- ΓΙΑΤΙ κ. ΦΛΩΡΙΔΗ Ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης Ολοκληρώθηκε ,προχθές ,η ψήφιση του Νόμου που κατέθεσε ο κ.Υπουργός της Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, για τον Ποινικό Κώδικα(Π.Κ.)και τον Κώδια Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.) με την υπερψήφιση εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Καμιά αντίδραση, εκ μέρους τόσο των φορέων της ισταμένης ήκαθήμενης δικαιοσύνης η,ούτε των συλλογικών οργάνων των λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης ,δεν κατέστη δυνατόν, να αποτρέψει αυτή την θλιβερή εξέλιξη, που είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα καταπέσει εν τοις πράγμασι . Και αυτό όχι γιατί είναι “ένας κακός νόμος”, αλλά γιατί είναι ένας αντισυνταγματικός, αντιευρωπαικός και εντέλει, απάνθρωπος νόμος, που μας γυρίζει σε σκοτεινούς χρόνους.
Οκ.Υπουργός νομοθέτη σε ολομόναχος, αναλαμβάνοντας καιτοβάρος της υπεράσπισης, όχι μόνον ενώπιον της Βουλής, αλλά και της Κοινωνίας του“ Νόμου του”.
- Μιάς κοινωνίας, εμφανώς κουρασμένης, απογοητευμένης και αναζητούσας την νέμεση και την λύτρωση. Μιάς κοινωνίας, όμως που έχει βαθιά μέσα της την αίσθηση του ΔΙΚΑΙΟΥ, αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε “περί δικαίου αίσθημα”. Τώρα ,λοιπόν, και αφού έχουμε ΝΟΜΟ, μέχρι στιγμή νομίζω ότι δεν έχει λάβει αριθμό, μπορώ να απευθύνω τα ερωτήματά μου, στον αρμόδιο κ. Υπουργό. Και το κάνω αυτό, δημόσια, όχι για να επιδείξω κάτι προσωπικό, αλλά γιατί αυτά θα τον ρωτούσα, αν βρισκόμασταν ενώπιος ενωπίω.
- Είναι ορθό, δίκαιο, δημοκρατικό η επιβολή του αξιώματος, ότι η ποινή έχει και προληπτική λειτουργία ή ΟΧΙ? Αν αυτό είναι σωστό, προς τί η τερατώδης αύξηση των ορίων των ποινών.
- Τέτοιες πρακτικές, που εφαρμόστηκα στην Αμερική, ήδη εγκαταλήφθηκαν, αφού οδήγησαν στην αύξηση της εγκληματικότητας ,αντί να την μειώσουν, και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Είναι ορθό, δίκαιο και δημοκρατικό το “παιδί ή ο έφηβος”, να αντιμετωπίζεται ως“εγκληματίας”? Και αυτό θα συμβεί με τις νέες διατάξεις που ισχύουν, έστω κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί-η διευρυμένη εξαίρεση- που εισάγεει ο νέος νόμος. Αρα η ΟΥΝΕΣΚΟ και οι άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί
- προστασίας των παιδιών και νέων δεν θα αντιδράσουν, ή μήπως δεν αντίκειται η διάταξη στην ΕΣΔΑ? Είναι ορθό, δίκαιο και δημοκρατικό, η κατάργηση του λαικού στοιχείου(Θεσμός Ενόρκων)στις σοβαρές δίκες που κατά τεκμήριο απασχολούν την κοινή γνώμη. Και μάλιστα όταν σε πολλές από αυτές, εντέλει, μπορεί και να αποφασίζει ένας και μόνος δικαστής, που δεν έχει και την λαική νομιμοποίηση, αλλά, ίσως, και την επάρκεια? Είναι ορθό, δίκαιο και δημοκρατικό ο Νόμος που ψηφίστηκε να μην συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση, που για μας τους νομικούς, αλλά και για σας κ. Υπουργέ, αποτελεί καθημερινό εργαλείο στα ακροατήρια που εφαρμόζουμε τους Νόμους, στις ψυχές αλλά και τα σώματα των “κατηγορουμένων”?
- Και ακόμη περαιτέρω, μπορεί ένας νόμος να εφαρμοστεί, όταν δεν θα μπορούμε να διαγνώσουμε-ελλείψει εισηγητικής έκθεσης- τί ή θελεο νομοθέτης με την υπερψήφιση της συγκεκριμένης διατάξεως? Είναι ορθό, δίκαιο και δημοκρατικό- και μάλιστα στο όνομα της εξοικονόμισης δυνάμεων και προσώπων-οι επιδόσεις να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος gov.Φαντάζεστε, κ. Υπουργέ, στο Χωρύγι, στο Σουφλί, και στην Αντίπαρο, τον καθημερινό άνθρωπο να επισκέπτεται κάθε στιγμή το e-mail του ήτην σελίδα του gov.gr-που την έχει ταυτίσει με τον ατελείωτο φορομπικτικό εκμηδενισμό του-τα τελευταία χρόνια, να βλέπει και αν έχει κληθεί ή όχι σε κάποια ποινική υπόθεση που ενδεχομένως έχει ξεχάσει? Και, τέλος, είναι ορθό, δίκαιο και δημοκρατικό να δικάζουμε σε ποινικό δικαστήριο ,όχι με την Ποινική Δικονομία, αλλά με την Πολιτική.
- Γιατί τί άλλο προβλέπει ο νέος “Νόμος Φλωρίδη”, παρά την μετατροπή της δια Ζώης διαδικασίας, σε διαδικασία εγγράφων, αφού προβλέπει την μη παρουσία των οργάνων-προανακριτικών-που συνέλαβαν τον δράστη, με τη να να γνώση των μαρτυρικών τους καταθέσεων, που όλοι γνωρίζουμε ότι δίδονται τις πρώτες ώρες από την σύλληψη και εν βρασμώ ψυχής. Αυτά τα ερωτήματα-που δεν είναι ούτε πρωτότυπα, ούτε εύκαιρα-θα να υπέβαλα στον αξιότιμο κ. Υπουργό. Θα ήθελα να πάρω απάντηση , όχι από τον Κυβερνητικό Προϊστάμενο της Δικαιοσύνης της χώρας μου, αλλά από τον Νομικό- Δικηγόρο Γιώργο Φλωρίδη, που τίμησε, χρόνια πολλά, το Λειτούργημα του Δικηγόρου, σε χρόνους δύσκολους και ,ίσως, ιστορικούς .
- Ξέρω ότι δεν θα μου απαντήσει, αλλά ευελπιστώ ότι και αυτός, τώρα ποτέ λείω σε την νομοθετική του πρωτοβουλία, κάπου βαθιά μέσα του, ίσως έχει τα ίδια ερωτήματα. Και ελπίζω, για την ηρεμία της δικηγορικής του ψυχής να
- έχει δώσει ορθές απαντήσεις.
- ΣΤΑΘΗΣ Θ. ΤΣΟΜΙΔΗΣ
- ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-Μς ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΔΙΕΘΝΟΥΣ
- ΔΙΚΑΙΟΥ