Η διάσκεψη για την ΚΓΠ μετά το 2013 ως επιστέγασμα της επιτυχίας του δημοσίου διαλόγου Σχεδόν 600 εκπρόσωποι από ολόκληρη την ΕΕ έρχονται στις Βρυξέλλες την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη για να συζητήσουν το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2013.
Η εν λόγω διάσκεψη θα επιδιώξει τη συζήτηση και την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων από το δημόσιο διάλογο για την μετά το 2013 εποχή, διάλογο που ξεκίνησε η Επιτροπή τον Απρίλιο με επίκεντρο τέσσερις πολύ ουσιαστικές ερωτήσεις:
«Γιατί χρειαζόμαστε την ΚΓΠ; Τι περιμένουν οι πολίτες από τη γεωργία; Γιατί να μεταρρυθμιστεί η ΚΓΠ;
Ποια εργαλεία χρειαζόμαστε για την ΚΓΠ του μέλλοντος;»
Οι ανταλλαγές απόψεων θα αποτελέσουν χρήσιμη βάση συζήτησης πριν εκπονήσει η Επιτροπή την ανακοίνωσή της για το μέλλον της ΚΓΠ, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Νοέμβριο του 2010.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα διοργανωθεί έκθεση στο κέντρο των Βρυξελλών (Place St Catherine) όπου θα προβληθεί η ποικιλία των γεωργικών προϊόντων ποιότητας της Ευρώπης και στην οποία κάθε κράτος μέλος θα έχει το δικό του περίπτερο όπου θα προσφέρονται στο κοινό κάποια από τα εθνικά του εδέσματα.
Μιλώντας ενόψει της εκδήλωσης, ο κ. Dacian Cioloș, Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, επέστησε την προσοχή στη μεγάλη ανταπόκριση που είχε ο δημόσιος διάλογος, με σχεδόν 6.000 εισηγήσεις στο Διαδίκτυο από το ευρύ κοινό μέσα σε δύο μήνες, καθώς και παρουσίαση των θέσεων περίπου 80 ομάδων προβληματισμού και 93 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ΚΓΠ έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες και οι απαντήσεις τους επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική μας δεν αποσκοπεί «μόνο» στην παραγωγή τροφίμων, αλλά και στην παροχή ευρύτερων δημόσιων αγαθών», δήλωσε ο Επίτροπος. «Περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τις εκδηλώσεις στην Place St Catherine την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι οποίες θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και οι οποίες αποτελούν τον εορτασμό της ποικιλομορφίας στην Ευρώπη.
Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σθεναρή πεποίθησή μου ότι η ΚΓΠ δεν αφορά μόνο τους γεωργούς, αλλά όλους τους πολίτες της ΕΕ, ως φορολογούμενους και καταναλωτές».
Ο δημόσιος διάλογος– οι ιδέες σας λαμβάνονται υπόψη Από τις 12 Απριλίου έως τις 11 Ιουνίου η Επιτροπή άνοιξε δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, καλώντας το ευρύ κοινό να απαντήσει σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις. Κατά τη δίμηνη αυτή περίοδο ελήφθησαν πάνω από 5.800 εισηγήσεις από το ευρύ κοινό, καθώς και από 93 άμεσα ενδιαφερόμενους και 80 ομάδες προβληματισμού.
Ελήφθησαν πάνω από 1.000 απαντήσεις από τη Γερμανία και την Πολωνία, καθώς και περισσότερες από 100 από τη Γαλλία, τη Λετονία, την Αυστρία, την Ισπανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η περίληψη των εισηγήσεων θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη τη Δευτέρα, αλλά η κεντρική ιδέα των απαντήσεων είναι η εξής:
Γιατί χρειαζόμαστε μια κοινή γεωργική πολιτική; Για να διασφαλισθεί η προμήθεια τροφίμων, αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Πολλοί πολίτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ομάδες προβληματισμού τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης όρων θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των γεωργών, της βιομηχανίας τροφίμων και των διανομέων.
Η διαφύλαξη της ποικιλομορφίας της γεωργίας σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ αποτέλεσε ένα άλλο μείζον μέλημα.
Τι περιμένουν οι πολίτες από τη γεωργία; Παροχή ασφαλών τροφίμων σε προσιτές τιμές, αειφόρο χρήση των γαιών, διατήρηση των δυναμικών αγροτικών κοινοτήτων: αυτές είναι οι βασικές προσδοκίες που αναδύονται από το δημόσιο διάλογο.
Γιατί να μεταρρυθμιστεί η ΚΓΠ; Για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια των τιμών των τροφίμων και να διασφαλιστούν αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης για τους γεωργούς της Ευρώπης.
Επίσης, για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κάλυψης των διατροφικών αναγκών του πλανήτη, να ενισχυθεί η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον, την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και να διατηρηθεί ο πλούτος του τοπίου που αποτελεί κοινή μας κληρονομιά. Ποια εργαλεία χρειαζόμαστε για την ΚΓΠ του μέλλοντος; Υπάρχει ομοφωνία ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε περισσότερο τους υφιστάμενους μηχανισμούς.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αμοιβή των γεωργών για την παροχή «δημόσιων αγαθών», ιδίως αυτών που συνδέονται με την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Η διάσκεψη στις 19/20 Ιουλίου – η ΚΓΠ μετά το 2013
Η διήμερη διάσκεψη θα ξεκινήσει με περίληψη των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν στο δημόσιο διάλογο, θα συνεχιστεί με παρουσίαση της νέας μελέτης του ΕΥΡΟΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ για τη στάση των πολιτών έναντι της ΚΓΠ, και κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με πολλούς εμπειρογνώμονες διαφόρων υπό συζήτηση θεμάτων.
Το απόγευμα της Δευτέρας θα αφιερωθεί σε εργομηγύρεις για την ασφάλεια των τροφίμων, το μέλλον της αγροτικής κοινωνίας, το περιβάλλον και την παροχή δημόσιων αγαθών από τη γεωργία, καθώς και την ποιότητα, την ποικιλομορφία και την υγεία.
Κατά την πρωινή συνεδρία της Τρίτης υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή της ΓΔ AGRI κ. Jean-Luc Demarty θα εξεταστούν οι ιδέες που θα υποβληθούν στις εργομηγύρεις. Θα πραγματοποιηθούν και άλλες εργομηγύρεις για τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής τροφίμων, τη διατήρηση της ποικιλομορφίας της αγροτικής κοινωνίας, τη διασφάλιση της παροχής δημόσιων αγαθών από τη γεωργία, και την προώθηση της ποιότητας και της ποικιλίας του εφοδιασμού σε τρόφιμα.
Το απόγευμα της Τρίτης θα αφιερωθεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τις συζητήσεις.