Δέκα δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της τη συμβουλευτική γνώμη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του δικαστηρίου και τέσσερις δικαστές που ψήφισαν κατά και μία αποχή.
Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, απεφάνθη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση αυτή, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για τα αυτονομιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο, όπως επίσης για τις στάσιμες διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την ΕΕ.
Το δικαστήριο “αποφαίνεται ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου του 2008 δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ο Χισάσι Οουάντα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο θεωρεί επαρχία της και προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αποφανθεί όσον αφορά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.
Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως και να φέρει την Πρίστινα εγγύτερα σε μια ένταξη στον ΟΗΕ.
Από την Ουάσινγκτον που βρίσκεται σε επίσκεψη ο Πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, χαρακτήρισε την απόφαση «την καλύτερη δυνατή απάντηση για όλο τον κόσμο».
Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση για την Σερβία. Όπως είπε η Σερβία θα συνεχίσει να μάχεται για να πάρει το Κόσσοβο πίσω με κάθε νόμιμο και ειρηνικό τρόπο.
Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο να το κάνουν.
Όπως είπε, είναι καιρός η Σερβία και το Κόσσοβο να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν μαζί για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.