Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποιούν για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στην βορειοανατολική Ιαπωνία, και ζητούν από τους κατοίκους που βρίσκονται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.
Σε τηλεοπτική του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι ραδιενέργεια έχει διαρρεύσει από τους τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα και τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «πολύ υψηλά», ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διαρροής ραδιενέργειας.
Και τρίτη έκρηξη στο εν λόγω εργοστάσιο σημειώθηκε σήμερα το πρωί, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι και πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε έναν απ’ τους αντιδραστήρες.
Πάντως δεν υπάρχουν νεκροί.
Μηχανικοί διοχετεύουν θαλασσινό νερό μέσα στο εργοστάσιο Φουκουσίμα για να ψύξουν τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου, αλλά η αυξημένη θερμότητα το εξατμίζει.
Αξιωματούχοι του εργοστασίου ανέφεραν ότι μια έξοδος ατμού μέσα στον αντιδραστήρα έχει σφραγιστεί για άγνωστο λόγο και προκαλεί μείωση των επιπέδων νερού.
Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι ορισμένες ράβδοι πυρηνικών καυσίμων ενδεχομένως να έχουν λιώσει και ότι κάποια επίπεδα ραδιενέργειας έχουν εντοπιστεί στην γύρω περιοχή.
Σχεδόν 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο Φουκουσίμα και άλλους πυρηνικούς σταθμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Άλλοι σχεδόν 600 άνθρωποι που παραμένουν στα σπίτια τους κοντά στο εργοστάσιο έχουν ενημερωθεί από τις αρχές να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ιαπωνία να ανακάμψει απ’ τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα και την πυρηνική κρίση που προκλήθηκε απ’ τις θεομηνίες.
Μετά από συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λέκε Ρασμούσεν, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, Ναότο Καν, και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συμπαρασταθούν στην Ιαπωνία και θα της χορηγήσουν ότι βοήθεια χρειαστεί.
Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην συζήτηση που διεξάγεται στις ΗΠΑ για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, μετά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία. Μίλησε μόνο με γενικότητες για την ανάγκη να κινηθούν οι ΗΠΑ προς ανεξαρτητοποίηση στον τομέα της ενέργειας.
Πυρηνικά εργοστάσια παράγουν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ. Επίσης ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου της Πυρηνικής Ενέργειας, Γκρέγκορυ Τζάζκο, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να φτάσει στη Χαβάη ή τις ΗΠΑ ραδιενέργεια από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.
Επίσης ο κ. Τζάζκο σημείωσε ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο Τόκιο για να βοηθήσουν τους Ιάπωνες ομολόγους τους να αντιμετωπίσουν τις ζημιές στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο Τζάζκο δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιαπωνία, είπε μόνο ότι πρόκειται για εξαιρετικά προηγμένη χώρα με σημαντικά μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης.
Επανεξετάζονται τα μέτρα ασφάλειας σε πυρηνικά εργοστάσια παγκοσμίως
Διάφορες κυβερνήσεις του κόσμου επανεξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας στα πυρηνικά τους εργοστάσια και καθυστερούν σχέδια δημιουργίας νέων τέτοιων εγκαταστάσεων, μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Ιαπωνία.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα της έχει αρχίσει τρίμηνη επανεξέταση των σχεδίων λειτουργίας των 17 πυρηνικών εργοστασίων της.
Τα εργοστάσια αυτά θα αποσύρονταν απ’ το δίκτυο αρχίζοντας από το 2021, αλλά η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ είχε προωθήσει την ιδέα διατήρησης τους για άλλα 12 χρόνια.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, διέταξε επιθεωρήσεις ασφαλείας σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας του, με έμφαση στην εξέταση ενδεχόμενων ευάλωτων σημείων από σεισμούς, τσουνάμι και άλλες θεομηνείες.
Η Ελβετία διέκοψε τη διαδικασία έγκρισης άλλων τριών πυρηνικών εργοστασίων, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για να επανεξεταστούν οι διαδικασίες ασφάλειας που εφαρμόζονται.
Η Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, δήλωσε ότι η χώρας της διαθέτει πολλές εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεν χρειάζεται πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Εδώ στις ΗΠΑ, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ, δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ, αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διδαχθούν από την Ιαπωνική εμπειρία./voanews