Η τιμή του γαρύφαλλου (επιστημονικό του όνομα, «Δίανθος ο καρυόφυλλος» που σημαίνει άνθος του Διός με φύλλα με άρωμα κανέλλας) απέκτησε χρηματιστηριακή αξία, μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που έπαθαν τα μεγαλύτερα φυτώρια παραγωγής γαρυφαλλιών στην Κρήτη, που εφοδίαζαν την εγχώρια αγορά, κυρίως τα νυχτερινά κέντρα κατά 60% και το 40% τα ανθοπωλεία της χώρας, και ελάχιστη ποσότητα ερχόταν από το εξωτερικό.
Αιτία είναι οι Κάμπιες του μπουμπουκιού (Totrix, Acerbela, Spodoptera κ.λ.π.) που χτύπησε τα άνθη και εξαπλώθηκε σε όλα τα φυτώρια μεγάλης παραγωγής γαρυφαλλιών της Κρήτης.
Αυτή η τεράστια απώλεια, θα καλυφθεί από το εξωτερικό, από τις χώρες Ταϊλάνδη , Ολλανδία, κυρίως όμως από την Τουρκία, με αποτέλεσμα η τιμή του γαρύφαλλου στο χονδρεμπόριο να κυμανθεί από τα 70-80 Ευρώ τα 1000 κομμάτια.
Για τους περισσότερους θαμώνες στα κέντρα διασκέδασης ο λουλουδοπόλεμος θα καταστεί απαγορευτικός, καθώς στα μεγάλα σχήματα ο δίσκος (καλάθι) από γαρύφαλλα από 15 Ευρώ που ήταν, θα αγγίξει ακόμα και τα 25 Ευρώ.
Και αυτό για να καλύψουν οι επιχειρηματίες των κέντρων διασκέδασης την μεγάλη χασούρα που θα υποστούν από την έλλειψη γαρυφαλλιών, και να καλύψουν την ζημία, η οποία όπως φαίνεται θα κρατήσει όλη την χειμερινή περίοδο.
Έγκριτες πληροφορίες του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη και του Ελληνικού Φαινομένου αναφέρουν πως επιχειρηματίας από την Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την γειτονική χώρα Τουρκία, όπου υπάρχουν μεγάλες μονάδες από φυτώρια, για να κλείσει ποσότητες γαρυφαλλιών, έτσι ώστε να καλυφθούν η επιχειρήση του.
Η καλλιέργεια και η χρήση της γαρυφαλιάς είναι γνωστή στην Αρχαία Ελλάδα (Θεόφραστος 300 π.Χ.). Η δε, επιχειρηματική καλλιέργεια της γαρυφαλιάς στην Κρήτη έχει περισσότερα από 40 χρόνια ζωής και σήμερα φτάνει τα 1400 στρέμματα, τα μισά από αυτά σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τα άλλα μισά σαν υπαίθρια περιοχή Χερσονήσου,στη Μεσσαρά, στο Ρέθυμνο και στην περιοχή του Θραψανού, κ.λ.π
Η στρεμματική απόδοση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κυμαίνεται από 140 έως 180 χιλιάδες γαρύφαλλα το χρόνο, ανάλογα με την παραγωγικότητα των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών και την εφαρμοζόμενη καλλιεργητική τεχνική ενώ των υπαίθριων από 120 – 140 χιλιάδες.
Με δεδομένο την μεγάλη ζήτηση γαρυφαλλιών για πάνω από 40 δεκαετίες, που μάλιστα δεν χτυπήθηκε από καμιά οικονομική κρίση, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια το Ελληνικό κράτος, το Υπουργείο Γεωργίας δεν έδωσε κίνητρα στους αγρότες, μια και υπάρχουν σ΄ όλη την επικράτεια τεράστιες περιοχές ακαλλιέργητες, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μονάδες θερμοκηπίων, για την παραγωγή γαρυφαλλιών (και όχι μόνο), και να υπολογίζεται η Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες γαρυφαλλιών στο κόσμο, όπως είναι σήμερα και η Τουρκία.
Η Ελλάδα τι κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση, κύριε Υπουργέ Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδη, μια και είστε λάτρης των μπουζουκιών;;
Απολύτως τίποτα, όπως με όλα τα άλλα προβλήματα της χώρας.
Περί ανάπτυξης της χώρας, είναι μόνο μπλα – μπλα και θεωρεία, και από τους 300 πολιτικούς της βουλής, σβήνοντας σιγά – σιγά η φωτεινή Ελλάδα για να βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι. Όπως έγινε με την γεωργία που ήταν απο τις πρώτες γεωργικές χώρες στην Ευρώπη σε ποσοστό 45% και σήμερα φτάνει το 15%.
Τουλάχιστον βοηθήστε, δώστε κίνητρα τους νέους αγρότες για να μην πληρώνουμε ακόμα και το γαρύφαλλο χρυσάφι.
Βιβλιογραφία για την καλλιέργεια Γαρυφαλλιών:
Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
IOYNIOΣ 2009