Ζητούν από τους πολίτες να βάλουν πλάτη και απαλλάσσουν τους καναλάρχες από την καταβολή 21 εκατ. ευρώ
Ενώ οι μισθοί κόπηκαν κατά το ήμισυ στον ιδιωτικό τομέα και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομείο βγάζει κραυγή αγωνίας για την έλλειψη ειδών αυτοπροστασίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το μάτι και πάλι στους καναλάρχες απαλλάσσοντας τους από την υποχρέωση καταβολής της δόσης του 2020 για τις άδειες.
Τη στιγμή που για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών η πανδημία προκαλεί περικοπές και εργασιακή ανασφάλεια, για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών η έκτακτη συνθήκη σηματοδοτεί την απαλλαγή υποχρεώσεων ύψους 21 εκατ. ευρώ, η οποία θα συνοδευτεί και με διαφημιστικά έσοδα από τα 11 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 30/3, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, που πέρασε υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του Στέλιου Πέτσα, εξαιρεί τους ιδιοκτήτες των καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις άδειες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 6 κάτοχοι άδειας παρόχου περιεχομένου ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, τότε το συνολικό ποσό που δεν θα εισπράξει το Δημόσιο ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ. «Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015, καθεμία δε από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, εξαιρουμένου του ημερολογιακού έτους 2020, εντός του οποίου δεν καταβάλλεται οιαδήποτε δόση» προβλέπεται στην ΠΝΠ, ενώ άγνωστο είναι τι μέλλει γενέσθαι. «Το υπολειπόμενο, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, ποσό τιμήματος κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε ισόποσες δόσεις» προστίθεται στο ίδιο άρθρο χωρίς καμία διευκρίνιση για το αν οι καναλάρχες γλίτωσαν άπαξ δια παντός αυτό το ποσό.
Επιπλέον, η ΠΝΠ ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες των έξι ιδιωτικών καναλιών «δεν πρόκειται να καταβάλουν οιαδήποτε δόση τιμήματος άδειας εντός του ημερολογιακού έτους 2020, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για κάθε άδεια που δεν θα αποδοθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), θα επιμερισθεί αναλογικά στις επόμενες ετήσιες δόσεις που θα καταβάλλει έκαστος υπερθεματιστής και θα προσαυξάνει αναλογικά το ετησίως αποδιδόμενο στο Ε.Σ.Ρ. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ». Το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι μόνο ότι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών γλιτώνουν επιπλέον 50.000 ευρώ έκαστος, αλλά ότι προβλέπεται ρητά η προσαύξηση του εν λόγω ποσού για τις δόσεις των επόμενων χρόνων, κάτι που δεν αποσαφηνίζεται για τα 21 εκατ. ευρώ που πρέπει συνολικά να εισπράξει το Δημόσιο για τις άδειες.
«Δίνουν 30 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τα τεστ, διπλασιάζουν την τιμή των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ ενώ αποδεσμεύουν 11 εκατ. ευρώ για ενημερωτικά μηνύματα και παράλληλα δεν εισπράτουν τα 21 εκατ. ευρώ από τα κανάλια για τις άδειες. Έτσι δημιουργούνται τα δημοσιονομικά κενά…» σχολιάζουν με νόημα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το υπολειπόμενο ποσό περιλαμβάνει τη δόση του 2020 ή όχι;»
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Μάριος Κάτσης, θέτοντας ευθέως στον Στέλιο Πέτσα το ερώτημα εάν οι καναλάρχες απαλλάχθηκαν για πάντα από την υποχρέωση καταβολής της δόσης του 2020 για τις άδειες. «Στο κάτω κάτω, γιατί στερείτε από την Πολιτεία πολύτιμα έσοδα 21.000.000€ που θα μπορούσαν να πάνε στην αντιμετώπιση της κρίσης, δεν έχουν να δώσουν; Δεν βάζουμε όλοι πλάτη, υπάρχουν εξαιρέσεις;», είναι το επόμενο ερώτημα που θέτει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.documentonews.gr