Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝέα για ΔήμουςΟι σπηλιές των...

Οι σπηλιές των Παξών, που συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα, κρύβουν μέσα τους τα ερωτικά μυστικά του Ποσειδώνα

Οι σπηλιές των Παξών, που συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα, κρύβουν μέσα τους τα ερωτικά μυστικά του Ποσειδώνα

Οι σπηλιές των Παξών, που συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα, κρύβουν μέσα τους τα ερωτικά μυστικά του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, τις αιματηρές μάχες των Ιλλυριών πειρατών με τους Κερκυραίους, την αγωνία του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας και τα σκοτεινά σχέδια του Μπαρμπαρόσσα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι σπηλιές των Παξών δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας «λάβωσε» την Κέρκυρα με την τρίαινα του αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, από το απότομο τράνταγμα σείστηκε η γη και σχηματίστηκαν οι βαθιές σπηλιές.

Οι ντόπιοι τις ονομάζουν «γράβες», δηλαδή ενάλιες σπηλιές. Οι πιο φημισμένες είναι η Υπαπαντή, που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα και φημολογείται ότι κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου, κρύφτηκε μέσα της το υποβρύχιο

Παπανικολής. Το Γαλάζιο σπήλαιο που στην ουσία είναι τρία μαγευτικά σπήλαια που επικοινωνούν μεταξύ τους και οι τολμηροί κολυμβητές μπορούν να δουν μέσα στην «καρδιά» τους τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά με το απύθμενο βάθος.

Αυτός που σαγηνεύει τον επισκέπτη είναι ο «Ορθόλιθος» που βρίσκεται καταμεσής της θάλασσας περιτριγυρισμένος από σμαραγδένια νερά. Απέναντί του στέκεται η βαθειά σπηλιά Αχάι, ένα σύμπλεγμα από κρυφές σπηλιές, που οι σταλαχτίτες

είναι ορατοί μόνο αν κολυμπήσεις μέσα τους. Ρίγη προκαλεί ο επιβλητικός γκρεμός του Ερημίτη, ενώ ο Τρυπητός, στέκεται αγέρωχος, σε όψη αψίδας, προστατεύοντας το νησί από κάθε κακό πνεύμα.

«Οι σπηλιές των Παξών σαγηνεύουν όποιον τις δει και κολυμπήσει μέσα τους. Τα νερά τους κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι θεραπευτικά καθώς το νησί είχε τόσες πολλές θειούχες ιαματικές πηγές που όλες χύνονται μέσα στην καρδιά των σπηλιών

και από κει στη θάλασσα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καπετάνιος και πλοιοκτήτης του ξύλινου, παραδοσιακού πλοίου «Άγιος Σεβαστιανός», Γιάννης Βελλιανίτης. Όπως μάλιστα υποστηρίζει «όσα ζευγάρια κολυμπήσουν στις σμαραγδένιες σπηλιές του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης τεκνοποιούν πολύ γρήγορα».

Οι πιο ψηλές σπηλιές των Παξών φτάνουν περίπου τα διακόσια μέτρα ύψος . Είναι απόκρημνες και έχουν κατακόρυφες κλίσεις, ενώ στη «σάρκα» τους έχουν σχηματιστεί διάφορες μορφές που οι περισσότερες προσδίδουν

σε μορφές των 12 θεών και τα βάθρα τους. Κάποτε οι σπηλιές, ήταν τόπος διαβίωσης της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus) όμως η πυκνή καθημερινή επισκεψιμότητα των τουριστών τις έτρεψε σε φυγή.

Σήμερα, εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες των σπηλιών, που είτε τις απολαμβάνουν από μακριά, είτε κολυμπούν μέσα τους προκειμένου να θαυμάσουν το περίτεχνο σμίλευμα της φύσης και τα κρυστάλλινα νερά που απλώνονται στα έγκατα τους.

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι και οι πιο τολμηροί που κάνουν καταδύσεις προκειμένου να γνωρίσουν το μαγικό βυθό των σπηλιών» αναφέρει ο καπετάνιος Θεμιστοκλής Τέσσας. «Τα χρώματα και τα πετρώματα τους είναι μπλε, κόκκινα και λευκά και προδίδουν όλο το πλούσιο υπέδαφος των Παξών».

Οι σπηλιές των Παξών είναι επισκέψιμες με εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες, από το Γάιο, με τον καπετάνιο Γιάννη Βελλιανίτη να τους παρέχει μία ξενάγηση πολύ διαφορετική, καθώς εκτός από την ιστορία των σπηλιών, τους παροτρύνει να κολυμπήσουν, να χαρούν τα καταγάλανα νερά, αλλά κυρίως τη μαγεία των σπηλιών.

Στόχος του δημάρχου Σπύρου Βλαχόπουλου είναι να παραταθεί η τουριστική σεζόν, προκειμένου όλο και περισσότεροι επισκέπτες να γνωρίσουν τη μοναδικότητα των Παξών και των Αντιπάξων, ενώ όπως αναφέρει στο  ο πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού Γιώργος Λύχνος «οι Παξοί και οι Αντίπαξοι με τις φυσικές ομορφιές τους μπορούν να συγκριθούν με τις ακτές της Καραϊβικής και σε πολλές των περιπτώσεων να τις ξεπεράσουν».

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Περιβαλλοντική “Αλιάκμονα Greece”—–Εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους αγρότες και κτηνοτρόφους που κινητοποιούνται δυναμικά αυτές τις μέρες μας……. aliakmongreece.blogspot.gr

Η Περιβαλλοντική “Αλιάκμονα Greece”aliakmongreece.blogspot.gr» εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους αγρότες και κτηνοτρόφους που κινητοποιούνται δυναμικά αυτές τις μέρες. Όσοι και όσες εργάζονται και δημιουργούν υπό αντίξοες συνθήκες στην ύπαιθρο προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην οικονομία και την...

Πως ο Γεώργιος Παπαδόπουλος χάρισε την Αγροτιά τα δάνεια..

Όταν Κυβέρνηση του λεγομένου γερού της δημοκρατίας Παπανδρέου πήγε να ρυθμίσει το αγροτικό χρέος ήταν ανοργάνωτη και επικοινωνιακή καθώς η περιβόητη «ρύθμιση χρεών» του 1964 είχε προεκλογικού χαρακτήρα και χωρίς σαφή χρηματοδότηση, χωρίς μηχανισμό ελέγχου και χωρίς πρόβλεψη για...

ΤΟ ΤΟΚΙΟ Theater Athens ΜΕ Ιουλία Καλλιμάνη την περίοδο των Χριστουγέννων στις 24, 25,26, 27, και 31, Δεκεμβρίου.02,03,05

ΤΟΚΙΟ ΜΕ Ιουλία Καλλιμάνη την περίοδο των Χριστουγέννων στις 24, 25,26, 27, και 31, Δεκεμβρίου.02,03,05. Οι μεγάλες βραδιές στο ΤΟΚΙΟ η βασίλισσα της διασκεδάσεις Ιουλία Καλλιμάνη που την Παρασκευή και Σάββατο Γίνεται το Αδιαχώρητο και της γιορτές των Χριστουγέννων και...

Οπισθόφυλλο και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα και του Ελληνικό Φαινόμενο. elliniko-fenomeno.gr-13-12-2025-Μια προοδευμένη και μια Υπανάπτυκτή χώρα.

Μια προοδευμένη και μια Υπανάπτυκτή χώρα. https://elliniko-fenomeno.gr/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bf%ce%b4%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%ba%cf%84%ce%ae-%cf%87/