
Το ”ΚΑΛΑΜΙ” σπάνια λέγει / γράφει τον καλό λόγο γιά παράγοντες (ή Οργανισμούς) Ομογένειας ΗΠΑ, επειδή ΔΕΝ πάμε καλά. Αλλά, όταν Ελληνοαμερικανοί αξίζουν το ”μπράβο” εξαιτίας πράξεών τους και προσφοράς, αυτό πρέπει να λέγεται, δίκαια.
Και οφείλουμε τώρα να το πούμε δημόσια γιά τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης (Νέα Υόρκη) Φίλιπ Κρίστοφερ. Γιά τους ακόλουθους λόγους…
Η παρέλαση της ελληνικής Ομογένειας ευρύτερης περιοχής Νέας Υόρκης, στην 5η Λεωφόρο (γιά 84 χρόνια), διοργανώνεται από την ”Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης”, με έδρα την Αστόρια. Γίνεται αρχές Απριλίου (εξαιτίας καιρού) και σπάνια τέλη Μαρτίου. Εφέτος, έγινε Κυριακή 30 Μαρτίου ’25.
Συμμετέχουν, εύζωνες της προεδρικής Φρουράς από την Ελλάδα, σχολεία, σωματεία, ενορίες κλπ. ‘Εχει τα θετικά της (περισσότερα) και τα αρνητικά της (ολιγότερα). Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Από αρχές 2021 υπάρχει μεγάλη κρίση στην Οργάνωση (άρχισε τέλη 2019), εξαιτίας ”εμφύλιου”, διάσπαση σε δύο ομάδες, προσφυγές στην Δικαιοσύνη, η Ομοσπονδία ”σε κώμα”, το κτίριό της κλειστό κλπ. Υπήρξε πρόβλημα με την διοργάνωση της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, γιά την εθνική μας επέτειο έναρξης της Επανάστασης 1821.
Την χρονιά 2022 πρόεδρος της Επιτροπής της Ομοσπονδίας που διοργανώνει την παρέλαση, ορίστηκε (με παρέμβαση Αρχιεπισκοπής) ο αντιπρόεδρος του αρχιεπισκοπικού Συμβούλιου Γιάννης Κατσιματίδης, αλλά πολύ σπάνια εμφανιζόταν στις συνεδριάσεις γιά την προετοιμασία της παρέλασης. ”Προήδρευε διά αντιπροσώπου”.
Γιά τις χρονιές 2023-2025, επιλέγηκε ο επιχειρηματίας, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), Φίλιπ Κρίστοφερ (Χριστοφορίδης), με καταγωγή την κατεχόμενη Κερύνεια, Κύπρου. Ομογενής, από την ηλικία των 10 χρονών (ήρθε με την μητέρα και 3 αδελφές του στην Νέα Υόρκη 1959, όπου ήδη ήταν ο πατέρας του και η μεγαλύτερη αδελφή του).
Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρίας ”American Network Solutions”. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στις ΗΠΑ, στην καθιέρωση της ασύρματης επικοινωνίας, γιά πολλές δεκαετίες.
Με τον Φ. Κρίστοφερ, η επιτροπή παρέλασης απόκτησε ζωντάνια. Αλλά η Ομοσπονδία που τυπικά διοργανώνει την παρέλαση, παραμένει σε εμφύλιο, διαιρεμένη, μη ενεργή.
Ως πρόεδρος, εκτός των άλλων, ο Φίλιπ Κρίστοφερ ”έβαλε βαθειά το χέρι στην τσέπη” γιά την επιτυχία της παρέλασης και των συμπληρωματικών εκδηλώσεων γιά τη εθνική μας επέτειο. Φρόντισε να κληθούν αξιόλογοι ως τελετάρχες κι επίτιμοι προσκεκλημένοι. Πέρασε και το μήνυμα σε Αμερικανούς πολιτικούς.
Τις προηγούμενες χρονιές ήταν υπεύθυνος γιά τα επιτυχημένα δείπνα παραμονή παρέλασης σε γνωστά ξενοδοχεία στο Μανχάτταν.
Στα θετικά του, επίσης, το γεγονός ότι κατάφερε να έχει στην Επιτροπή Παρέλασης 2-3 εκπροσώπους από την κάθε αντιμαχόμενη – ”εμπόλεμη” πλευρά, αλλά όχι τους ”καρεκλοκένταυρους προεδροπαράγοντες” που διάλυσαν την Ομοσπονδία, με τις ανόητες φαγωμάρες τους και χρησιμοποιούσαν την παρέλαση γιά την εθνική μας επέτειο, γιά αυτοπροβολή.
Με το κτίριο της Ομοσπονδίας κλειστό γιά 3 μιση χρόνια, ο Φ. Κρίστοφερ, έκανε σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής -γιά 3 χρονιές ως πρόεδρος- σε… ταβέρνα στην Αστόρια, πληρώνοντας και το… τραπέζωμα των ”αντιπροσώπων”.
Δίκαια κα αντικειμενικά, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο Φ. Κρίστοφερ έσωσε την παρέλαση του Ελληνισμού στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, Νέας Υόρκης. Μία λαμπρή παράδοση 84 χρόνων.
Σημ.: Θα ήταν καλό να συνεχίσει ως πρόεδρος, αν και δηλώνει ότι ”3 χρόνια ήταν αρκετά”.
Γ. Λυκ. – 10 Απρ. ’25 kalami us