Την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στη συμπλήρωση και τις απαραίτητες τροποποιήσεις της νομοθεσίας, ώστε να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια αποκάλυψε μιλώντας στην Ημερίδα του ΙΟΜ «Ψηφιακή Τηλεόραση: Ρυθμίσεις & Αρρυθμίες»
ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.
Ο κ. Χυτήρης, αφού αναγνώρισε την καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην πορεία της χώρας προς την ψηφιακή εποχή διαβεβαίωσε ότι στους άμεσους στόχους της Κυβέρνησης είναι να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.
Στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010, με ιδιαίτερη επιτυχία, απηύθυνε, επίσης, χαιρετισμό ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπύρος Βούγιας, ο οποίος ανέλυσε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από την ψηφιακή μετάβαση τόσο για τους παροχείς, όσο και για τους καταναλωτές.
Ο κ. Βούγιας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προχώρησε πριν από μερικές ημέρες στη συγκρότηση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «η ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας αποτελεί ένα τεράστιο αναπτυξιακό στοίχημα, το οποίο δεν πρέπει να χάσουμε».
Ο κ. Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, από πλευράς του επισήμανε τις δυσκολίες που απορρέουν από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την ψηφιακή μετάβαση στη χώρα μας, το οποίο χαρακτήρισε πολύπλοκο και γραφειοκρατικό.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να βιώσουμε ένα νέο 1990 και να περιπέσουμε σε ένα ψηφιακό αλαλούμ, όπου κάποιοι θα εκπέμπουν ψηφιακά και άλλοι αναλογικά. Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών αλλά και κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων αποτέλεσε ότι στην πορεία προς την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης στη χώρα μας οι αρρυθμίες υπερτερούν των ρυθμίσεων.
Υφίστανται σημαντικά προβλήματα νομικής και τεχνικής φύσεως, παρατηρούνται καθυστερήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο και είναι επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών. Παράλληλα, υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα στην επικοινωνία και την ενημέρωση του κοινού, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις θεωρεί ότι η ψηφιακή μετάβαση δεν το αφορά.
Τέλος, τονίστηκε με έμφαση ότι απαιτείται πολύ αποτελεσματικότερος συντονισμός των δράσεων και των πρωτοβουλιών, καθώς και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και οργανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών.
Ο Πρόεδρος του ΙΟΜ κος Ροδόλφος Μορώνης στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι το Ινστιτούτο, από τον Φεβρουάριο του 2007 όταν και διοργάνωσε την πρώτη Ημερίδα για την Ψηφιακή Τηλεόραση στην Ελλάδα, είχε επισημάνει στην τότε κυβέρνηση τους κινδύνους που ελλόχευαν από την καθυστέρηση στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για την ψηφιακή μετάβαση.
Τόνισε ότι απαιτείται η λήψη αποφάσεων, όπως ο καθορισμός του τελικού πλάνου της μετάβασης (switchover plan), τα χρονοδιαγράμματα της μετάβασης, η επιλογή του συστήματος κωδικοποίησης (MPEG-2 ή MPEG-4), καθώς και η κεντρική διαχείριση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης του κοινού.
Στην πρώτη θεματική ενότητα της Ημερίδας με τίτλο «Ψηφιακή Σύγκλιση:
Θεσμική Συνεργασία στη ρύθμιση του οπτικοακουστικού τομέα» ο κος Παντελής Μπορόβας, προϊστάμενος του ειδικού τμήματος ΜΜΕ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφέρθηκε στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο περί ανταγωνισμού και περί Ψηφιακής Τηλεόρασης όπως αυτό καθορίζεται από τους νόμους 703/1977 και 3592/2007 αντίστοιχα.
Τόνισε το σημαντικό έργο της Επιτροπής στο ζήτημα της συγκέντρωσης στο χώρο των ΜΜΕ και διασαφήνισε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τριών ανεξάρτητων αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων).
Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κος Κωνσταντίνος Αποστολάς αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της Ψηφιακής Τηλεόρασης, όπως αυτό καθορίζεται από το Ν3592/2007 και την ΚΥΑ 21161/2008.
