Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠόλεμοι ανά τον κόσμοΣυμβουλές προς τον...

Συμβουλές προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο για τη 10η 3μερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος- Αιγύπτου- Κύπρου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αbdel Fattah El-Sisi και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτή η 3μερής συνάντηση έχει στρατηγική σημασία, λόγω της αιματηρής εισβολής της Τουρκίας στη Συρία πριν λίγο καιρό και είναι κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας. Μάλιστα στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης προσίδει ιδιαίτερη σημασία, η έκτακτη επίσκεψη στην Κύπρο, του Προέδρου του Ισραήλ, Isaac Herzog.

Ως εκ τούτων, θα λάβει ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπ’ όψιν του τις παρακάτω χρήσιμες επισημάνσεις μου;

Άρθρα 273 και 259 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ για δυνατότητα δικαστικής οριοθέτησης ζώνης αλιείας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1. Άρθρο 273 – Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο είναι αρμόδιο επί οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των κρατών μελών, συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών, αν η διαφορά αυτή του υποβληθεί δυνάμει συνυποσχετικού”.

Συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών σημαίνει το προς επίλυση δικαστικό θέμα να έχει καταστεί ενωσιακό δίκαιο με οποιοδήποτε τρόπο.

Η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 έχει ισχύ ενωσιακού δικαίου από την 23η Ιουνίου 1998 και σαφώς η Ελλάδα και η Κύπρος στο ζήτημα της οριοθέτησης ζώνης αλιείας μεταξύ τους μπορούν να το εντάξουν με συνυποσχετικό στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί και οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ, διότι η ζώνη αλιείας θα ταυτίζεται και με τη ΑΟΖ των δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Άρθρο 259 – Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Κάθε κράτος μέλος δύναται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, αν κρίνει ότι άλλο κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωσή του εκ των Συνθηκών. Πριν ένα κράτος μέλος ασκήσει προσφυγή κατά άλλου κράτους μέλους, επικαλούμενο παράβαση υποχρέωσης εκ των Συνθηκών, οφείλει να φέρει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος, αφού προηγουμένως παρέχει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα κράτη να προβούν κατ’ αντιδικία σε γραπτές ή προφορικές παρατηρήσεις. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διατυπώνει γνώμη εντός τριών μηνών από της υποβολής της αιτήσεως, η προσφυγή δύναται να κατατεθεί στο Δικαστήριο  της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και χωρίς τη γνώμη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής”.

Έχει παραβεί υποχρέωσή του εκ των Συνθηκών σημαίνει το προς επίλυση δικαστικό θέμα να έχει καταστεί ενωσιακό δίκαιο με οποιοδήποτε τρόπο.

Η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 έχει ισχύ ενωσιακού δικαίου από την 23η Ιουνίου 1998. Εάν η Ελλάδα αρνηθεί την υπογραφή συνυποσχετικού με την Κύπρο για παραπομπή της οριοθέτησης ζώνης αλιείας με την Κύπρο στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φιλική διευθέτηση τότε, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να λύσουν το ζήτημα τους στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Άρθρο 259 – Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε περίπτωση που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε 1. Απορρίψει εγγράφως την διαμεσολάβηση της έναντι της Ελλάδος για το παραπάνω ζήτημα, δηλαδή της οριοθέτησης ζώνης αλιείας Ελλάδος και Κύπρου είτε 2. Αφήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της σιγής να εκπνεύσει προθεσμία η παραπάνω προθεσμία των τριών μηνών από το γραπτό αίτημα της Κύπρου, τότε η Κύπρος μπορεί πλέον χωρίς την έγκριση αλλά και το νομικό εμπόδιο κανενός να παραπέμψει βάσει του άρθρου 259 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης ζώνης αλιείας μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδος και δια του τρόπου αυτού να γίνει και οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, διότι η οριοθέτηση ζώνης αλιείας μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδος θα συμπίπτει και με την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Σταμάτης Γονίδης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη μετα από 8 χρονιά απουσία έρχεται να ταράξει την διασκέδαση στην Θεσσαλονίκη.

Ο Σταμάτης Γονίδης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη μετα από 8 χρονιά απουσία έρχεται να ταράξει την διασκέδαση στην Θεσσαλονίκη. Μία μοναδική φωνή γνώριμη στο ευρύ κοινό για πάνω από 4 δεκαετίες με τεράστιες επιτυχίες επιστρέφει στις πίστες. Ο αγαπημένος Σταμάτης Γονίδης...

ΗΠΑ, αβεβαιότητα – παρακμή… Ομογένεια, ”γηροκομείο”

Με το καλό ο νέος χρόνος 2015 μ.Χ. ή 2801 μετά 1η Ολυμπιάδα. 'Ηρθε και ο καιρός ''να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους'', αρκετά με τα ''παραμύθια'' προπαγανδιστών κυβερνητικών, εκκλησιαστικών και λοιπών συμφερόντων. Η παλαιότερα δημοκρατική και ευημερούσα χώρα,...

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος: Μια άγνωστη ιστορία που αφορά την περίπτωση μη πολιτικής ανατροπής του εκλιπόντος Κ. Σημίτη από το Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ το 1999

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος Πάτρα 7/1/2024 Αντί για αποχαιρετισμό θα προβώ σε μία αποκάλυψη για ένα ιστορικό πολιτικό γεγονός, που αφορά την ανατροπή του Κ. Σημίτη που δεν πραγματοποιήθηκε το 1999. Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από το 1996 να αντιστέκεται στην μετάλλαξη...