Μετά απο μιά πολυετή θητεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα όπου δοξάστηκε, κατέκτησε τίτλους και πολλοί βιάστηκαν να τον χρίσουν διάδοχο του θρυλικού Πελέ και του γητευτή της μπάλας Μαραντόνα ο πολλά υποσχόμενος ¨Ρόνι¨ , όπως είθισται να τον αποκαλούν οι φίλοι του, απόφασισε να εγκαταλείψει την ηπείρο μας και επαναπατριστεί πρόωρα στην αγαπημένη του Βραζιλία.
Αν και είχε επιλέξει την Γκρέμιο, μιας και ήταν η ομάδα που τον ανέδειξε, αλλά..
..λόγω οικονομικής δυσχέρειας να καταβάλει το τίμημα που αξίωνε η Μίλαν ο Ρόνι κατέληξε στην Φλαμένγκο τερματίζοντας την πορεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα όπου μεγαλούργησε κυρίως με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα.
Σε μια καριέρα που σημαδεύτηκε από εντυπωσιακές ενέργειες και μοναδικά γκολ όπως το φάουλ που έδωσε την νίκη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Βραζιλίας απέναντι στην Αγγλία με 2-1 στο Μουντιάλ του 2002, και η μαεστρική εκτέλεση φάουλ στα προημιτελικά του Champions League με αντίπαλο την Τσέλσι το 2006 ο Ρόνι αποφάσισε να επιστρέψει νωρίς στα πάτρια εδάφη νωρίτερα από το 2014 όπως είχε αρχικά εξαγγείλει.
Ξεκινώντας από την Παρί Σεντ Ζερμέν πραγματοποίησε το μεγάλο άλμα μεταπηδώντας στην Μπαρτελόνα, αφού πρώτα είχε στεφθεί πρωταθλητής κόσμου με την Σελεσάο στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας με την παρέα των Ρονάλντο,Ριβάλντο,Ρομπέρτο Κάρλος Καφού,Ντίντα στα 22 του χρόνια το μέλλον προοιωνίζονταν λαμπρό για τον εκκολαπτόμενο άσσο από το Πόρτο Αλέγκρε.
Η απογείωση της καριέρας του έφτασε στο ναδίρ το 2006 όταν στο Σταντ ντε Φρανς με τους μπλαουγκράνα στέφτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την ομάδα του Φράνκ Ράϊκαρντ που νίκησε με 2-1 την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ που ευτύχησε να προηγηθεί, ξεφούσκωσε όντας σε δύσμενη θέση με αριθμητικό μειονέκτημα.
Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ήταν πολύ υψηλές καθώς πολλοί δεν δίσταζαν να διενεργούν ψηφοφορίες και να συγκρίνουν τον 26χρονο άσσο με τον Μαραντόνα και τον Πελέ, παρακάμπτοντας θρυλικές μορφές της στρογγυλής θέας όπως Ζιντάν,Κρόϊφ,Ντι Στεφάνο,Πούσκας και άλλους που κατέκτησαν πολλά περισσότερα από όσα ο συμπαθής Βραζιλιάνος βιρτούοζος με την χαρακτηριστική οδοντοστοιχία που παραπέμπει σε ήρωα κινουμένων σχεδίων.
Η αποτυχία της Σελεσάο στα γήπεδα της Γερμανίας στα πλαίσια του Μουντιάλ του 2006 κατέδειξαν ότι δεν υπάρχουν σύγχρονοι μεσσίες.
Ο Ρόνι άρχισε να διαγραφεί καθοδική πορεία και παράλληλα αρχίσανε να βλέπουνε το φως της δημοσιότητας αρνητικά σχόλια για την απόδοση του ινδάλματος αλλά κυρίως για την κακή εξωγηπεδική του ζωή και τα νυχτοπερπατηματά του και την αδυναμία στην ντόλτσε βίτα.
Όλοι οι εξωτικοί προορισμοί συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου τιμηθήκαν δεόντως από τον Ρόνι.Τα ταμπλόιντς κυκλοφορούσαν με υποτιμητικά σχόλια για τον Ρόνι και την ασύμμετρη σωματοδομή του εστίαζοντας στην κοιλιακή χώρα όπου τίποτα δεν σε προϊδεάζει ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή με τις κατάλληλες αναλογίες.
Η μεταγραφή του στην Μίλαν και ορισμένες αναλαμπές του άρχισαν να φουντώνουν τις ελπίδες για την αγωνιστική ανάταση του Ρόνι.Η υπόσχεση του για επιστροφή στην Γκρέμιο όπως προαναφέραμε προγραμματίστηκε για το 2014, αλλά μάλλον ο χρόνος ήταν αρκετός για τον Ρόνι που το μυαλό του μόνο στο ποδόσφαιρο δεν είναι επικεντρωμένο.Εκτός από τον χρόνο και η τελική κατάληξη δεν ήταν αυτή που αναμέναμε εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας της Γκρέμιο.
Έτσι πριν συμπληρώσει το 31ο έτος της ηλικίας του ο Ρονάλντο Ασσίς Ντε Μορεϊρά όπως είναι η πλήρης ονομασία του λέει άντίο στα ευρωπαϊκά γήπεδα αφήνοντας μια καριέρα που θα μπορούσε να έχει καλύτερη κατάληξη.
Αντίο Ρόνι και να τιμάς τα μέρη μας, έστω και να πρόκειται να παρακολουθήσεις συναυλία του αγαπημένου σου Αντώνη Ρέμου.
Με την υποσημείωση το παράδειγμα σου να μην μιμηθούν πολλά παιδιά που ξεκίνησαν αναλόγως σαν συγχρόνοι μεσσίες και ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα…