Τι γίνεται στον κόσμο
‘Eλενα Βάνη
Παρακολουθώντας τηλεόραση τις τελευταίες μέρες , τα αμέτρητα ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά κανάλια και αντικρίζοντας αυτές τις καταθλιπτικές και ασυνήθιστες εικόνες σε αυτά τα μακρινά μέρη, μένεις εμβρόντητος και με ανοιχτό το στόμα ψιθυρίζοντας με φόβο τι γίνεται σε αυτό το κόσμο…
Φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, άστεγοι, αγνοούμενοι, απόγνωση…
Η Βραζιλία έζησε τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της, μεγαλύτερη και από την τραγωδία της Καραγκουατατούμπα, στην ακτή του Σάο Πάολο, το 1967 με 436 νεκρούς. Τα θύματα υπολογίζονται μέχρι στιγμής στους 600 καθώς ώρα με την ώρα ανακαλύπτουν νέα πτώματα κάτω από τους τόνους λάσπης. Οι βροχοπτώσεις στην νότιο-ανατολική Βραζιλία οδήγησαν σε μεγάλες και ανεξέλεγκτες πλημμύρες και τα συνέπεια αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές κατολισθήσεις, ο κυβερνήτης κάλεσε τον πληθυσμό να καταφύγει σε ασφαλέστερα σημεία.
Μέσα στον ύπνο τους, τους περισσότερους σκέπασαν οι λάσπες και παρέσυραν ότι βρήκαν στο πέρασμα τους, σπίτια, αυτοκίνητα… Μέσα σε μια νύχτα έχασαν τα πάντα.Χαρακτηριστικό είναι η δήλωση του υπεύθυνου του Εργαστηρίου Υδρολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο, Πάουλο Κανέντο ότι «Κατά τη διάρκεια της νύκτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη έβρεξε όσο βρέχει σε διάστημα ενός μηνός». Και η τραγωδία φαίνεται πως δεν σταματά εδώ διότι οι μετεωρολογικές υπηρεσίες δεν συνιστούν εφησυχασμό.
Στην ίδια πρωτοφανή τραγωδία βρίσκεται και η Αυστραλία η οποία τράβηξε πρώτη το κουπί αυτής της ανυπολόγιστης καταστροφής. Εκεί οι βροχοπτώσεις σχεδόν κυριολεκτικά βούλιαξαν ολόκληρες περιοχές και συγκεκριμένα την πόλη Μπρισμπέιν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη όπου 30.000 κτίρια έχουν κατακλυστεί από τα νερά της πρωτοφανούς πλημμύρας.
Ανάμεσα σε αυτούς χιλίαδες Έλληνες ομογενείς.Κάποιοι ορθώς σκεπτόμενοι έκαναν λόγο για τσουνάμι ξηράς. Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων με τον οποίο επιβεβαιώνεται πως τουλάχιστον 33 από τον Νοέμβριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ δεκάδες συνεχίζουν να αγνοούνται. Όσοι άνθρωποι επέζησαν πραγματικά θεωρούν ότι ο Θεός του έσωσε.
Ερωτηματικά και ίσως και οργή προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας “The Australian” ότι το 1999 ειδικοί επιστήμονες (υδρολόγοι) και μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρισμπέιν πως σε μία μεγάλη πλημμύρα ούτε το φράγμα του ομώνυμου ποταμού θα άντεχε, ούτε θα γλίτωναν οι παρακείμενες περιοχές. Όμως ο τότε δήμαρχος παρά τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνώμων δεν πήρε κανένα ειδικό μέτρο και κράτησε την μελέτη αυτή στο συρτάρι κλειδωμένη.
Γιατί συνέβη άραγε αυτό;
Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα και πολλά άλλα που δεν βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για θέματα τα οποία καμία κυβέρνηση και δύναμη δεν μπορεί να τα προβλέψει αλλά και να τα αποτρέψει ολοκληρωτικά.
Όμως γιατί η φύση αντιδρά τόσο βίαια και τόσο καταστροφικά, γιατί μας «εκδικείται» με αυτό τον τρόπο χωρίς κανένα έλεος; Μήπως εμείς οι άνθρωποι έχουμε παρέμβει αρκετά σε αυτό που λέγεται φυσικό περιβάλλον και το έχουμε μετατρέψει σε τεχνητό περιβάλλον;
‘Eλενα Βάνη