Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Όλα τα Θύματα της Ελληνικής Γενοκτονίας Αξίζουν Μνήμης, όχι μόνο αυτά από τον Πόντο,

Γιατί έχει σημασία αυτή η αναφορά

Ξεκίνησε από Κέντρο Πόρων της Ελληνικής Γενοκτονίας

Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, καλούμε την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας (GOCMV) να φωτίζει το κτήριο της κάθε χρόνο για ΟΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ της Ελληνικής Γενοκτονίας, όχι μόνο για εκείνα από την περιοχή του Πόντου. Το να θυμόμαστε τα θύματα της γενοκτονίας από μία μόνο περιοχή δεν είναι μόνο διχαστικό αλλά και βασικά ασεβές.

Ιστορικό
Τα τελευταία χρόνια, το GOCMV φωτίζει τον πύργο των γραφείων του στην καρδιά της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής της Μελβούρνης με κόκκινο χρώμα στις 19 Μαΐου ως μια μορφή σεβασμού στα θύματα της Ελληνικής Γενοκτονίας μόνο από την περιοχή του Πόντου. Αν και αυτή η ενέργεια έχει ευχαριστήσει πολλούς Έλληνες του Πόντου, έχει προκαλέσει προσβολή μεταξύ των Ελλήνων των οποίων οι πρόγονοι ήταν θύματα της γενοκτονίας σε περιοχές εκτός του Πόντου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η δράση για τον φωτισμό του κτιρίου GOCMV έχει χρηματοδοτηθεί από τέσσερις ανώνυμους Ελληνοαυστραλούς επιχειρηματίες με την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της GOCMV. 

Η Ελληνική Γενοκτονία
Η Ελληνική Γενοκτονία αναφέρεται στη συστηματική εξόντωση των γηγενών Ελλήνων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1923) και υποκινήθηκε από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. η Επιτροπή Ένωσης και Προόδου γνωστή και ως Νεότουρκοι και Τουρκικό Εθνικιστικό κίνημα υπό τη διοίκηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Έλληνες από όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν θύματα σε περιοχές που περιλάμβαναν την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία (συμπεριλαμβανομένου του Πόντου) και τους Έλληνες του Λεβάντε.  

Αναγνώριση
Το 1994, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη γενοκτονία των Ελλήνων της περιοχής του Πόντου και όρισε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης (Ν. 2193/1994 ). Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1998, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων από ολόκληρη την περιοχή της Μικράς Ασίας (που περιλαμβάνει τον Πόντο) και όρισε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης (Ν. 2645/1998 ). Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, ωστόσο, οι Έλληνες αυτής της περιοχής έχουν ορίσει την 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων. 

Αν και οι Έλληνες έχουν ορίσει πολλές ημέρες μνήμης για την Ελληνική Γενοκτονία, είναι αναμφισβήτητο ότι Έλληνες από πολλές περιοχές υπήρξαν συλλογικά θύματα μιας και μόνο γενοκτονικής διαδικασίας από έναν κοινό δράστη μεταξύ των ετών 1914-1923. Το 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονίας επιβεβαίωσε τη γενοκτονία των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αναφέρθηκε σε μια Ελληνική Γενοκτονία. Τον Μάιο του 2013, το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας αναγνώρισε μια γενοκτονία των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αναφέρθηκε σε μια Ελληνική Γενοκτονία ( Legislative Assembly Hansard: 8 Μαΐου 2013 ). Οι αναγνωρίσεις της ελληνικής γενοκτονίας έχουν επίσης εγκριθεί στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας (2015), στην Πολιτεία της Νότιας Ντακότα (2015), στην Πολιτεία της Αϊόβα (2016), στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ (2019, 2022 ) και στη Βουλή της Τασμανίας (2023). ) για να αναφέρω μερικά. 

Καλούμε λοιπόν το ΔΣ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας να τιμήσει όλα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων στο αληθινό πνεύμα του Ελληνισμού με περιεκτικό και αξιοπρεπή τρόπο χωρίς διάκριση περιοχής φωτίζοντας το κτήριο του για όλα τα θύματα. Οι προσπάθειες διχασμού και επιλεκτικής μνήμης από ανώνυμα πλούσια μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης πρέπει να απορριφθούν ρητά από το Συμβούλιο της GOCMV και να ληφθούν μέτρα για να ενωθούν τα θύματα στη μνήμη και όχι να τα διχάσουν. 

Περαιτέρω ανάγνωση: 
Μια γενική επισκόπηση της γενοκτονίας των Ελλήνων
Γενοκτονία των Ελλήνων στη Wikipedia
Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων 
Η Ελληνική Γενοκτονία στα Ημερολόγια Αμερικανικού Ναυτικού Πολέμου 
Η Ελληνική Γενοκτονία 1913-1923: Νέες Προοπτικές 

https://www.change.org/p/all-the-victims-of-the-greek-genocide-deserve-remembrance-not-just-those-from-pontus?recruiter=1329876821&utm_source=share_petition&utm_medium=email&utm_campaign=psf_combo_share_message&utm_term=petition_dashboard&recruited_by_id=b9b4e250-c247-11ee-b05d-11cb22d71feb&share_bandit_exp=message-37937579-en-US

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Γιατί τους ενοχλεί ο Σταυρός;

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Κατάθεση Ερώτησης Διατήρηση του Σταυρού στη θέση “Μαύρο Βουνό” της Δ.Κ. Μανιάκων, της Δ.Ε. Αγίας Τριάδος του Δήμου Καστοριάς και ανάκληση αποφάσεως κατεδαφίσεως – απομακρύνσεως του Δασαρχείου Καστοριάς Η ερώτηση έλαβε αρ. πρωτ. 2806/21-1-2025 Χαῖρε Σταυρέ, ὁ πηγάζων ἀφθόνως...

Διαμαρτυρία Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς για την δωρεάν παροχή σχολικών εγχειριδίων για τα μαθήματα που εξειδικεύονται στη θεωρητική μουσική εκπαίδευση.

Διαμαρτυρία Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς. Παράδοση Ψηφίσματος στον Αντιπεριφερειάρχη.Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σχέση με θέματα...