“Η Τουρκία παρακολουθεί δυτικά, κινέζικα και ισραηλινά αμυντικά επιτεύγματα και κατασκευάζει μικροσκοπικά όπλα, υπερηχητικά όπλα, αλλά και «όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας», γράφει ο Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN.
“Η Άγκυρα επεκτείνει γρήγορα τις δυνατότητές της σε πυραυλοκινητήρες με στόχο την αύξηση της εγχώριας βιομηχανίας όπλων.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αύξησε τις ικανότητές της στον αμυντικό τομέα επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό σε νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους.
Θέλει να επιτύχει ένα είδος απόλυτης ανεξαρτησίας από τους δυτικούς κατασκευαστές. Προς το σκοπό αυτό, αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400,ενώ επιδιώκει να κατασκευάσει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης,πυραύλους, και άλλα συστήματα.
Η Άγκυρα εξάγει όπλα και τα χρησιμοποιεί επίσης σε συγκρούσεις από το Ιράκ στη Συρία και τη Λιβύη.
Έχει κατασκευάσει βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία και άλλες χώρες, επιδιώκοντας να γίνει η κορυφαία στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή με δυνατότητες προβολής της εξουσίας σε Κεντρική Αφρική και Ασία.
Η ίδια χώρα επιθυμεί μια τεράστια αύξηση της αμυντικής της τεχνολογίας για την παραγωγή όπλων ακριβείας που έχουν επιτύχει χώρες όπως το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλοι.
Η Τουρκία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η αμυντική του βιομηχανία συνεργάζεται άμεσα με την κυβέρνηση, και συνέχισε: «εμείς δεν αγοράζουμε ποτέ αμυντικά προϊόντα από το εξωτερικό τα οποία μπορούμε να κατασκευάσουμε στη χώρα».
Η Τουρκία βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα τελευταία, εκτοξεύοντας νέες απειλές για την Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ καυχιέται για ιστορικές μάχες και μετατρέπει ιστορικές εκκλησίες σαν την Αγία Σοφία σε τζαμιά.
Η ελίτ της χώρας αυτής συνέδεσε τις νέες αυτές προόδους της με προκλήσεις στη Μεσόγειο όπου αντιμετωπίζει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Γαλλία και τα ΗΑΕ”, καταλήγει ο Ισραηλινός ειδικός.