Τα νομικά και Πολιτικά δρώμενα του Νίκου Βάνη,
Η ανάγκη για δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου που θα αποτελείται από Δικαστές, καταρτισμένους σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου.
Η συζήτηση για την μεταβολή του συστήματος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από τα δικαστήρια παραμένει επίκαιρη εδώ και πολλά χρόνια και απασχολεί τον αναθεωρητικό νομοθέτη και την επιστήμη κάθε φορά που ξεκινάει μία αναθεωρητική διαδικασία.
Παρότι στη χώρα μας επικράτησε η παράδοση του διάχυτου, συγκεκριμένου και παρεμπίπτοντος ελέγχου συνταγματικότητας του νόμου, τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το ισχύον σύστημα προσφέρουν σοβαρά επιχειρήματα στους υποστηρικτές της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Έτσι αναδεικνύεται ταυτόχρονα και η ανάγκη για δημιουργία εξειδικευμένου συνταγματικού δικαστηρίου που θα αποτελείται από Δικαστές, καταρτισμένους σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου. Πράγματι, η Απόφαση εκτός από μια «συνταγματική στιγμή» του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ταυτόχρονα και μια χαμένη ευκαιρία ανάπτυξης ενός νομικού σημείου με έντονο παρασκήνιο και συζήτηση, χωρίς όρια και η γενικότητα της δεν συμβάλλει στην ασφάλεια δικαίου
Η ιδέα για την δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε εκφραστεί ήδη από το 1963 από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο[2], εφαρμόστηκε όμως μερικά χρόνια αργότερα ως ένα από τα μέτρα φιλελευθεροποίησης του χουντικού καθεστώτος, όπως η Συμβουλευτική επιτροπή και η δημιουργία της Κυβέρνησης Μαρκεζίνη. Η ορκωμοσία των μελών του πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α
Το Συνταγματικό δικαστήριο ήταν θεσμός της Ελλάδας που ορίστηκε από την στρατιωτική δικτατορική κυβέρνηση του Γεώργιου Παπαδόπουλου το 1970 με τον νόμο 803/71[1] περί Συνταγματικού δικαστηρίου και διορισμού του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και των μελών του.
Το Νομοθετικό Διάταγμα προέβλεπε έντεκα μέλη, τα οποία με Βασιλικό Διάταγμα μπορούσαν να αυξηθούν σε δεκαπέντε, περιλαμβανομένου του Προέδρου και των δυο Αντιπροέδρων. Ο συγκεκριμένος νόμος κατοχυρώθηκε συνταγματικά με το δεύτερο Σύνταγμα της χούντας και εφαρμόστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1973 με τον διορισμό και την ορκωμοσία των 10 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν οι:
Χαράλαμπος Γεωργιόπουλος, πρόεδρος
Παναγιώτης Δεδόπουλος, αντιπρόεδρος
Νικόλαος Αποστολόπουλος, Β’ αντιπρόεδρος
Γιώργος Παπανικολάου, αρεοπαγίτης
Παναγιώτης Μακρόπουλος, σύμβουλος της Επικρατείας
Σπυρίδων Ποταμιανός, νομικός σύμβουλος του Κράτους
Βασίλειος Ρεγκάκος, νομικός σύμβουλος του Κράτους
Κωνσταντίνος Τζαβούλης, εισαγγελεύς Εφετών
Δημήτριος Αβραμίδης, πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ Τάξεως επί τιμή
Μιχαήλ Δεκλερής, πάρεδρος (τότε) του Συμβουλίου της Επικρατείας
Γεώργιος Αλεξανδρής, σύμβουλος του ΑΣΔΥ
Μετά το πραξικόπημα του Ιωαννίδη η Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973 κατάργησε τον συγκεκριμένο νόμο στις 26 Νοεμβρίου 1973. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτούργησε ποτέ.
Αλλά γιατί δεν έχουμε Συνταγματικό Δικαστήριο;
Μα γιατί, το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν προβλέπει σύσταση και λειτουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου (;;;;)!
Προβλέπει όμως:
Άρθρο 27 Παράγραφος 1:
Με απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών μεταβάλλονται τα όρια της Επικράτειας!
Άρθρο 28 Παράγραφος 3:
Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμένες ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον… (βλέπε Συμφωνία των Πρεσπών)!
Άρθρο 61 Παράγραφος 2 και άρθρο 62 Παράγραφος 1:
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών!
Άρθρο 63 Παράγραφοι 1,2:
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής καθώς και για συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια!
Άρθρο 86 Παράγραφος 1:
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων!
Άρθρο 90 Παράγραφος 5:
Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών!
Κατά τα άλλα στη Χιλή “επαναστάτησαν” ζητώντας ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Σύνταγμα για το λαό!
Στην Ελλάδα θα αποφασίσουν οι πολιτική για την δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου η ο ελληνικός λαός!
Τα παραπάνω έγραφα στις 9 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο: “Συνταγματικό Δικαστήριο”!