Στην σύνοδο παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χθές ( Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010) στο Μακεδονία Παλλάς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως :
“Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από συγκεκριμένα έργα που έχουν συναποφασίσει οι φορείς της πόλης και όχι από νέo master plan.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε συγκεκριμένα έργα, που χρειάζονται άμεσα, πέρα από τις νομοθετικές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μία σειρά υποδομών για την πόλη της Θεσσαλονίκης .
“..Τα έργα άμεσης ανάγκης είναι γνωστά και περιλαμβάνονται σε όλα τα Στρατηγικά Σχέδια που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην πόλη μας. Έργα λοιπόν χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και άμεσες αποφάσεις και όχι νέες μελέτες που πολλές φορές χρησιμοποιούνται για εκτόνωση των πιέσεων και μετάθεση των έργων στο απώτερο μέλλον.
Ποια λοιπόν έργα που κατ’ επανάληψη μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και είναι τελείως απαραίτητα στην πόλη μας – πέρα από κάθε νέο σχεδιασμό, η MASTER PLAN – πρέπει και πάλι να αποτελέσουν το κορμό των διεκδικήσεών μας;
Αναφέρομαι επιγραμματικά στα εξής έργα:
– ΜΕΤΡΟ:
– Επιτάχυνση εργασιών.
– Λειτουργία παραρτήματος του Κ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη για άμεση επίλυση των αρχαιολογικών θεμάτων που ανακύπτουν. – Δημοπράτηση της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ προς ανατολάς (Καλαμαριά) και μελέτη και πηγή χρηματοδότησης της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ προς δυσμάς (Σταυρούπολη – Κορδελιό).
– ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ:
– Επιτάχυνση των έργων – Επέκταση του αεροδιαδρόμου
– ΛΙΜΑΝΙ: – Εξεύρεση επενδυτή 5 – Άμεση δημοπράτηση του έργου επέκτασης του 6ου προβλήτα
– ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ:
– Άμεση δημοπράτηση του τμήματος από «ΤΙΤΑΝ» έως «Κωνσταντινουπολίτικα» (είχαν υποσχεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010…)
– ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ: – Άμεση δημοπράτηση των ανισόπεδων κόμβων προς τη δυτική πλευρά που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες…
– ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ – Δρομολόγηση μελετών και εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με κοντινά κέντρα και κατά προτεραιότητα με τη Χαλκιδική (Ν.Μουδανιά) και τη Σίνδο (ΑΤΕΙΘ – ΒΙΠΕΘ)
– ΠΑΡΚΙΝΓΚ: – Άμεση δημοπράτηση πλέγματος πάρκινγκ (Νόμος του 2000 τα προβλέπει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004…)
– ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ: – Άμεση εκπόνηση νέας μελέτης (είχαν υποσχεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010…)
– ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ – Παρά το ότι η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα δημοπρατηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2010, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν νέες εξαγγελίες για μελλοντική δημοπράτηση.
– ΕΓΝΑΤΙΑ – Ολοκλήρωση καθέτων αξόνων προς Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία
– Δ.Ε.Θ. – Άμεση έναρξη διαδικασιών για δημιουργία νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης μέσω ΣΔΙΤ. – Παρά του ότι όλοι συμφωνούμε, δεν παίρνονται αποφάσεις και ήδη έχουμε χάσει ένα χρόνο μετά τη σχετική εξαγγελία.
– ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – Άμεση έναρξη διαδικασιών για διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, έτσι ώστε με τη μετακίνηση της Δ.Ε.Θ. να είμαστε έτοιμοι για την κατασκευή ενός τεράστιου Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δώσει άλλη όψη στην πόλη μας.
– ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Καθυστερούν αδικαιολόγητα από πλευράς Υπουργείων
α) η παραχώρηση του χώρου,
β) τα κίνητρα της Ζ.Κ.Θ.,
γ) τα κριτήρια επιλογής των επενδυτών και
δ) οι προσλήψεις του προσωπικού έτσι ώστε η Ζώνη Καινοτομίας να αποκτήσει «διαχειριστική επάρκεια».
– Πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.
– ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – Άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 6 που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
– ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ – Υλοποίηση επιτέλους των δεκάδων «Προγραμματικών συμβάσεων» που έχει υπογράψει ο Ο.Σ.Κ. με Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά καθυστερεί η υλοποίησή τους.
– ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ – ΜΑΡΙΝΕΣ – Καθυστερούν αδικαιολόγητα τα Υπουργεία για χωροθέτηση και κατασκευή τριών – τεσσάρων μαρινών στον Θερμαϊκό.
– ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2000-2001
– Άμεση επικαιροποίηση και εφαρμογή των βασικών έργων που προτείνονται (λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας χωρίς σηματοδότες κ.λ.π.)
– ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Απαιτείται ταχύτερη αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προσκομμάτων που καθυστερούν για χρόνια την υλοποίηση των σχεδιασμένων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στο Νομό Θεσσαλονίκης με επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων από τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.
– ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που αίρει το καμποτάζ στην κρουαζιέρα με την κατασκευή νέου Επιβατικού Σταθμού στον ΟΛΘ ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη προορισμός έναρξης και λήξης διαδρομών κρουαζιεροπλοίων.
– ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ – ΖΕΥΞΗ – Εδώ και δεκαετίες στο «Ρυθμιστικό» της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται το έργο της «ζεύξης» του Θερμαϊκού Κόλπου (Αγγελοχώρι-εκβολές Αξιού) για παράκαμψη της πόλης από Αθήνα προς Χαλκιδική. – Πρέπει να εκπονηθεί τουλάχιστον η προμελέτη.
– ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ – Από ετών εκκρεμεί η υπόσχεση εξεύρεσης χώρου και κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου – Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
– ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ – Εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες το αίτημα των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Νομού Θεσσαλονίκης για απόδοση των στρατοπέδων στην Τ.Α. ώστε να μετατραπούν σε πνεύμονες πρασίνου και να δημιουργηθούν πολλά μητροπολιτικά πάρκα, πέραν του κεντρικού, στο χώρο της ΔΕΘ, που πρέπει να περιλαμβάνει και το πρώην Γ’ Σώμα Στρατού (β’ φάση ανάπλασης)
– ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ – Προς Λαχανόκηπους (δυτικά) και Νέα Ελβετία – Κεραμεία ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ανατολικά), βάσει των προμελετών που έχει εκπονήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
– ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
– Όπως η Υπουργός κ.Μπιρμπίλη εξαγγέλλει αναπλάσεις στο Ιστορικό κέντρο των Αθηνών, το ίδιο πρέπει να κάνει και για το Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους, πλατεία Εμπορίου, πλατεία Χρηματιστηρίου κ.λ.π.) για τις οποίες πλατείες ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει ήδη πλήρεις μελέτες.
– ΜΝΗΜΕΙΑ – Αναβάθμιση (τείχη, εκκλησίες κ.λ.π.) από το Υπουργείο Πολιτισμού.
*** Μετά από αυτά, είναι προφανές ότι ο αναπτυξιακός στόχος του 2012, που ξεκινά σε 16 μήνες, κινδυνεύει. Δεν έχει τόσο σημασία να αναζητηθούν απρόσωπες ευθύνες στην οικονομική κρίση, ή προσωπικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς. Προφανώς λεφτά δεν υπάρχουν και εκεί που υπάρχουν, όπως είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), ο αναπτυξιακός νόμος, τα ΣΔΙΤ και άλλα εργαλεία οι διαδικασίες είναι απελπιστικά αργές.
Ούτε βέβαια χρόνος υπάρχει, ούτε για μελέτες, ούτε για επανασχεδιασμούς, ούτε για νέα στοχοθεσία. Αυτό που υπάρχει είναι ο Σχεδιασμός στον οποίον έχουμε συμπέσει εδώ και 10 χρόνια και οι παρεμβάσεις που προβλέπει για να πιάσουμε το στόχο, όχι πλέον του 2012, αλλά του 2015.
Αυτές τις παρεμβάσεις ζητάμε να υλοποιήσει έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση, χωρίς άλλοθι και καθυστερήσεις με εκπόνηση νέων μελετών και νέων σχεδιασμών.
Δυστυχώς η διοικητική μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης» δεν απέδωσε στη Θεσσαλονίκη το ισχυρό αυτοδιοικητικό όργανο που ονειρευόμασταν, δεν θεσμοθέτησε τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση που υπάρχει σε πολλές Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Η κυβέρνηση δεν απεδέχθη την πρότασή μας να διοικηθεί η πόλη στην ουσία από αυτό εδώ το όργανο, με τη συμμετοχή των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που σήμερα εκπροσωπούνται εδώ από την ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και από τους σημαντικότερους Φορείς της πόλης μας. Δηλαδή από εσάς.
Έτσι οι σημαντικότερες μητροπολιτικές λειτουργίες, παραμένουν σε κρατικά χέρια (ύδρευση, αποχέτευση, φυσικό αέριο, συγκοινωνίες, θερμαϊκός, φορτοεκφορτώσεις, ακόμη και οι λαϊκές αγορές κ.τ.λ.) και η επαλληλία των αρμοδιοτήτων θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και κυρίως για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει ο τρόπος σκέψεως των κυβερνώντων και να μεταφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Τοπική Ηγεσία και τους Τοπικούς Φορείς. Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
Οι φορείς της Θεσσαλονίκης πιέσαμε και συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανάπτυξη της πόλης μας και ποιότητα ζωής, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς κομματισμούς, χωρίς συντεχνιακά ή προσωπικά συμφέροντα. Ξεπερνάμε αγκυλώσεις και δεσμεύσεις που στοίχισαν τις προηγούμενες δεκαετίες 8 στην πόλη μας.
Συγχρόνως για να πάει μπροστά η Θεσσαλονίκη μας και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση των Σκοπίων που αποτελεί γενικότερο ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των χωρών μας και στην πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην διεθνή κονίστρα.
Οι αλυτρωτισμοί πρέπει να εξαφανισθούν από την περιοχή μας και σε αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει ανένδοτη. Ονομασίες του τύπου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ δεν πρέπει να τίθενται προς συζήτηση, διότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από κανένα Θεσσαλονικιό, κανένα Μακεδόνα, κανένα Έλληνα.
Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ιστορική αλήθεια και οι γείτονες μας σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση να βρουν μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς αλυτρωτικές προεκτάσεις και για όλες τις χρήσεις και έναντι πάντων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Όσο πιο γρήγορα αυτό γίνει αντιληπτό από τους βόρειους γείτονες μας, τόσο τα κέρδη για όλους μας θα είναι μεγαλύτερα. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσης υλοποίησης των έργων που παραθέσαμε παραπάνω και επιτάχυνση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κανένας καινούργιος προγραμματισμός δεν θα πρέπει να καθυστερήσει ούτε κατά μία ημέρα τα έργα που είναι απαραίτητα για την πόλη μας και τα οποία περιλαμβάνονται σε όλους τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς των Φορέων της Θεσσαλονίκης και βεβαίως είναι η βάση οποιουδήποτε νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο.