Άρθρο της Έλενας Βάνη
Νέα συνεργασία προσπάθειας συμφιλίωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας;
«Εικονική» γεφύρωση χάσματος ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις της μεταπολεμικής και προπολεμικής περιόδου;
Η Συνθήκη Start-διμερής Συνθήκη έχει ιστορικό από το 1991 , η οποία είχε υπογραφεί από τις ΗΠΑ και τις χώρες Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και αφορούσε την μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Ωστόσο η Συνθήκη αυτή έληξε τον Δεκέμβριο του 2009.
Έτσι ερχόμαστε στο σήμερα, όπου στις 8 Απριλίου του 2010 στην Πράγα ο Πρόεδρος Ομπάμα των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ προχώρησαν σε μία ανανέωση αυτής, την οποία θα πρέπει να την εγκρίνουν το Κογκρέσο- Γερουσία και το Κοινοβούλιο αντίστοιχα.
Η Συνθήκη Start ΙΙ περιλαμβάνει τους εξής τομείς δράσης:
-Μείωση κατά περίπου 30% του αριθμού των ενεργών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
-Δεν επιβάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα ανάπτυξης και βελτίωσης του αμερικανικού αντιπυραυλικού προγράμματος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
-Ευνοεί πλέον την εφαρμογή της «Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών» (Non Proliferation Treaty – NPT), καθότι οι δύο υπερδυνάμεις –αφού προηγουμένως ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους- θα μπορούν να ασκήσουν από κοινού περισσότερες πιέσεις προς τις υπόλοιπες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, προκειμένου να τα μειώσουν, αλλά και να ελέγξουν όσες προτίθενται να τα αποκτήσουν μελλοντικά.
-Θα αρχίσουν πάλι οι έλεγχοι στις βάσεις τους.
-Προωθεί περαιτέρω τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και ίσως ξεκινάει μια νέα περίοδος συνεργασίας κυρίως στον τομέα της ασφάλειας σε πρώτη φάση και στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας μελλοντικά.
-Ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη παγκόσμια δράση στις βασικές απειλές του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και της πυρηνικής τρομοκρατίας.
Ημέρα ήρθε και η Συνθήκη επικυρώθηκε με 71 ψήφους υπέρ, έναντι 26 στις ΗΠΑ.Η Γερουσία ενέκρινε την Στρατηγική Συμφωνία Περιορισμού Πυρηνικών Οπλοστασίων την λεγόμενη START. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την ψηφοφορία καθώς το γεγονός αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, επί διακυβέρνησης Ομπάμα.
Με την σειρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την πεποίθηση του οτι ότι αν η Ρωσία δεν καταφέρει να βρει τη θέση της σε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με το ΝΑΤΟ, οι σχέσεις Μόσχας και η Ουάσινγκτον θα έχουν εμπόδια στο κοντινό μέλλον.Τώρα μένει η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί και απ’ την Ρωσική Βουλή ώστε η Συνθήκη να πάρει σάρκα και οστά για να περάσουν οι δύο μεγάλες χώρες σ’ ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας.
Άραγε αυτή συνεργασία θα τεθεί χωρίς τα επιμέρους συμφέροντα των υπερδυνάμεων;;
Έλενα Βάνη
helenavani@hotmail.com