Παρουσίασε τη συμμετοχή του ΕΣΡ στη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης μέσω της έγκρισης των ψηφιακών μεταδόσεων των περιφερειακών σταθμών, ενώ τόνισε την άμεση ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων από το νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα της Ημερίδας με τίτλο «Χάρτες Συχνοτήτων και Ψηφιακό Μέρισμα» ο κος Νικόλαος Βλασσόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Φάσματος της Ε.Ε.Τ.Τ., αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη του παραδοσιακού περιβάλλοντος ανταγωνισμού που επιφέρει η σύγκλιση των υπηρεσιών και των δικτύων της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και των τηλεπικοινωνιών.
Ο κος Χρήστος Καψάλης, Καθηγητής Ε.Μ.Π., ανέλυσε στην εισήγησή του, τον μεταβατικό χάρτη συχνοτήτων, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον αυτού που σχεδιάζει χάρτη συχνοτήτων είναι να εξυπηρετηθεί εύκολα ο πολίτης χωρίς αλλαγές στην πρόσβασή του στην τηλεόραση.
Επίσης, ο κος Καψάλης αναφέρθηκε στα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος (όπως π.χ. ο συντονισμός με όμορες τηλεπικοινωνιακά χώρες).
Ο κος Γιώργος Μαθιός, Διευθύνων Σύμβουλος της Digea, παρουσίασε τα προβλήματα που συνάντησε ο ψηφιακός παροχέας δικτύου, καθώς ο κόσμος δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για το τι είναι η ψηφιακή τηλεόραση. Ο κος Μαθιός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιτακτική ανάγκη άμεσου ξεκαθαρίσματος των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών και τη ρύθμιση των προβλημάτων με τα πάρκα κεραιών, ενώ θεωρεί πολύ πιο ρεαλιστικό το σενάριο της υλοποίησης της ψηφιακής μετάβασης (switchover) to 2013 αντί του 2012.
Ο κος Παπατσώρης, Καθηγητής των Τ.Ε.Ι. Σερρών, παρουσίασε την ευρωπαϊκή προσέγγιση στην αξιοποίηση του Ψηφιακού Μερίσματος και τις τρέχουσες εξελίξεις στην τεχνολογία της επίγειας ψηφιακής εκπομπής και του αντίκτυπού τους σε εθνικό, τεχνικό, ρυθμιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο τελευταίος ομιλητής της δεύτερης ενότητας κος Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, ανέφερε ότι το Ψηφιακό Μέρισμα αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς στην Ευρώπη.
Το Ψηφιακό Μέρισμα πρέπει να οριστεί από την Πολιτεία στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων και συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και να βελτιωθεί ουσιαστικά το νομοθετικό καθεστώς αδειοδότησης για τα κεραιοσυστήματα της κινητής τηλεφωνίας.
Στην τρίτη θεματική ενότητα της Ημερίδας με τίτλο «Το κόστος της Ψηφιακής Μετάβασης» ο κος Κωνσταντίνος Παπαβασιλόπουλος, Ερευνητής Θεμάτων Νέων Τεχνολογιών ΙΟΜ, ανέλυσε τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει για τον καταναλωτή η ανάγκη προετοιμασίας για την ψηφιακή μετάβαση λόγω της προμήθειας νέου εξοπλισμού, καθώς και τις πολιτικές επιδότησης και ενίσχυσης που έχουν υλοποιήσει αρκετές κυβερνήσεις και παρουσίασε τις κρατικές επιδοτήσεις προς παροχείς περιεχομένου και δικτύου, ενώ ανέλυσε και το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών για την ψηφιακή μετάβαση και την προετοιμασία της αγοράς, ώστε να συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στην ενημέρωση.
Ο κος Νίκος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, παρουσίασε την έως σήμερα δραστηριοποίηση της ΕΡΤ στον τομέα της επίγειας τηλεοπτικής μετάδοσης, ως του πρώτου ελληνικού τηλεοπτικού φορέα που ξεκίνησε την επίγεια ψηφιακή εκπομπή.
Αναφέρθηκε στα προβληματικά σημεία του Ν3592/2007 και της ΚΥΑ 21161/2008, ενώ παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το κόστος της ανάπτυξης του ψηφιακού δικτύου και της παροχής περιεχομένου από την ΕΡΤ ολοκληρώνοντας την εισήγησή του με την υποβολή προτάσεων για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης.
Ο κος Κωνσταντίνος Κιμπουρόπουλος, Πρόεδρος της Digea, τόνισε ότι η σημερινή δυσχερής οικονομική κατάσταση θα έχει επιπτώσεις και στην ψηφιακή μετάβαση. Πρόσθεσε ότι η Digea διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού στις περιοχές που η ίδια υλοποίησε τη μετάβαση, ενώ επεσήμανε ότι η Digea σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει την κάλυψη και των 23 σημείων εκπομπής που προβλέπει η ΚΥΑ 21161 έως το τέλος του 2011.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να βρεθεί σύντομα κοινός τόπος και η Digea με την ΕΡΤ να συνεργαστούν για την από κοινού υλοποίηση της μετάβασης. Ο κος Άκης Καραιωσηφίδης, εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εμπορίας προϊόντων δορυφορικής & επίγειας λήψης, επεσήμανε με έμφαση την έλλειψη προγραμματισμού από πλευράς Πολιτείας και Digea και την απουσία χρονοδιαγραμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στον κλάδο των επιχειρήσεων της αγοράς και το συνεπαγόμενο κόστος να το επωμιστεί και ο πολίτης.
Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης,στην ημερίδα του ΙΟΜ
«ΕΠΙΓΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ»
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΙΟΜ για τη διοργάνωση της ημερίδας επίγεια ψηφιακή τηλεόραση – Ρυθμίσεις και αρρυθμίες και εύχομαι οι εργασίες της να συμβάλουν θετικά στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του βέλτιστου ρυθμιστικού πλαισίου για τη ψηφιακή μετάβαση στη χώρα μας.
1. Η κατάσταση σήμερα (ρυθμίσεις):
H μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή και η σταδιακή παύση της τηλεοπτικής εκπομπής αναλογικού σήματος είναι μία πραγματικότητα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έτος 2012 έχει ορισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το έτος ολοκλήρωσης της μετάβασης (switch over) από την αναλογική εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος στην ψηφιακή εκπομπή.
Η επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή έχει εισαχθεί σε 21 ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες από αυτές (Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ολλανδία) έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μετάβασης (switch off). Ακόμα και αν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δοθεί παράταση έως το 2015, η χώρα μας πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα και δεδομένα.
Στην Ελλάδα η δοκιμαστική περίοδος επίγειας ψηφιακής εκπομπής ξεκίνησε το 2008, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ν. 3592/2007. Σύμφωνα με τον ν. 3592/2007 η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση περιλαμβάνει δύο στάδια:
α) την παράλληλη μετάδοση αναλογικής και ψηφιακής τηλεόρασης (μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή – άρθρο 14 ν. 3592/2007) και
β) την παύση της αναλογικής τηλεόρασης και τη μετάδοση επίγειας τηλεόρασης αποκλειστικά με ψηφιακή τεχνολογία (άρθρο 13 ν. 3592/2007).
Προετοιμάζοντας τη μετάβαση, ο ν. 3592/2007 έδωσε τη δυνατότητα στους νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν το αναλογικά εκπεμπόμενο πρόγραμμά τους με ψηφιακή τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας (καθώς και η ΕΡΤ) μπορούν να εκπέμψουν το πρόγραμμά τους κατά το μεταβατικό στάδιο με ψηφιακή τεχνολογία χωρίς να προηγηθεί κάποια διαδικασία αξιολόγησης – αδειοδότησης (κατέθεσαν μια απλή δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία αναφέρονται οι συχνότητες εκπομπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον μεταβατικό Χάρτη – βλ. παρακάτω).
Αντιθέτως, για τους νομίμως λειτουργούντες σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας – λόγω του ότι οι συχνότητες που διατίθενται κατά το μεταβατικό στάδιο είναι περιορισμένες – απαιτείται η κατάθεση αίτησης στο ΕΣΡ και η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων, με βάση το εκπεμπόμενο πρόγραμμα.
