Μετά από προειδοποιήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οδηγήσει τη Γαλλία και την Ισπανία ενώπιον του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον φόρο στις τηλεπικοινωνίες.
Πρόκειται για έναν φόρο επί του τζίρου των τηλεπικοινωνιακών φορέων που υιοθετήθηκε για να αντισταθμίσει εν μέρει τη διακοπή των διαφη- μίσεων στη δημόσια τηλεόραση.
Στη Γαλλία, ο φόρος αυτός εισήχθη τον Μάρτιο 2009, ανέρχεται σε 0,9% του τζίρου και αναμένεται να αποφέρει 400 εκ. € ετησίως
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 2010, ξεκίνησε μια διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γαλλίας, καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή, ένας τέτοιος φόρος συνιστούσε στην πραγματικότητα μια διοικητική επιβάρυνση ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας με αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, στην οποία η Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε. Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη Γαλλία και μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των εισπραχθέντων φόρων.
Την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και η Ουγγαρία για τον αντίστοιχο φόρο που επέβαλε από πέρυσι./ Πηγή: egipresse