
Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα στην Κύπρο, την νότια, με τους Ελληνοκύπριους. Ιστορική συμφωνία στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, μεταξύ Nίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, στην ”Πενταμερή”, με την έγκριση των ”εγγυητριών δυνάμεων” Αγγλίας, Τουρκίας, Ελλάδας.
Η υπογραφή Πέμπτη 17 Ιουλίου ’25, στο μεσοδιάστημα της 51ης επετείου πραξικοπήματος (15 Ιουλίου ’74) στην Κύπρο, που οδήγησε -φυσιολογικά- στην εισβολή της Τουρκίας (20 Ιουλίου ’74). Από τότε, το 36% του εδάφους της Κύπρου -βόρεια- είναι υπό τουρκική κατοχή και διοίκηση.
Την προηγούμενη ημέρα, 16 Ιουλίου ’25, οι ηγέτες των δύο άνω-κάτω Κοινοτήτων στην Κύπρο, μαζί με τους εκπροσώπους -υπουργούς Εξωτερικών- των τριών ”εγγυητριών δυνάμεων”, υπό τον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, άρχισαν τις συνομιλίες γιά τις τελικές λεπτομέρειες της -ήδη υπάρχουσας- συμφωνίας, στην διάρκεια δείπνου.
Το ”Κ” εξασφάλισε -συμπτωματικά- σε αντίγραφο, ένα μέρος της συμφωνίας.
Αναφέρεται στο ζήτημα ”δικοινοτική- διζωνική”, γιά το οποίο υπήρχαν οι μεγάλες αντιθέσεις γιά μισόν αιώνα.
Οι παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ ειδικά και την Βρετανία, στην Τουρκία, γιά εφοδιασμό της με πολεμικά αεροπλάνα κ.ά., είχαν αποτέλεσμα. Ο ελεγχόμενος, ”πρόθυμος” πρωθυπουργός της Ελλάδας, αναγκαστικά, δέχθηκε.
Eξυπακούεται ότι θα ακολουθήσει και συμφωνία Ελλάδας, Τουρκίας (υπό τον Τραμπ) γιά ζητήματα (”διχοτόμησης”) Αιγαίου (”παραχώρησης” Καστελόριζου κ.ά.), γεγονός που προανάγγειλε η επόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκιλφόιλ, στην κατάθεσή της σε Επιτροπή της Γερουσίας.
Η συμφωνία γιά την Κύπρο, θεωρείται ιστορική, επειδή, δίνει τέλος σε ένα πρόβλημα που υπάρχει γιά μισόν αιώνα και διαιρεί τους δύο διαφορετικούς λαούς της ίδιας χώρας.
Οι ουσιαστικές λεπτομέρειες της συμφωνίας:
Δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία: Συμφωνήθηκε μία και αδιαίρετη εκπροσώπηση μέσα κι έξω από την Κύπρο.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι γιά το συμφέρον της Κύπρου, να υπάρχει ενιαία παρασκευή σε σουτζούκον, χαλούμιν και σεφταλιάν, με αυθεντικά υλικά.
Με δεδομένη την διχοτόμηση της Κύπρου, η συμφωνία γιά τα προϊόντα της -αφού άλλης μορφής αποκλείεται να υπάρξει- θεωρείται ιστορική.
‘Ετσι, Χριστοδουλίδης και Τατάρ, θα μείνουν στην ιστορία γιά την ιστορική συμφωνία, 51 χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Την συμφωνία χαιρέτισαν, μ’ ενθουσιασμό κι εθνική υπερηφάνια, οι ”ισόβιοι ηγέτες” της κυπριακής Ομογένειας στις ΗΠΑ (μ’ έδρα Νέα Υόρκη), που πάντα τιμούσαν την Κύπρο και τους ανύπαρκτους ”εθνικούς” αγώνες της, με… χοροεσπερίδες, γλέντια, ”εκδηλώσεις” και μνημόσυνα, γιά να γελά ο Ελληνισμός.
Σε μιά άλλη εξέλιξη, βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση ΗΠΑ να άρει ολικά το εμπάργκο όπλων εις βάρος της Κύπρου, γιά να μπορεσει να αγοράσει από τις ΗΠΑ 20-25 F-35, 2 φρεγάτες, πυραύλους ”Πάτριοτ” κ.ά.
– Οι κουτοπόνηροι (ελληνο)Κύπριοι, ομιλούν μόνο γιά την εισβολή Ιούλιο ’74, αλλά γιά το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ κατά του Μακάριου, που -αναγκαστικά- οδήγησε στην εισβολή της Τουρκίας, ούτε λέξη.
17 Ιουλίου ’25
ΠΡΟΤΑΣΗ: Ως ένα βήμα γιά την ουσιαστική προσέγγιση των δύο Κοινοτήτων, θα ήταν το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Με την εγκατάσταση εκεί όσων είχαν περιουσία στην πόλη πριν τον Ιούλιο 1974 ή των απογόνων τους, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Θα ήταν μία πολύτιμη προσέγγιση των δύο πλευρών γιά μελλοντικές συνυπάρξεις, με δεδομένο ότι, 51 χρόνια μετά την διχοτόμηση, είναι αδύνατη η επανένωση όλης της νήσου.