Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαλλιτεχνικά«Αποποιούμαι την κυβερνητική...

«Αποποιούμαι την κυβερνητική ελεημοσύνη»

 διαμηνύει ο Μίκης Θεοδωράκης. Την απόφασή του να αποποιηθεί την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού για τη διεξαγωγή 17 συναυλιών στο Μουσείο Μπενάκη γνωστοποίησε με επιστολή του προς τα ΜΜΕ ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ να περικόψει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης.

 Όπως διαμηνύει ο κορυφαίος μας συνθέτης, αποποιείται την «κυβερνητική ελεημοσύνη» και αποσύρει την πρότασή του. Εξηγώντας την απόφασή του αναφέρει:

 «Το υπουργείο Πολιτισμού στην αρχή έδειξε να ενδιαφέρεται για τις συναυλίες, όμως στη συνέχεια ο κ. υπουργός είχε την ευγενή καλοσύνη να μου ανακοινώσει ότι μου παραχωρείται λιγότερο από το μισό ποσόν (εκ του οποίου επιστρέφεται τελικά στο κράτος το 1/3 λόγω ΦΠΑ και ΙΚΑ). Που σημαίνει ότι από τις 17 συναυλίες μπορεί να γίνουν μετά βίας οι 5». Και αυτό συμβαίνει «τη στιγμή που στους ‘φιλέλληνες’ και γενικά στους ξενομανείς χαρίζονται πακτωλοί εκατομμυρίων, διαιωνίζοντας έτσι την ανθελληνική και αντιδραστική στάση όλων των εξουσιών από το 1830 έως σήμερα, που επιμένουν να θεωρούν όσους σκέφτονται, ενεργούν, πράττουν και δημιουργούν ‘ελληνικά’ ως κάφρους».

Ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει πως «στη χώρα μας στα τελευταία χρόνια δεσπόζει ένα αρνητικό κλίμα σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής, που κάθε μέρα χειροτερεύει, ώστε να δηλητηριάζεται η καθημερινότητα του λαού, να ξεπέφτουν οι αξίες και τα ήθη και -το πιο σπουδαίο- να απογοητεύεται και να αποπροσανατολίζεται η νεολαία μας».

Υπογραμμίζει, επίσης, πως ανέκαθεν βασικός του στόχος «υπήρξε η ανάδειξη της ελληνικότητας, που σήμερα ειδικά, σε συνθήκες γενίκευσης της παγκοσμιοποίησης, έχει ανάγκη να ενισχυθεί ως ανάχωμα στην προσπάθεια της ισοπέδωσης και της αφελληνοποίησης». Ωστόσο, όπως αναφέρει, το έργο του υπήρξε πάντοτε «ο πτωχός συγγενής και η παρουσία του σε σχέση με το εύρος του υπήρξε ισχνή, μίζερη και εγένετο πάντοτε σχεδόν εξ ανάγκης».

«Λες και οι υπεύθυνοι των αποφάσεων που αφορούσαν τη διαχείριση των μουσικών ιδρυμάτων και οργανισμών θεωρούσαν και θεωρούν τον εαυτό τους ιδιοκτήτη και εμένα απλό ένοικο-μετανάστη στην ίδια τη χώρα μου, στον οποίο έκαναν μεγάλη χάρη δίνοντάς του λίγα ψίχουλα από τα πλούσια τραπέζια τους, τα οποία φρόντιζε και φροντίζει να εφοδιάζει χάρη στις εισφορές των φορολογουμένων η εκάστοτε κυβερνητική εξουσία.

 Και το κακό ολοκληρώθηκε με την επιλογή δύο κοσμοπολιτών ‘φιλελλήνων’, στους οποίους η σημερινή κυβέρνηση εμπιστεύθηκε το Φεστιβάλ και τη Λυρική, των οποίων ως φαίνεται η άποψη για όλους εμάς τους ‘ιθαγενείς’ είναι από ανύπαρκτη ως περιφρονητική» συνεχίζει.

Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωράκης εκφράζει την ελπίδα «κάποτε να βρεθούν όχι ‘φιλέλληνες’ αλλά Έλληνες ως προς την Τέχνη και τον Πολιτισμό υπεύθυνοι υπουργείων και κρατικών καλλιτεχνικών οργανισμών που θα εκτιμήσουν όσο τους πρέπει τα έργα μου και την προσφορά μου».

πηγή: in.gr

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...