Τηλεφωνικώς στην ψηφιακή μπάντα elliniko-fenomeno.com, στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” (21 Απριλίου 2010) με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, ο έγκριτος νομικός της πόλης μας, του εργατικού δικαίου, υπήρξε δε επί σειρά ετών γενικός γραμματεύς του Δικηγορικού Συλλόγου, και μέλος του Δ.Σ Χάρης Βεργούλης, θα μας εκθέσει τις απόψεις του, για τα πολύ σκληρά, και αντιλαϊκά μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση, τα οποία όπως τονίζει σχεδόν, όλα είναι αντισυνταγματικά και όχι μόνο.
Καθώς, σύμφωνα και με το 1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε, ” Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα… …Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης” ,πραγμά που με την συνθήκη -μνημόνιο της τετράδας (Ελληνική κυβέρνηση-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα – Ε.Ένωση )
Νίκος Βάνης: Καλημέρα σας κύριε Βεργούλη, τι μου κάνετε;;
Χάρης Βεργούλης: Καλή σας μέρα, είμαι καλά, εσείς;;
Ν. Βάνης: Το τραγούδι που ακούμε είναι του μεγάλου μας μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, γιατί η μέρες είναι τέτοιες.
Η Ελλάδα μας είναι πλέον υπό την επίβλεψη του της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ).
Πως βλέπετε την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μας, διότι είστε ένα άτομο φιλοσοφημένο, μια και σας γνωρίζω αρκετά χρόνια. Προς τα που οδηγούμαστε;;
Χ. Βεργούλης: Πήγατε στα πολύ δύσκολα.
Νομίζω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούσαμε να το αποφύγουμε, και εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρόκειται για μέτρα σκληρής φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στην οποία επικρατεί η άποψη “όποιος αντέξει”.
Επειδή ασχολούμαι επί πολλά χρόνια με τους εργαζόμενους, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα εργατικά δικαιώματα, και ούτω καθ΄ εξής. Διαπιστώνω μια υπόκωφη ακόμα οργή πολλών ανθρώπων.
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει αντίδραση. Κατά την γνώμη μου επιβάλλεται να υπάρξει αντίδραση. Δεν είναι δυνατόν μια Σοσιαλιστική κυβέρνηση να εισάγει αυτά τα σκληρά μέτρα, και από την άλλη μεριά, να μην ακουμπά καθόλου αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον ξεπεσμό της χώρας, και την κρίση αυτή. Σήμερα λοιπόν να μην τους ακουμπά καν.
Ν. Βάνης: Κύριε Βεργούλη, πόσα αντισυνταγματικά είναι αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης;;
Χ. Βεργούλης: Κοιτάξτε, όσον αφορά την προγραμματισμένη κατάργηση της αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κ.λ.π, διότι θα επακολουθήσουν και άλλα μέτρα ξέρετε, δεν είναι μόνο αυτά.
Ήδη χθες ο κύριος Τρισέ το είπε, δεν το υπαινίχθηκε καν, το είπε ευθέως. Αυτά λοιπόν τα μέτρα είναι ευθέως αντισυνταγματικά, κόντρα στα άρθρα 22 και 23 του συντάγματος, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 και 2 του συντάγματος.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η διαιτησία, και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες . Θέλω δε να σας πως το εξής:
Την αποζημίωση λόγω απόλυσης, την οποία προβλέπει ο νόμος 2112 ο οποίος είναι του Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν διανοήθηκε κανένας μέχρι σήμερα να την καταργήσει, μη εξαιρουμένων και των δικτατοριών.
Δηλαδή ούτε η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, αλλά ούτε και η Χούντα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου αυτόν τον νόμο δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν.
Ν. Βάνης: Δηλαδή λέτε ότι κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο.
Χ. Βεργούλης: Καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα, είτε κοινοβουλευτική, είτε μη κοινοβουλευτική να καταργήσει αυτόν τον νόμο. Και έρχεται η παρούσα κυβέρνηση, διότι γνωρίζεται ιδεολογικά που πρόσκειμαι, αλλά τα λέω αυτά με πολύ θλίψη, και θα έλεγα με κάποια οργή.
Διότι δεν είναι δυνατόν να καταργούμαι την αποζημίωση στην απόλυση. Γιατί ξέρετε τι καλύπτει η αποζημίωση. Τον χρόνο μέχρι να βρει δουλειά ο εργαζόμενος, για να συντηρήσει την οικογένεια του.
