Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025

Η παρουσία το επόμενο Σαββατοκύριακο του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η παρουσία το επόμενο Σαββατοκύριακο του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

ως επικεφαλής πολυμελούς υψηλού επιπέδου αμερικανικής αντιπροσωπείας, μπορεί να είναι το κορυφαίο γεγονός της φετινής χρονιάς στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ωστόσο πέραν των γεγονότων που τυγχάνουν δημοσιότητας, υπάρχουν πολλά ακόμη σημαντικά που ενδυναμώνουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω τη σχέση των δύο χωρών.

Το σημαντικότερο από αυτά είναι πως πριν τα τέλη του έτους, θα υλοποιηθεί η συμφωνηθείσα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Νίκου Κοτζιά, έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας», ο οποίος στοχεύει «στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στην Αμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και την περιφερειακή σταθερότητα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινών δράσεων των δύο χωρών που δεν λαμβάνουν δημοσιότητα, είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Εγινε τότε γνωστό ότι στις προσπάθειες συμμετείχαν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «ντρον» (RPAs) από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε προσωρινά άδεια να αναπτυχθούν στη Λάρισα το 2018. Ωστόσο, όπως αναφέρει non-paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις επιχειρήσεις διάσωσης στις φωτιές της Αττικής, συμμετείχαν ορισμένες από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες ασκούνται μαζί με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα των ειδικών δυνάμεων. Αμερικανική πηγή διευκρίνισε σχετικά ότι πρόκεται για βατραχανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν Ελληνες συναδέλφους τους των ειδικών δυνάμεων.

 

Όπως αναφέρει αυτό το σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν ευκαιρία φέτος να ενισχύσουν περαιτέρω τη σχέση τους και πως «η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2017 συνεχίζει να αποδίδει μερίσματα». Αναμένουν ακόμη οι αμερικανοί μία «υγιή ανταλλαγή υψηλού επιπέδου επισκέψεων μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον», η οποία θα ενδυναμώσει την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία και θα ενισχύσει τη συνολική σχέση.

Τι όμως περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – αυτή η πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία, σύμφωνα με το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Στον τομέα τις ελληνικής υποστήριξης με υποδομές προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ:
  • Σημειώνεται η σημασία της χρήσης των αεροπορικών και λιμενικών δυνατοτήτων της Βάσης της Σούδας, η οποία εξυπηρετεί τρεις μάχιμες στρατιωτικές διοικήσεων των αμερικανικών δυυνάμεων.
  • Η προσωρινή άδεια για ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα και η χρήση τους στις φωτιές της Αττικής.
  • Η χρήση των λιμένων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης σε υποστήριξη της Επιχείρησης Atlantic Resolve. Σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό «υπουργείο Αμυνας προσέφερε επιπρόσθετη πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις προς υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM) και περιφερειακών αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Στον τομέα της ασκήσεων και της εκπαίδευσης:
  • Σημειώνεται η συμετοχή των δύο χωρών σε κοινές (διμερείς) ασκήσεις, αλλά και σε πολυμερείς, συμπεριλαμβανομένων: Της αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ, Εμιράτα, Κύπρος, Βρετανία και η Αίγυπτος ως παρατηρητής). «Φοίνιξ Εξπρές» και «Μέγας Αλέξανδρος» (Πεζοναυτών ΗΠΑ και Ελλάδας),
  • «Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ασκούνται συνεχώς με μονάδες ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Ορισμένες από τις μονάδες αυτές συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη διάρκεια των πυρκαγιών της Αττικής».
Στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας:
  • ΟΙ ΗΠΑ έχουν αναλάβει πολυετή προσπάθεια για οικοδόμηση «συνεπούς τακτικού επιπέδου αντιτρομοκρατικής δυνατότητας, δυνανότητα κοινού επιχειρησιακού επιπέδου και υποστηρικές ελληνικές διϋπηρεσιακές επιχειρήσεις».
  • Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση θα λάβει χώρα στην Κρήτη στις 18 Δεκεμβρίου, υπό την ηγεσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ.
Στον αντι-υποβρυχιακό πόλεμο:
  • Καταγράφεται πως οι ΗΠΑ ζήτησαν το 2018 και έλαβαν από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μονάδες αντιυποβρυχιακού πολέμου, για συνοδεία και επιχειρήσεις υποστήριξης της μονάδας κρούσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, «προωθώντας ναυτική διαλειτουργικότητα».

 

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος θα συμμετάσχουν:

Ο πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ο υφυπουργός Ενέργειας Mark Menezes, η υφυπουργός Εξωτερικών για εκπαιδευτικές υποθέσεις Marie Royce, o βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Matthew Palmer, o βοηθός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα Τεχνολογίας Michael Kratsios, o πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας Ρον Τζόνσον και οι πρέσβεις Φίλιπ Ρίκερ και Καθλίν Ντόχερτι.greeknewsonline

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Γ. Σγουρός: Εμείς κάναμε έργα χωρίς κομπασμούς και φανφάρες, όπως το Μουσειακό και Πολιτιστικό Κέντρο «ΓΕΡΑΝΕΙΑ» στο Μάζι Μεγάρων, που αναγνωρίστηκε από όλους.

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να παρευρεθώ την Κυριακή 22 Ιουνίου στα εγκαίνια του Μουσειακού Κέντρου Πολιτιστικών Προϊόντων «ΓΕΡΑΝΕΙΑ», στη Μονή Αγίας Παρασκευής, στο Μάζι Μεγάρων. Ένα έργο, που σηματοδοτεί την ενίσχυση και προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής παράδοσης...

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΚΑΙ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Έγραψε ο δικηγόρος Παύλος Αλτίνης στο facebook… ΤΟ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΧΩΡΙΑ !!!!!!!! ΟΙ ΞΙΝΟΝΕΡΙΤΕΣ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ !!!!!!!! Στις 4 Ιουλίου 2025 έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ξινό-Νερό Αμυνταίου Φλώρινα...

Η Ιουλία Καλλιμάνη Στην περιοδεία σε Όλη την ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Όπου η εμφανίσεις της είναι sold out .

Μετά της εμφανίσεις στο Tokyo Theater Athens,που έκανε sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα η Ιουλία Καλλιμάνη τώρα κανί γράφει sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα σε ολη την ΕΛΛΑΔΑ και του εξωτερικού.. Η Ιουλία Καλλιμάνη, στο TOKIO sold out εμφανίσεις η...

Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ:- Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/7 10:23 «Όποιος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ περιλαμβάνεται σε καταλόγους διαθέσιμους στο κοινό. Οι εν λόγω κατάλογοι έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στα ενωσιακά μέτρα χρηματοδότησης. Ωστόσο,...