Ο Τζο Μπάιντεν άνοιξε τη συνάντηση δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως σκόπευε να έχει μια «καλή συνομιλία» με τον Τούρκο ομόλογό..
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το Reuters, o Τζο Μπάιντεν άνοιξε τη συνάντηση δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως σκόπευε να έχει μια «καλή συνομιλία» με τον Τούρκο ομόλογό του.
Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης πριν από τη συνέντευξη, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε: «Θα δώσετε F-16 στην Τουρκία;». Απαντώντας στην ερώτηση ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συνάντηση. Έδωσα την απάντηση».
Επίσης δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζει ασύστολα η τουρκική κυβέρνηση. Ούτε και εάν η Τουρκία βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη Ρωσία.
«Ευχαριστώ», ήταν η απάντηση του προέδρου της Αμερικής.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο άνδρες συζήτησαν σειρά θεμάτων γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως η Συρία και η Λιβύη, αλλά και την αγορά 40 Αμερικανικών F-16, που είναι ένας καυτός φάκελος για τον Μπάιντεν καθώς Αμερικανοί νομοθέτες βλέπουν αρνητικά την προηγούμενη αγορά Ρωσικών S-400 από την Τουρκία.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρονται τα εξής:
Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας (με την Τουρκία). Εξέφρασε την εκτίμηση για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.
Οι εκτιμήσεις στην Τουρκία
Σύμφωνα με έναν ανώτερο τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε “πολύ θετικό κλίμα” και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυο τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.