Ν. Βάνης: Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ που έλεγε, ότι η Τουρκία είχε μπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και σε δύο χρόνια έφυγε κακήν κακώς.
Χ. Βεργούλης: Και εγώ σας θυμίζω την Αργεντινή, που επίσης έφυγε άρον – άρον. Τώρα δε είναι μια πλέον αναπτυγμένη χώρα, ενώ το ΔΝΤ την είχε πάει στα τάρταρα. Θυμάστε που είχαν βγει οι νοικοκυρές έξω με τις κατσαρόλες.
Ν. Βάνης : Πιστεύετε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο και στην χώρα μας.
Χ. Βεργούλης: Κατ΄ αρχήν πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να επιτύχουν. Δεν γίνεται όταν ξεζουμίζεις τον άλλον, όταν του λες σε καταργώ το δώρο Χριστουγέννων, πως θα ζήσει;; Τι θα βγει να ψωνίσει;;. Ξέρετε ότι η αγοραστική κίνηση παρατηρείται τις γιορτές, τότε η αγορά έχει κίνηση.
Από πού λοιπόν προέρχεται αυτή η κίνηση;; Από αυτούς που παίρνουν κάποιο δώρο, δηλαδή κάποια ανάσα . Και τώρα εσύ έρχεσαι και καταργείς το δώρο, πως ή τι θα πετύχεις μ΄ αυτό;;
Ν. Βάνης: Το σύνταγμα μας κύριε Βεργούλη μιλά σε ισονομία – ισοπολιτεία, ενώ αντιθέτως εδώ βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στους υπαλλήλους της βουλής, άφησαν και τον 15ο και 16ο μισθό, εν αντιθέσει με όλο το άλλο δημόσιο.
Χ. Βεργούλης: Εδώ έχουμε προφανή παραβίαση του άρθρου 24 του συντάγματος, περί ίσης μεταχείρισης.
Ν. Βάνης: Εάν προσφύγουν οι εργαζόμενοι που χάνουν όλα τα κεκτημένα τους στα δικαστήρια, θα δικαιωθούν;;
Χ. Βεργούλης: Κοιτάξτε, αυτό που με ρωτάτε τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, και πολύ σοβαρό, και το είπα και δημόσια προχθές στην τηλεόραση. Είπα λοιπόν ότι τώρα χρειάζονται δικαστές με σθένος.
Τώρα χρειάζονται δικαστές που θα αντισταθούν. Τώρα χρειάζονται δικαστές οι οποίοι δεν θα ταυτιστούν με την εκτελεστική εξουσία. Τώρα χρειάζονται δικαστές με πληρότητα, και συνείδηση, στο να εφαρμόσουν το σύνταγμα και τους νόμους, σύμφωνα με την συνείδηση, και την κοινωνική αποστολή τους.
Ν. Βάνης: Ένα άλλο που είναι αντίθετο με το σύνταγμα, το θέμα που αφορά τις αυξήσεις των δικαστών και των βουλευτών. Έχω πάρει ένα e-mail από την Κοινωνία Καποδίστρια, το κόμμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα, και ξεκινά την πολιτική σταδιοδρομία του.
Μου έστειλαν λοιπόν αναλυτικά από το λογιστήριο του κράτους πως οι ανώτατοι δικαστικοί και βουλευτές θα παίρνουν αύξηση κάθε χρόνο 30%. Δηλαδή για το 2010 θα λάβουν 6.500.000.000 Ευρώ, το 2011 6.980.000.000 Ευρώ, και το 2012 7.180.000.000 Ευρώ. Και ρωτώ, αυτό είναι συνταγματικό;;
Χ. Βεργούλης: Να σας πω κάτι, εγώ θέλω οι δικαστές να αμείβονται έτσι ώστε να είναι ανεξάρτητοι. Εκείνο που με ενοχλεί είναι ότι πολλές φορές καθορίζουν οι ίδιοι την αμοιβή τους. Αυτό δεν συνάδει ούτε με το σύνταγμα, ούτε με την αποστολή τους. Γιατί για μένα δικαστής ο οποίος πάει για τα φράγκα στην δικαιοσύνη, δεν είναι άξιος της αποστολής, και αυτού που του επιτάσσει η πολιτεία, και οι πολίτες. Από εκεί και μετά οι άλλες ανισότητες είναι προφανές ότι πάνε κόντρα όχι μόνο στον νόμο, όχι μόνο στην κοινωνική συνείδηση και πολιτική, αλλά και στο σύνταγμα. Είναι σαφές αυτό.