Το ΕΣΡ έχει κάνει δεκτές αρκετές τέτοιες αιτήσεις. Για την υλοποίηση της δυνατότητας που προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν. 3592/2007 εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 21161/2008 ΚΥΑ των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών & Επικρατείας (ΦΕΚ Α΄1680), με την οποία διαμορφώθηκε ο χάρτης συχνοτήτων σε επίπεδο επικράτειας και γεωγραφικών περιοχών. Πρόκειται για τον λεγόμενο μεταβατικό χάρτη.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπομπής με ψηφιακή τεχνολογία οι ενδιαφερόμενοι σταθμοί θα πρέπει να επιλέξουν τον πάροχο δικτύου, ο οποίος παρέχει τις τεχνικές υπηρεσίες πολυπλεξίας προς τους παρόχους περιεχομένου (δηλ. τους τηλεοπτικούς σταθμούς).
Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιωτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας έχουν συστήσει εταιρεία («ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.»- “DIGEA”), η οποία έχει λάβει τη σχετική άδεια παρόχου από την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3431/2006.
Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας εκπέμπεται με επίγεια ψηφιακή τεχνολογία από ορισμένες περιοχές. Οι σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας έχουν μείνει αρκετά πίσω με την έννοια ότι λίγοι από αυτούς έχουν υλοποιήσει τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος.
2. Προβλήματα – εκκρεμότητες (αρρυθμίες):
Παρά το ότι ήδη από το 2007 ο νομοθέτης έχει προβλέψει ένα μεταβατικό στάδιο για τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή, η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω. Οι ιδιωτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας έχουν κάνει μια ουσιαστική επένδυση, ωστόσο ακόμα η εκπομπή γίνεται από περιορισμένα σημεία (Αίγινα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο, πρόσφατα Εβρος).
Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν έχει λάβει μέριμνα για τη συντονισμένη έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος κατά το στάδιο της μετάβασης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ποικίλων προβλημάτων λόγω της συνέχισης της αναλογικής εκπομπής.
Ο μεταβατικός χάρτης συχνοτήτων φαίνεται στην πράξη να έχει αρκετές ατέλειες (π.χ. πολλές από τις συχνότητες που παραχωρούνται για ψηφιακή εκπομπή χρησιμοποιούνται παράλληλα για αναλογική εκπομπή από γειτονικά σημεία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατέρωθεν παρεμβολών).
Πέραν αυτών, ο ν. 3592/2007 προβλέπει μια αρκετά γραφειοκρατική διαδικασία για την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή και την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου.
Απαιτείται η έκδοση μιας σειράς κανονιστικών πράξεων [Π.Δ. για τους όρους και τα κριτήρια της διαγωνιστικής διαδικασίας, νέα ΚΥΑ για τον καθορισμό του οριστικού χάρτη συχνοτήτων και των τεχνικών προδιαγραφών εκπομπής, Υ.Α. σχετικά με τον αριθμό των αδειών, την εμβέλεια και το είδος του προγράμματος (ενημερωτικό ή μη), ΚΥΑ για το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβάλουν οι αδειούχοι]. Με τα δεδομένα αυτά το λεγόμενο μεταβατικό στάδιο κινδυνεύει να είναι και το τελικό στάδιο.
3. Στόχοι της παρούσας Κυβέρνησης:
Επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών Στόχος της Κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών με την υιοθέτηση πιο ευέλικτων ρυθμίσεων, τροποποίηση κάποιων διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας και ιδίως του ν. 3592/2007, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δύο είναι τα βασικότερα θέματα:
α) η σύνταξη του οριστικού χάρτη συχνοτήτων, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του και το ψηφιακό μέρισμα (ήδη το Υπουργείο Υποδομών εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση) και
β) η εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για τη χωροθέτηση των πάρκων κεραιών και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων.
Βεβαίως, σημαντικό είναι στη συνέχεια να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και με βάση ένα ξεκάθαρο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο η αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου από το ΕΣΡ.
Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και ελπίζουμε το ΙΟΜ να είναι αρωγός στο έργο μας.
Οι εισηγήσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΟΜ www.iom.gr