Άρθρο του Βασίλη Θ. Ιωαννίδη
Οι ακραίες φωνές που ακούγονται τις μέρες αυτές επικεντρώνουν τη συλλογιστική τους σε δύο βασικά σημεία. Λένε, πρώτον, ότι όλοι γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά παρόλα αυτά, σιώπησαν, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους (βλέπε γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές).
Ισχυρίζονται, δεύτερον, ότι η τυχόν ομολογία από την πλευρά έλληνα πρωθυπουργού προς βασικό στέλεχος της τρόϊκας ότι η Ελλάδα είναι χώρα διεφθαρμένη, ισοδυναμεί, λίγο πολύ, με προδοσία και είναι μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην επιβολή του μνημονίου με τόσο σκληρούς όρους, ότι δηλαδή, αν δεν είχε ξεστομίσει τέτοιο πράγμα κάποιος έλληνας πρωθυπουργός, εκείνοι ίσως ήταν επιεικέστεροι μαζί μας.
Και τα δύο είναι λανθασμένα.
Ο πρώτος συλλογισμός προκύπτει ως φυσικό επακόλουθο της τάσης μας να αναζητούμε πάντα κάποιον άλλο, εξόν από εμάς τους ίδιους, για να του φορτώσουμε την ευθύνη για τα δεινά μας.
Ξέρουμε ,βεβαίως, ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν είναι σχεδόν καθόλου αποτέλεσμα κάποιας κοινωνικής και πολιτικής σύγκλησης, αλλά προέκυψε και βασίστηκε πάνω σε μια εμποροικονομική ολοκλήρωση. Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι κράτος με ιστορία και σύνταγμα, όπως οι Η.Π. της Αμερικής, αλλά- τουλάχιστον μέχρι τώρα- ένας όμιλος οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των κρατών της Ευρώπης. Φυσικά, Γαλλία και Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά εις βάρος της Ελλάδας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αναζητούμε πίσω απ’ όλα μια σκοτεινή συνομωσία των ισχυρών της Ευρώπης.
Διότι, πάνω κάτω, αυτό λένε τα ακραία στόματα και –δυστυχώς- σύσσωμο το ΚΚΕ: ότι δηλαδή ο μοναδικός λόγος δημιουργίας της ΕΟΚ είναι να κερδοσκοπήσουν οι ισχυροί εις βάρος των λαών. Είναι μέγα λάθος και ακραία, ισοπεδωτική άποψη. Το γεγονός ότι κάποιοι όντως κερδοσκοπούν, δεν συνεπάγεται την απαξίωση μιας τεράστιας προσπάθειας που γίνεται από πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη.Απλώς όταν κράτη όπως η Ελλάδα αδιαφορούν πλήρως για τα συμφέροντα τους, γίνονται εύκολα θύματα των ισχυρών. Όταν δεν εκμεταλλεύονται τα τεράστια πακέτα-δώρα της Ε.Κ., τότε μοιραία δεν αναπτύσσονται και μαραζώνουν.
Εκείνη λοιπόν τη στιγμή είναι λογικό κάποιος να έρθει και να σου ζητήσει τα ρέστα, να απαιτήσει τα χρήματα που επένδυσε σε εσένα.Απολύτως λογικό σύμφωνα με όλους τους κανόνες της σύγχρονης αγοράς αλλά της κοινής λογικής.
Αυτό που φταίει δεν είναι ούτε ότι όλοι ήξεραν ούτε ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα, αλλά αντίθετα, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 30 έτη, οι οποίες υπήρξαν ανακόλουθες, ανεύθυνες, ανεπαρκείς και κατά συνέπεια αποτυχημένες και καταστροφικές.
Πολιτικές που εμείς, ο ελληνικός λαός, τις θέλαμε. Δεν επιθυμούσαμε να γίνουμε Ευρώπη, διότι μετά δε θα μπορούσαμε να μπούμε στο δημόσιο με ρουσφέτι ούτε να κλέβουμε τις επιχορηγήσεις αυτών που τις δικαιούνταν. Αν δεν κάνουμε αυτό το βήμα, παραδοχής της αλήθειας, θα συνεχίσουμε να δικαιολογούμε τους εαυτούς μας και τους ιθύνοντες, θα δίνουμε συνέχεια κι άλλες ευκαιρίες σε πρόσωπα που έχουν αποδειχτεί άχρηστα για εμάς, σε άτομα που έχουν αρνητική επίπτωση στην καθημερινή μας ζωή.
Όσον αφορά στο αν είπε έλληνας πρωθυπουργός την επίμαχη φράση ή όχι στο κ.Γιούνκερ, αυτό θα είχε σημασία σε μια άλλη εποχή, στην εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου η είδηση έκανε μέρες ή και βδομάδες να φτάσει και η διπλωματία βασιζόταν πολύ στην προσωπική επαφή.
Είναι αστείο στην εποχή της πληροφόρησης να ασχολούμαστε με μια τέτοια κουβέντα, που καθόλου δεν επηρέασε καμία εξέλιξη, αφού οι ταμίες της Ε.Κ. δεν είναι αφελείς ούτε αφηρημένοι όπως οι δικοί μας ταμίες. Κατά την άποψη του γράφοντος εξάλλου, ο κ. Όποιος πρωθυπουργός είπε την αλήθεια και η αλήθεια έχει πάντα τη δική της βαρύτητα.
Κάποιοι από εμάς σίγουρα αισθάνονται θιγμένοι. Ο γράφων όμως όχι. Διότι μου αρέσει πλέον υπερβολικά να ακούω αλήθειες. Κι ας μη με συμφέρουν.
Βασίλης Θ. Ιωαννίδης Δικηγόρος