Ένα ανατρεπτικό σενάριο για το χρέος, τα δημοσιονομικά, τις τράπεζες και τον ελληνικό λαό διακινείται τις τελευταίες μέρες στους κύκλους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Το κείμενο είναι απολαυστικό και σίγουρα κρύβει πολλές αλήθειες δείχνοντας πως τα βάρη μεταφέρονται από τη μια στην άλλη πλάτη ενώ δεν αποκλείει οι διαδοχικές φάσεις του δράματος να οδηγήσουν σ ένα νέο πόλεμο.
Ισως σε ορισμένα σημεία του να είναι υπερβολικό, να λέει κατά βάση σωστά πράγματα με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, αξίζει όμως τον κόπο να το παραθέσουμε αυτούσιο. Εχει τίτλο «Χρέος = Πόλεμος (σε 7 απλά βήματα» και αναφέρει τα εξής:
«Μήπως είστε μια πτωχή πλην τίμια αστική τάξη των νοτίων Βαλκανίων;
Μήπως (είτε από τεμπελιά, είτε από ιστορία)χαρακτηρίζεστε από κάποια υστέρηση των παραγωγικών δυνάμεων την οποία οι ειδικοί συνηθίζουν να αποκαλούν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας;
Μήπως ως αποτέλεσμα αυτής της υστέρησης, οι μαλακίες που φτιάχνετε (έπιπλα, σωλήνες, υφάσματα, υπηρεσίες) πουλιούνται όλο και πιο δύσκολα;
Μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση!
Αρκεί να ακολουθήσετε τα ακόλουθα απλά βήματα:
Σε 7 βήματα
1. Βάλτε τις τράπεζες να δίνουν δάνεια στο λαό για να αγοράζει τα προϊόντα σας! Φυσικά πρόκειται για λεφτά που δεν υπάρχουν αλλά εσείς παίρνετε παράταση ζωής για μια δεκαετία.
2. Όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι και τα δάνεια δεν μπορούν να πληρωθούν, βάλτε το κράτος να σώσει τις τράπεζες!
3. Αν το κράτος δεν έχει λεφτά για να σώσει τις τράπεζες, μπορεί κάλλιστα να τα δανειστεί (συχνά από τις ίδιες τις τράπεζες). Ετσι το χρέος προς τις τράπεζες που δεν μπορούσε να πληρωθεί και ήταν πρόβλημα των τραπεζών, τώρα μετατρέπεται σε «δημόσιο χρέος» και μπορείτε να πείτε πως είναι πρόβλημα όλων. Μεγάλη εμπειρία επ αυτού διαθέτει η Ιρλανδία.
4. Με αφορμή το δημόσιο χρέος που είναι πρόβλημα όλων, παίνετε δάνεια από το εξωτερικό και αρχίστε να ζουπάτε όποιον δουλεύει με όποιον τρόπο μπορείτε. Και πάλι δεν λύνετε το βασικό σας πρόβλημα, αλλά παίρνετε κι άλλη παράταση ζωής!
5. Βάλτε τους πολιτικούς να λένε ότι η εξάρτηση από τους δανειστές δημιουργεί πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας. Παράλληλα θυμηθείτε ξανά προώαινιους φίλους και εχθρούς του έθνους και ανακαλύψτε καινούριους. Τέτοια ζητήματα είναι πάντα χρήσιμα στο μέλλον.
6. Αρχίστε να επισημαίνεται τη στρατηγική θέση της χώρας ως πύλη στην ΕΕ και ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Προσθέστε ατάκες του τύπου η «κατάρρευση του κράτος δεν ενοεί κανένα και δεν την θέλει κανείς» ή «τα οικονομικά προβλήματα επιδέχονται πολιτικές λύσεις (εννοώντας φυσικά στρατιωτικές).
7. Περιμένετε να πλακωθούν όλοι με όλους στην εύφλεκτη χώρα σας και στη παραπαίουσα γειτονιά σας και ετοιμαστείτε να χωθείτε όπου μπορείτε για να πουλήσετε ακριβά το τομάρι των υπηκόων σας. Αν όλα πάνε καλά, αν για μια ακόμη φορά έχετε ποντάρει στο σωστό άλογο, και αν στο τέλος δεν έχει είνει κανείς ζωντανός, συγχαρητήρια!
Εχετε λύσει το πρόβλημά σας!
Οσο για τη συμμετοχή σας στον πόλεμο της Λιβύης πείτε ότι κινείστε με «ανθρωπιστικά κριτήρια» ή ότι είστε «εξαρτημένοι από το ΝΑΤΟ και δεν μπρείτε να κάνετε αλλιώς».
Οσοι σας έχουν πιστέψει μέχρι εδώ, είναι ικανοί να πιστέψουν τα πάντα!»./sofokleousin