Ν. Βάνης: Θέλω τώρα να έλθουμε και στα του οίκου σας, με άλλα λόγια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης. Έγινε μια φάση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να παρθούν τα χρήματα του ταμείου σας, από την Εμπορική τράπεζα που ήταν κατατεθειμένα, για να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πολλοί συνάδελφοι σου μίλησαν για αφαίμαξη του ταμείου σας.
Προ ημερών προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου, τον οποίον τελικά βρήκα, άλλα δεν ήθελε να κάνει καμιά δήλωση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Τι κάνει ο σύλλογος σας, για να προφυλάξει τα δικαιώματα σας;; Σ΄ ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το ταμείο νομικών το οποίο είναι υγιές.
Χ. Βεργούλης: Το πρώτο χτύπημα στο ταμείο νομικών έγινε όταν μπήκαμε στην Ευρωζώνη, όπου μας πήραν όλα τα χρήματα, και ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου αρνιόταν να τα επιστρέψει. Για τα άλλα δύο που περιγράφεται τώρα είναι υπόλογη η εκπροσώπηση μας στο δικηγορικό σώμα. Δυστυχώς αυτοί που ηγούνται αυτήν την ώρα το δικηγορικό σώμα, δεν είναι αντάξιοι των περιστάσεων.
Αυτήν την ώρα το δικηγορικό σώμα έπρεπε να είμαι σε αγωνιστική κινητοποίηση. Αυτήν την ώρα το δικηγορικό σώμα θα έπρεπε να είναι μπροστά, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αγώνας, και μια συνείδηση, ότι δεν θα σκύψει το κεφάλι. Αλλοίμονο εάν το δικηγορικό σώμα δεν είναι μπροστάρης.
Ν. Βάνης: Θα διαβάσατε στον τύπο για την λευκή απεργία των πιλότων της πολεμικής μας αεροπορίας, αντιδρώντας στην μείωση μισθού από την κυβέρνηση. Πως βλέπετε αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά ρισκάρουν την ζωή τους στον αέρα, για την πατρίδα, και αντί η κυβέρνηση να τους επιβραβεύσει, τους μειώνει τον μισθό τους. Και αυτό το μέτρο δεν είναι αντισυνταγματικό;;
Χ. Βεργούλης: Διάβασα στον τύπο του Σαββάτου μια ανώνυμη επιστολή αλλά συγκλονιστική ενός πιλότου. Αναφερόταν στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ενός πατέρα του οποίου τα παιδιά ρωτούν την μητέρα τους καθημερινά, εάν θα επιστρέψει σώος στο σπίτι ο πατέρας τους, ο οποίος ρισκάρει την ζωή του στον αέρα, για την αναχαίτιση των Τουρκικών αεροπλάνων. Και εμείς καθόμαστε και κουβεντιάζουμε στο πως θα κόψουμε τα επιδόματα απ΄ αυτούς τους ανθρώπους.Αυτό εκτός του ότι είναι αντισυνταγματικό, είναι και ανήθικο.
Ν. Βάνης: Εάν ζούσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, και έβλεπε την σημερινή εικόνα της Ελλάδος, τι θα έκανε;;
Χ. Βεργούλης: Εάν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα έκανε ότι στο Νταβός. Εάν Θυμάσαι, τότε σε μια σύνοδο κορυφής σηκώθηκε και έφυγε. Θα πήγαινε, θα διαπραγματευόταν σκληρά, και θα αποχωρούσε. Δεν θα καθόταν να σκύψει το κεφάλι.
Ν. Βάνης: Άρα συμπεραίνουμε ότι οι νέοι πολιτικοί συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Παπανδρέου, σήμερα σκύβουν το κεφάλι στους ξένους.
Χ. Βεργούλης: Τον Ανδρέα Παπανδρέου η επόμενη σύνοδος του έδωσε τα ΜΟΠ.
Ν. Βάνης: Κύριε Βεργούλη θέλω να σας ευχαριστήσω που ήσουν σήμερα μαζί μας στο ψηφιακό ραδιόφωνο.
Χ. Βεργούλης: Να είστε καλά.