Αξιότιμε κ.Βάνη,
Τη δικαστική ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου, όπως το απεκάλεσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός πρέπει να τη ζητήσουν όλοι οι σύλλογοι και τα σωμματεία με επικεφαλής τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι πρέπει να μελετήσουν αν υφίσταται νομική βάση για την έγερση αγωγών αποζημιώσεως κατά υπουργών και γενικά κατά των υπευθύνων της ζημίας που υφίσταται η χώρα από τις παράνομες πράξεις τους.
Με εκτίμηση
Μόσχος Λαγκουβάρδος
«Αγάς ήρθε γρόσια θέλει, κι άλλος ήρθε κι άλλα θέλει» Ελληνική παροιμία
Είναι το σύγχρονο κράτος φεουδαρχικό; Τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύγχρονης φεουδαρχίας είναι
1) τα φέουδα (τα μεγάλα συμφέροντα)
2) η υποτέλεια του κράτους στα μεγάλα συμφέροντα και 3) η ανυπαρξία πολιτισμού. Ο πολιτισμός όπως εκφράζεται στην τελειότερη μορφή του στη Χριστιανική Διδασκαλία επιβάλλει το σεβασμό του ανθρώπου και του πολίτη.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φεουδαλικού συστήματος είναι
1) το φέουδο 2) η υποτέλεια και 3) το στοιχείο που συνάγεται από την ύπαρξη των δύο προηγουμένων η απουσία του πολιτισμού. Όταν δεν υπάρχει πολιτισμός δεν υπάρχει και η έννοια του πολίτη.
Το παράδοξο είναι ότι η Γαλλική Επανάσταση ανακήρυξε τα δικαιώματα του πολίτη και κήρυξε την αθεϊα, ενώ η αληθινή έννοια του πολίτη στηρίζεται στη Χριστιανική Διδασκαλία. Όπου δεν εφαρμόζεται η Χριστιανική Διδασκαλία ο πολίτης δεν είναι αληθινός πολίτης αλλά υπήκοος.
Στο φεουδαλικό σύστημα οι σύγχρονοι «φεουδάρχες» επιβάλλουν τις θελήσεις στο κράτος , το δε κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη.
Η εξουσία αντί να είναι σύμμαχος του πολίτη και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, είναι υποτελής στους σύγχρονους φεουδάρχες και στα μεγάλα συμφέροντα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Αποστερεί τον πολίτη από τη σοφία των πατέρων του νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρει υπηρεσία στο λαό.
Το παράδοξο της Γαλλικής Επανάστασης επαναλαμβάνεται έτσι στη σύγχρονη εποχή.
Το σύγχρονο φεουδαρχικό κράτος νομίζει ότι υπηρετεί τους πολίτες με το να γίνει άθεο, κατά τα πρότυπα της φεουδαρχίας της Δύσης. Δυστυχώς δεν διδάχτηκε η αληθινή ιστορία της Δύσης τουλάχιστον στον τόπο μας, λόγω της έλλειψης Ελληνικής Επιστήμης.
Το σύγχρονο κράτος θα γίνεται όλο και πιο εχθρικό προς τους υπηκόους του διότι δεν διαθέτει τον πολιτισμό που θα υποκαταστήσει τη Χριστιανική Διδασκαλία, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος πολιτισμός.
Το σύγχρονο κράτος με τις αθεϊστικές του τάσεις όχι μόνο στερεί τους υπηκόους του από τα ανθρώπινα δικαιώματα του πολίτη, αλλά υποσκάπτει και τον ίδιο τον εαυτό του.
Πολλοί πιστεύουν ότι η Εκκλησία έχει ανάγκη από το κράτος ενώ το αντίθετο συμβαίνει: το κράτος έχει ανάγκη από την Εκκλησία και την Χριστιανική Διδασκαλία, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του πολίτη.
Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς πολίτες. Το σύνδρομο της φεουδαρχίας είναι ο ενδόμυχος φόβος του υπερπληθυσμού, ο οποίος εκδηλώνεται στον απώτερο στόχο της μειώσεως του πληθυσμού της γης.
Η φεουδαρχία ανάπτυξε την τεχνολογία όχι για να ανακουφίσει τον κόσμο απ΄ τις ασθένειες και τη φτώχεια, αλλά για το κέρδος, αδιαφορώντας για τις στρατιές των ανέργων που δημιούργησαν οι μηχανές.
Ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν το φόβο ότι στο φεουδαρχικό κράτος όχι μόνο η εργασία αλλά και η ίδια η ανθρωπότητα είναι περιττή. Η ιστορία της ανθρωπότητας διδάσκει ότι αυτοκρατορίες και πολιτισμοί καταποντίστηκαν στον απολυταρχισμό τους γιατί πολέμησαν τους συνεκτικούς δεσμούς των ανθρώπων και αντί σύμμαχοι με τους λαούς τους ήταν αντίπαλοι και εχθροί.
Λένε ότι η Αμερική τώρα δεν έχει αντίπαλο δέος. Δεν αληθεύει.
Αντίπαλο δέος είναι οι ίδιοι οι υπήκοοι. Όταν οι εξουσιαστές γίνονται επικίνδυνοι για τους ίδιους τους υπηκόους τους αργά ή γρήγορα το φεουδαρχικό κράτος αυτοκτονεί. Ας αναρωτηθούν αυτοί που έχουν την εξουσία στον τόπο μας, ποιοι είναι οι συνεκτικοί δεσμοί του λαούς μας κι αν μην τους πολεμούν, αλλά να τους προστατεύουν ως κόρην οφθαλμού .
Το κράτος γίνεται επικίνδυνο για το λαό του κι ύστερα αυτοκτονεί μαζί με την αλαζονεία του και τη διαφθορά του.
“Ρεθεμνιώτικα Νέα”
Ο Μόσχος Ε. Λαγκουβάρδος, κρητικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1940.
Σπούδασε νομικά. Στο Α.Π.Θ.
Υπηρέτησε ως Πταισματοδίκης.
Άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει λογοτεχνικά κείμενα (ποιήματα, διηγήματα κ.α.) από μαθητής του γυμνασίου σε εφημερίδες και περιοδικά.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Στον κήπο» εκδόθηκε απ΄ τη «Διαγώνιο» στη Θεσσαλονίκη το 1975. Ασχολήθηκε επίσης με τη φωτογραφία και με τον αθλητισμό.
Έλαβε μέρος σε έξι Μαραθωνίους δρόμους, στην κλασική διαδρομή. Συνεργασίες του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Διαγώνιος», «Ευθύνη», «Γραφή» κ.α.
Υπήρξε στενός φίλος του Αμερικανού ποιητή και φιλοσόφου Ρόμπερτ Λαξ και μετέφρασε το βιβλίο του «Μύθοι», Θεσσαλονίκη 1980.
Είναι συνεργάτης της «Ελευθερίας» Λαρίσης και των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» στα οποία δημοσιεύει μικρά δοκίμια, τα τελευταία πέντε χρόνια.