Με Τάσος Κοκκινίδης
Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική εταιρεία προηγμένης ναυτιλιακής τεχνολογίας SubSea Craft (SSC) για την ανάπτυξη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, νότια της Αθήνας, μιας από τις πιο προηγμένες μονάδες παράδοσης δυτών στον κόσμο (DDUs). Τα DDU είναι εξειδικευμένα υποβρύχια οχήματα που χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές δυνάμεις για τη μεταφορά δυτών, εξοπλισμού και προμηθειών υποβρύχια, συνήθως για μυστικές επιχειρήσεις. Αποτελούν βασικά εργαλεία για τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις και τις ναυτικές μονάδες, διευκολύνοντας τη μυστική κίνηση σε δύσκολα υποβρύχια περιβάλλοντα.
VICTA, το υποβρύχιο όχημα για την Ελλάδα Το VICTA, το κορυφαίο όχημα του SSC, είναι ένα μικρό, βελτιωμένο όχημα σχεδιασμένο για stealth, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κάτω από το νερό. Μπορεί να μεταφέρει μια ομάδα δυτών, μαζί με τον εξειδικευμένο εξοπλισμό τους, όπως όπλα, εργαλεία για δολιοφθορά ή συσκευές αναγνώρισης.
Ορισμένες μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται από υποβρύχια, πλοία ή ακτές και μπορούν να λειτουργούν σε σημαντικές αποστάσεις για να φτάσουν σε στόχους αποστολής. VICTA η πιο προηγμένη μονάδα παράδοσης δυτών στον κόσμο Το Deal with Greece υπερβαίνει τη Μονάδα Παράδοσης Δύτη Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και SSC θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη ναυτιλιακών τεχνολογιών επόμενης γενιάς για το Ελληνικό Ναυτικό και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές αγορές. Η Grecian Delight στηρίζει την Ελλάδα Θα δημιουργήσει επίσης έναν ειδικό Κόμβο Καινοτομίας για την υποστήριξη του οράματος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για την προώθηση της καινοτομίας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (HCDI).
Το Hub θα προωθήσει την ανάπτυξη και τις δοκιμές επανδρωμένων και μη επανδρωμένων θαλάσσιων ικανοτήτων, καθώς και θα επιτρέψει τη συνεργασία με συμμαχικά κράτη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι με τη χρήση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , η συμφωνία διασφαλίζει την τοπική παραγωγή, εξυπηρέτηση και μελλοντική επεκτασιμότητα προηγμένων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων της πλατφόρμας θαλάσσιων παραδόσεων επόμενης γενιάς της SSC, VICTA και MARS, ενός προηγμένου μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας (USV). Προσθέτει ότι μέσω της συνεργασίας τους, η SSC και ο Σκαραμαγκάς θα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για την τόνωση της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας μειώνοντας την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές και ενισχύοντας τις εγχώριες αμυντικές δυνατότητες.
Η συνεργασία είναι στενά ευθυγραμμισμένη με τους στόχους εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , συμβάλλοντας στην ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Κόμβος καινοτομίας Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι το Innovation Hub, το οποίο θα λειτουργήσει ως πεδίο δοκιμών για προηγμένες τεχνολογίες, όπως αυτόνομα συστήματα, ενσωμάτωση AI και επανδρωμένες-μη επανδρωμένες πλατφόρμες ομαδοποίησης. Αυτές οι τεχνολογίες θα συμβάλουν επίσης στη στρατιωτική στρατηγική διπλής χρήσης της Ελλάδας, εξυπηρετώντας αποστολές άμυνας και πολιτικής προστασίας.
Το Innovation Hub θα δημιουργήσει περαιτέρω εγχώριες δυνατότητες εξοπλίζοντας Έλληνες ερευνητές και μηχανικούς με την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη λειτουργία πλατφορμών επόμενης γενιάς. Επιπλέον, θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και των δύο εθνών στο πλαίσιο της Δήλωσης Κοινού Οράματος που υπογράφηκε πέρυσι. Ενώ η αρχική εστίαση θα είναι στη βελτίωση της μονάδας παράδοσης δυτών VICTA, η συνεργασία δημιουργεί τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου φάσματος επιφανειακών και υπόγειων πλατφορμών, προσαρμοσμένων στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του Ελληνικού Ναυτικού.greekreporter