Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης.
Η επιχειρηματολογία του κ. Βορίδη είναι αντισυνταγματική… Του άρθρου 29 παρ. 1 και του άρθρου 51 παρ. 3 οι οποίες οριοθετούν το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του νομοθέτη.
Το όλο ζήτημα άπτεται δύο διατάξεων του Συντάγματος, ήτοι του άρθρου 29 παρ. 1 και του άρθρου 51 παρ. 3, οι οποίες οριοθετούν το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του νομοθέτη.
Η διάταξη του άρθρου 29 παρ. 1 ορίζει ότι: “Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”.
Η διάταξη του άρθρου 51 παρ. 3 εδ’. β’ ορίζει ότι: “ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα”.
Από τις ανωτέρω διατάξεις συνάγεται ευλόγως το συμπέρασμα ότι οι περιορισμοί που περιλαμβάνουν οι συνταγματικές διατάξεις είναι τα ακραία όρια του νομοθέτη, ο οποίος οφείλει να σεβαστεί το αμετάκλητο της ποινικής καταδίκης ως σημείο εκκίνησης του αποκλεισμού από την εκλογική διαδικασία.
Να σημειώσουμε ότι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει την νομιμότητα συμμετοχής για ένα κόμμα, όπως το κόμμα του Κασιδιάρη είναι το Α’ 1. Στο τμήμα είναι ο Χρήστος Τζανερρίκος, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρος, και δέκα (10) Αρεοπαγίτες, 1) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, 2) Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 3) Χρήστος Κατσιάνης, 4) Ασημίνα Υφαντή, 5) Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, 6) Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, 7) Γεώργιος Παπαγεωργίου, 8) Κορνηλία Πανούτσου, 9) Φώτιος Μουζάκης και 10) Αικατερίνη Χονδρορίζου, ως μέλη του.