
Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης
Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να εκτιμήσει πολιτικά κανείς στον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα ήταν η ειλικρίνεια και η ευθύτητά του, ως προς την ιδεολογία του και τους σκοπούς του.
Ο Αβέρωφ ήταν ένας καραμπινάτος δεξιός που ΣΤΗΝ Ν.Δ. πίστευε αυτά που έλεγε κι έτσι ήξερες τι είχες να αντιμετωπίσεις, σε αντίθεση με τους σημερινούς Ν.Δ. που έχουν διύλιση την Ν.Δ. και έχουν κανί ένα κόμμα μαριονέτα, αγριό φιλελευθέρων που έχει διώξει ολους της «λαϊκή δεξιά τους χιλιάδες ψηφοφόρους, Οι πάνω από 400.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ. που έσπευσαν να πάρουν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές δεν είναι ασήμαντο γεγονός.
Μπορεί να είναι περίπου οι μισοί, σε σχέση με την αναμέτρηση του 2009 μεταξύ Σαμαρά-Μπακογιάννη (780.000 ψήφισαν τότε) αλλά αν ο υπολογισμός γίνει με βάση τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.,
Το σημερνό το 20% που έβγαλαν η εκλογές τον Κυριάκος Μητσοτάκης και η αποχή 60% ..
Ο Αβερωφ ήταν ένας κλασικός αστικός πολιτικός, συνεπής στην τάξη του και τα συμφέροντά της «λαϊκή δεξιά τους χιλιάδες ψηφοφόρους του πάντα τους είχε στο πλευρό του, όπου υπονοεί πως το αστικό κράτος χρειάστηκε να μεταχειριστεί κάθε -θεμιτό κι αθέμιτο- μέσο για να υπερασπιστεί το έθνος από αυτούς που σήκωσαν όπλα εναντίον του και επιβουλεύτηκαν την κυριαρχία του.
Ο Αβέρωφ ήταν γόνος, όχι απλά εύπορης οικογένειας, αλλά… “ευεργετών”. Αυτό το βασικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με τη δράση του επί κατοχής και τη σύλληψή του από τους Ιταλούς, του έδωσαν διαβατήριο για ταχεία πολιτική ανέλιξη στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Πόνταρε στο σωστό πολτικό άλογο, όταν συγκροτήθηκε η ΕΡΕ του Καραμανλή και υπουργοποιήθηκε τη δεκαετία του 50′ και για αρκετά χρόνια τότε. Ήταν Υπουργός Εξωτερικών το 1960, με τη Συμφωνία για το Κυπριακό, και Υπουργός Εθνικής Άμυνας στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης,
Ο Αβέρωφ Δηλαδή θα πέσω έξω αν πω ότι είστε εθνικόφρων μεν, σοσιαλίζων δε στην πράξη.
Ο μακαρίτης ο δάσκαλός μου Αλέξανδρος Παπαναστασίου έλεγε σε κάποιον φίλο του: «Αυτός, παιδί μου, δεν είναι σοσιαλ – ντεμοκράτ, όπως εμείς, αλλά είναι σοσιαλ-μωραϊτ!…» Εσύ πας με το ζόρι να με βγάλεις σοσιαλ – ηπειρώτ!…Και νομίζεις ότι θα κάνεις, επειδή είναι της μόδας να έχουμε κάποιο «σοσιαλ» δίπλα μας.
Ε!, λοιπόν, σου επαναλαμβάνω ότι είμαι αυτό που είμαι από τη δράση μου.
Η Ήπειρος και ιδιαίτερα η φτωχή περιφέρεια του Μετσόβου τη γνωρίζει καλύτερα, τη γνωρίζω καλύτερα και εγώ και δεν χρειάζομαι καμιά τέτοιου είδους γαρνιτούρα!…