Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2025

Τα έπινε ο Γιάννη Μπουτάρης σε «Μπαράκι της πόλης έως της πρωινές ώρες

και Μέτα πήγε στο δημαρχείο και έκανε τη δήλωση θα έπρεπε να αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Μάλιστα, καθώς επίσης «Μακεδονία» ονομάζεται ο σταθμός των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι πρέπει να αλλάξει και αυτό.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε αυτό το θέμα, σχολιάζοντας ότι οι τουρίστες που φτάνουν στην πόλη νομίζουν ότι είναι στα Σκόπια!

«Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το ”Μακεδονία” στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια», είπε ο κ. Μπουτάρης,

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε», είπε ακόμη μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί, εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και επανέλαβε τα όσα είπε χθες, προτείνοντας το αεροδρόμιο Μακεδονία να μετονομαστεί σε αεροδρόμιο Νίκος Γκάλης.

Καλαφάτης: Ακατάλλληλος για δήμαρχος ο Μπουτάρης

Αμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος έκανε λόγο για «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» και χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο για δήμαρχο».

Κικίλιας: Να μαζευτεί και να συνέλθει ο Μπουτάρης

«Ο κ. Μπουτάρης είναι ταλαιπωρημένος από το μεγάλο συλλαλητήριο και ο κ. Τσίπρας συγχυσμένος από τον “ετερόκλητο όχλο”, όπως τον αποκάλεσε».

«Τους λέω ένα πράγμα που λέει ο λαός: Να μαζευτούν και να συνέλθουν!» τόνισε μιλώντας στον Antenna ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το αεροδρόμιο της πόλης είπε πως «η κυβέρνηση και ο κ. Μπουτάρης είναι σε αναντιστοιχία με την ελληνική κοινωνία» και διερωτήθηκε αν ο κ. Μπουτάρης ξέρει πού είναι Δήμαρχος.

Δ.Καμμένος: Προσπαθεί να μείνει στην επικαιρότητα με το αρρωστημένο χιούμορ του

Ως εθνικά ανεπίτρεπτο και βραχίονα στήριξης των γειτόνων στη διαπραγμάτευση χαρακτήρισε ο Δημήτρης Καμμένος το θέμα αλλαγής στην ονομασία του αεροδρομίου Μακεδονία. Ο κύριος Μπουτάρης έχει φτάσει στο τέλος της καριέρας του και προσπαθεί να μείνει στην επικαιρότητα με το αρρωστημένο χιούμορ του αλλά στο θέμα αυτό δεν χωράνε αστεία, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.Μην τον ξαναψηφίσετε, απορώ πως τον ψηφίζουν, προσβάλλει το ίδιο τους το σπίτι, την ιστορία και τους ψηφοφόρους, υπογράμμισε. Εμμένουμε στη θέση μας και συμφωνούμε και με τον Γλέζο στο θέμα της Μακεδονίας, σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Κώστας Α. Καραμανλής: Ο Μπουτάρης θα ήταν αγουροξυπνημένος… 

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε δε δηκτικά ότι «ο κ. Μπουτάρης θα ήταν αγουροξυπνημένος» όταν έκανε τις δηλώσεις για ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία», κάνοντας λόγο για υπερβολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος ΚΤΕΛ “Μακεδονία”:

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στέλνει ο πρόεδρος του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων «Μακεδονία», κ. Γιάννης Λάμπρου.

Ο κ. Λάμπρου, απαντώντας στην πρόταση Μπουτάρη για αλλαγή του ονόματος του Σταθμού σε ένδειξη καλή θέλησης προς την χώρα των Σκοπίων, σημειώνει ότι η διοίκηση των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» δεν συζητά σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του Σταθμού.

«Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση και δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει το όνομα του Σταθμού μας. Ο σταθμός είναι ιδιωτικός και δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση για κάτι τέτοιο» τονίζει ο κ. Λάμπρου.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Μπουτάρη ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες ακούν Μακεδονία και νομίζουν ότι βρίσκονται στα Σκόπια ο κ. Λάμπρου δήλωσε: «δεν έχουμε ακούσει να μπερδεύεται ο κόσμος και να νομίζει ότι βρίσκεται στα Σκόπια».

Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» καλεί τον κ. Μπουτάρη να στηρίξει την ένταξη του Σταθμού στον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης. «Αντί να συμβάλει ο Δήμαρχος στην ένταξη των ΚΤΕΛ στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό της πόλης ασχολείται με την πινακίδα του Σταθμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.

Παναγιώτης Αβραμόπουλος

12.02.2018 – «Συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για την ΠΓΔΜ».
Πιστεύω ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να εκδώσει ψήφισμα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί τρία ψηφίσματα για το θέμα (το 2007, το 2009 και το 2010). Και τα τρία ουσιαστικά αναφέρονται στο ονοματολογικό και στη μη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Το δημοτικό συμβούλιο έχει ανάγκη να διατυπώσει την άποψή του εν όψει των νέων συνθηκών που υφίστανται και των νέων δεδομένων που ισχύουν το 2018.
Το σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο κατέληξε η δημοτική ομάδα της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» είναι διαπιστωτικό, ασπόνδυλο και αδιάφορο.Εμπεριέχει δε μία μείζονα και παρελκυστική αντίφαση: «Ο Δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική», γράφει –αυτό είναι προφανές. Όμως, εδώ και χρόνια, «ασκείται» εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των Σκοπίων.
Η έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί ανάμειξη στην εξωτερική πολιτική που ασκεί το αρμόδιο πολιτικό όργανο. Είναι, όμως, ένα ενισχυτικό μέσο για τη συζήτηση που γίνεται στην κατεύθυνση της εύρεσης λύσης. Με βάση αυτήν την άποψη θέλω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου:

1. Η εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας των κρατών και των λαών στα Βαλκάνια αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας. Η Ελλάδα, μετά την πολύχρονη και σκληρή δοκιμασία των μνημονίων, οφείλει να στηριχθεί στην εξωστρέφεια και να καταστεί ελκυστήρας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί άλλωστε, παρά την εθνική περιπέτεια των τελευταίων χρόνων, τη μοναδική χώρα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών θεσμών.

2. Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους διεθνείς θεσμούς είναι αναγκαία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την επίτευξη των στόχων της χώρας μας στη βάση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Το θέμα το οποίο έχει προκύψει είναι προφανές ότι στηρίζεται στις ανάγκες και στις προτεραιότητες των μεγάλων χωρών οι οποίες επιθυμούν να ελέγξουν τα μέτωπα που υπάρχουν στα δυτικά Βαλκάνια.

3. Στα εθνικά θέματα οι αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται σε ευρείες πολιτικές συναινέσεις. Η διαμόρφωση μίας κοινά αποδεκτής γραμμής από το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες και την επωφελή για εμάς κατάληξή τους.
Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις για την εύρεση συνολικής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει και το ονοματολογικό, σε μία δημοκρατική πολιτεία όπως η Ελλάδα, διεξάγονται, μεν, από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, απαιτείται όμως η διαρκής ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, τα δε αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων τελούν υπό την έγκριση του εθνικού κοινοβουλίου.

4. Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη νέα αυτή συζήτηση για την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία της γειτονικής χώρας, προκειμένου να εγκλωβίσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να ξεφύγει από την τεράστιες αντίφαση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –τη στάση, δηλαδή, στο θέμα αυτό του κυβερνητικού της εταίρου.
Αυτοί οι λάθος ή και σκόπιμοι χειρισμοί απέτρεψαν έως τώρα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας και συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του λεγομένου δημοκρατικού τόξου.

5. Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει επισήμως το πλαίσιο και τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης και δεν έχει συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών –κάτι που συνέβη, ήδη από τις 28 Ιανουαρίου 2018, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

6. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε τις εξελίξεις και οχυρώθηκε πίσω από την περίφημη φράση «η λύση θα αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία», αποφεύγοντας, με τον τρόπο αυτό, την ανάληψη της ευθύνης που της αναλογεί για την οριστική και επωφελή επίλυση του ζητήματος στην παρούσα φάση κατά την οποία διαφαίνεται ότι υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις και έχει διαμορφωθεί ένα θετικό περιβάλλον.

7. Οι εθνικές προτεραιότητες της χώρας μας επιβάλουν την ανάγκη για εύρεση λύσης. Αυτή όμως πρέπει να προέλθει:

– Εφ’ όσον απαλειφεί ο ανιστόρητος χαρακτήρας όσων ζητημάτων αναφέρονται στην εθνικότητα, στην ιθαγένεια και στη γλώσσα.
– Εφ’ όσον εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις οι οποίες εμπεριέχονται σε επίσημα έγγραφα, σχολικά εγχειρίδια, χάρτες και σύμβολα και –κυρίως- περιλαμβάνονται στο θεμελιώδη νόμο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δηλαδή στο σύνταγμά της.

8. Εφ’ όσον διαφανεί ότι τα παραπάνω εμπίπτουν στις γνήσιες προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τροποποιηθεί το σύνταγμα, τότε πρέπει να προωθηθεί η λύση για το όνομα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, το δε σύνολο της συμφωνίας πρέπει να περιβληθεί με τις αναγκαίες διεθνείς εγγυήσεις και να ισχύει έναντι όλων.

9. Σε κάθε περίπτωση, η λύση του προβλήματος προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της χώρας δεν μπορεί να βασισθεί στην εθνικιστική ρητορεία και στην πατριδοκαπηλία που επιχειρούν ακροδεξιοί κύκλοι αλλά ούτε και στην εκμετάλλευση του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων.

Παναγιώτης Αβραμόπουλος

«Ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων;*
Απευθύνω έκκληση στον Γιάννη Μπουτάρη να βάλει τέλος στη συνήθη αμετροέπειά του η οποία καθίσταται πλέον ΚΑΙ εθνικά επικίνδυνη.
Δυναμιτίζει μία κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται με την ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας, απαξιώνει δε το Δήμο Θεσσαλονίκης και την παράταξη που τον διοικεί.
Αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για τη διατύπωση μίας πολιτικής θέσης αλλά για μία πολιτική προβοκάτσια.

*«Τι λόγος ξέφυγε από την οδοντοστοιχία σου;» – Ιλιάδα Δ’ 360

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη για τα Ελληνοτουρκικά στην Θεσσαλονίκη στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

ΣΤΟ βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη για τα Ελληνοτουρκικά στην Θεσσαλονίκη ο Κώστας του Καραμανλής τέως πρωθυπουργός και του Ευάγγελο Βενιζέλο και τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τέως ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Τη Δευτέρα, 5 Μαΐου, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, θα παρουσιάσει...

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΟΥΝ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Με συνεχή αρθρογραφία μου τους τελευταίους μήνες είχα προβλέψει τον “ξαφνικό θάνατο” του νεοπαγούς κόμματος “Νίκη”! Όχι κυρίως λόγω των συνεχών δημοσκοπήσεων που επαληθεύουν τις εκτιμήσεις μου, αλλά κυρίως διότι η ηγετική Ομάδα αυτού του...

Γεραπετρίτης με Βαρθολομαίο στο ”Φανάρι”, εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είπε τα πολλά στον πατριάρχη και η υφυπ. Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, τα λίγα! 'Αρχισε, ο υπουργός, με την αθλιότητα του γραφικού, μόνιμου αντιπρόεδρου του αρχιεπισκοπικού Συμβούλιου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Γιάννη Κατσιματίδη, που έκανε, πρόσφατα, δήλωση εναντίον...