Η ελληνοτουρκική σύγκρουση έρχεται, αλλά υπάρχει σοβαρή ρωγμή
Ποιος και γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην ροή πληροφοριών πριν μια σύγκρουση;
Ποιος τολμά να κάνει αλλαγές σε ένα σχήμα άμυνας που έχει αποδείξει ότι αποδίδει;
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής
Η ασφάλεια και η άμυνα κάθε χώρας στηρίζονται σε ένα πλήθος παραμέτρων, που λειτουργούν και συνεργούν στο να εξασφαλισθεί η ακεραιότητά της. Ο παράγοντας που ξεχωρίζει, και με διαφορά, από όλους τους άλλους, είναι οι πληροφορίες. Για την συλλογή των πληροφοριών, κάθε χώρα, δημιουργεί ένα πλέγμα συνεργαζόμενων υπηρεσιών, οι οποίες με διάφορα μέσα ή και ανθρώπους φροντίζουν να συγκεντρώνουν έγκαιρα απόρρητες πληροφορίες άμεσα συνδεόμενες με σημεία ενδιαφέροντος, τις οποίες μεταφέρουν τάχιστα (αν όχι άμεσα) στην πολιτική και την στρατιωτική διοίκηση της χώρας, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να κινηθούν καταλλήλως… Χωρίς πληροφορίες που την αφορούν, μία χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις βασικές της ανάγκες και, κυρίως, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ακεραιότητά της…
Το διάστημα που διανύουμε, χαρακτηρίζεται από πολλούς –ειδικούς και μη- ως ιδιαίτερης κρισιμότητας, ως προς τα ελληνοτουρκικά. Προ ολίγων μόλις ημερών, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την σοβαρή πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία. Στο διάστημα αυτό, με ευθύνη κυρίως της στρατιωτικής ηγεσίας και του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν προ πολλαπλών εκπλήξεων και διαπίστωσαν πως δεν ήταν δυνατό να υπερκεραστούν τα «κρίσιμα σημεία» του σχεδίου τους, ενώ ταυτόχρονα διαπίστωναν πως όλες οι κινήσεις τους είχαν προβλεφθεί από την ελληνική πλευρά.
Αποτέλεσμα, του «θαλάσσιου τείχους» που έστησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ήταν η υποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων και η διενέργεια έκτακτων κρίσεων στο τουρκικό στράτευμα. Η διοίκηση του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, επέδειξε όχι μόνο την άρτια οργάνωσή της, αλλά και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού Πενταγώνου, των αξιωματικών και πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, στο να αντιμετωπιστεί μια ελληνοτουρκική κρίση με τέτοιο τρόπο που να εξαναγκάσει τον «ανυποχώρητο σουλτάνο» να ανακρούσει πρύμνα και να διατάξει οπισθοχώρηση προ ενός προδιαγεγραμμένου ναυτικού ολέθρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ούτε τα τουρκικά υποβρύχια κατόρθωσαν να κινηθούν χωρίς να γίνουν αντιληπτά, ενώ –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο συνόδευε το κάθε τουρκικό υποβρύχιο. kostasxan