Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΟ Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στις σημερινές εκδηλώσεις για την επέτειο των 79 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, στο οποίο θυσιάστηκαν 149 κάτοικοι του Χορτιάτη, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι τετραήμερες και σήμερα, ανήμερα του Ολοκαυτώματος, είναι η κορύφωσή τους, με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το 79ο Αρχιερατικό Μνημόσυνο και το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των Θυμάτων, που τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Τιμούμε και φέτος τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, κρατώντας έτσι άσβεστη τη μνήμη τους, όπως κάθε χρόνο. Είναι το δικό μας χρέος απέναντι σε όσους θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι, σε μια κυρίαρχη και ισχυρή πατρίδα. Η θηριωδία, που χαρακτήρισε τον Χορτιάτη μαρτυρικό, υπενθυμίζει σε όλους μας τα δεινά του πολέμου, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.

Και είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ να θυμίζουμε στους εαυτούς μας και στις νεότερες γενιές το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων: ‘Ποτέ ξανά φασισμός’ και ‘Όχι σε κάθε πόλεμο’. Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη έχει τη δική του ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία του τόπου μας, στους αγώνες του λαού μας, στην ψυχή μας. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή και να τη μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές, φροντίζοντας να μη χαθεί στη λήθη το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Χορτιάτης, που πλήρωσε η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Κατοχής.

Οφειλόμενη δική μας τιμή στα 149 θύματα, στις οικογένειές τους, στον Χορτιάτη, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να πάει ο τόπος μας μπροστά, διδασκόμενοι από την ένδοξη Ιστορία του και διατηρώντας τα ιδανικά του Ελληνισμού. Χτίζοντας μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας, δυναμώνοντας τη Μακεδονία, δημιουργώντας τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια όπου αξίζει να ζεις και να δημιουργείς».

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

”Mονή της Χώρας”. Γιατί οι διαμαρτυρίες; Την εκκλησία στην Κων/πολη, μετάτρεψε σε τζαμί, η Τουρκία, επίσημα, 6 Μαίου 2024, δηλ. 571 χρόνια μετά την...

''Mονή της Χώρας''. Γιατί οι διαμαρτυρίες; Την εκκλησία στην Κων/πολη, μετάτρεψε σε τζαμί, η Τουρκία, επίσημα, 6 Μαίου 2024, δηλ. 571 χρόνια μετά την ''άλωση της Πόλης''. Χτίστηκε, επί βυζαντινής αυτοκρατορίας, τον 13ο αιώνα. Η μετατροπή δεν ενόχλησε πατριαρχείο...

Με φόρα έρχεται ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. 

Έντονα με το διψήφιο νούμερο στις κάλπες, με την τέταρτη θέση στο συνολικό αποτέλεσμα και με την τρίτη θέση, μη σου πω τη δεύτερη, στην Βόρεια Ελλάδα. ΣΤΗΝ Βόρεια Ελλάδα ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση , όπου ΤΟ ποσοστό θα είναι 27 της...

Το Κυπριακό ΔΕΝ ”λύθηκε” Ιούλιο 1974… Η Ομογένεια ΗΠΑ, να πράξει.

ΗΠΑ, 2024... Είναι εντυπωσιακή η απραξία-αφωνία του Ελληνισμού ΗΠΑ γιά τα 50 χρόνια από την εισβολή-κατοχή στην Κύπρο, Ιούλιο 1974. Γιά 50 χρόνια παράνομη κατοχή, από την Τουρκία, ποσοστού εδάφους 37% της Κύπρου. Η αφωνία, η απραξία ειδικά των ''ομογενειακών μας Οργανώσεων''...

Η AstraZeneca το νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, στην εταιρεία.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων (τον περασμένο Μάρτιο) να αποσύρει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν φέρει πλέον άδεια χρήσης. Σημειώνεται ΟΤΙ πως...