις προκλήσεις.
Η Μακεδονία είναι Ελληνική…










