
Πρόκειται για την τρίτη επιβεβαιωμένη απώλεια F-16 από τη στιγμή που η Ουκρανία έλαβε τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά, τον Αύγουστο του 2024.
Αν και επισήμως δεν αποδίδεται σε ρωσικά πυρά, οι εικασίες περί κατάρριψης με πύραυλο εδάφους-αέρος ή ακόμη και φίλιων πυρών αναζωπυρώνονται. Ο πρώην σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, Vijainder K. Thakur, δήλωσε ειρωνικά: «Το να καταρρίπτεται ένα μαχητικό είναι από μόνο του… μια επείγουσα κατάσταση, έτσι δεν είναι;» Περιορισμένος αριθμός – Μεγάλες απώλειες Η Ουκρανία διαθέτει μόλις 16 επιχειρησιακά F-16, παρόλο που της έχουν υποσχεθεί 85 συνολικά, μέσω παραδόσεων από: • Ολλανδία (24), • Δανία (19), • Νορβηγία (12 + 10 για ανταλλακτικά), • Βέλγιο (30).
Οι απώλειες, σε τόσο μικρό στόλο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ειδικά καθώς τα F-16 έχουν επιφορτιστεί με κρίσιμες αποστολές αναχαίτισης πυραύλων, drones και ρωσικών μαχητικών. Φονική τεχνολογία, αλλά με περιορισμούς Τα F-16 έχουν εξοπλιστεί με: • AIM-120 AMRAAM και AIM-9X Sidewinder για εναέρια μάχη
AGM-88 HARM για καταστροφή ραντάρ. • JDAM-ER και Small Diameter Bombs (SDB) για στοχευμένα πλήγματα στο έδαφος. Ωστόσο, η ρωσική αεράμυνα – και ειδικά το σύστημα S-400 – έχει αποδειχτεί φονική, με ακτίνα δράσης που υπερβαίνει τα 300 χλμ., καθιστώντας τα F-16 εξαιρετικά ευάλωτα σε μεγάλα ύψη.
Προβλήματα επικοινωνίας και φίλια πυρά Οι πρώτες δύο απώλειες F-16 συνοδεύτηκαν από φήμες για τεχνικά προβλήματα ή και φιλικά πυρά από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η απουσία του Link 16 — συστήματος ασφαλούς επικοινωνίας που αποτρέπει φιλικές επιθέσεις — συνέβαλε σε τουλάχιστον ένα από τα δυστυχήματα. Το Link 16 προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα μάχης σε πραγματικό χρόνο, αλλά δεν έχει πλήρως ενσωματωθεί στο ουκρανικό σύστημα. Οι Ρώσοι μιλούν για σάπια μέταλλα Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik News χαρακτήρισε τα ουκρανικά F-16 ως «εύκολους στόχους» και «scrap» στα χέρια των Ρώσων, εξαιτίας της τεχνολογικής ανωτερότητας των πυραύλων και της τακτικής αλλαγής που χρειάζεται από σοβιετικού τύπου μαχητικά σε δυτικά.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Andrei Krasnoperov σχολίασε: «Τα F-16 είναι άχρηστα απέναντι στο ρωσικό τοίχος αεράμυνας. Χάνονται το ένα μετά το άλλο.» Πού βαδίζει η Ουκρανική Αεροπορία; Παρά τις δυσκολίες, η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να επιχειρεί με τα διαθέσιμα μέσα. Τα F-16 συμμετέχουν σε: • Περιπολίες αεράμυνας, • Αναγνωριστικές αποστολές για τον εντοπισμό ραντάρ και εκπομπών, • Επιθέσεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις υποδομής κοντά στη γραμμή του μετώπου.