Υπερψηφίστηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ για όποιον αρνείται ότι συνέβη η Γενοκτονία του 1915. Οι ίδιες ποινές ισχύουν και για την άρνηση του Ολοκαυτώματος, σημειώνει το Reuters.
Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση αποστασιοποιείται από την πρόταση νόμου. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η πρόταση νόμου πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από την Ανω Βουλή (Γερουσία) και προσθέτει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε αυτή. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των σοσιαλιστών και το οποίο δίχασε όλες τις πολιτικές ομάδες, υπερψηφίστηκε με 106 ψήφους έναντι 19, ενώ η πλειοψηφία εκ των 577 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης απουσίαζε τη στιγμή της ψηφοφορίας.Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η πρόταση νόμου θα πρέπει επίσης να λάβει την έγκριση της Γερουσίας και να υπογραφεί από τον Γάλλο πρόεδρο.
Σκληρή διαμάχη «Είναι μεγάλη η αντίδρασή μας, σε επίσημο και λαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Χαρακτήρισε την υπόθεση «εθνική» και ως προς το τι θα ακολουθήσει είπε «θα δείτε τις επόμενες ημέρες». Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα «να βγει η Γαλλία από αυτό το αδιέξοδο».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται: «Βαρύ πλήγμα έχουν δεχθεί οι τουρκογαλλικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης μερίδας Γάλλων πολιτικών που δεν μπόρεσαν να δουν τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «προκαλεί λύπη το γεγονός ότι παρά τις διπλωματικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε εδώ και καιρό σε υψηλότερο επίπεδο, από κοινού με τους εγκατεστημένους στη Γαλλία πολίτες μας, τους μαζικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο, ψηφίστηκε στο γαλλικό εθνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της αβάσιμης γενοκτονίας των Αρμενίων».
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος επισήμανε ότι «πρόκειται για εχθρική κίνηση εναντίον του τουρκικού έθνους». Ο Αρίντς υπογράμμισε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι στη Γαλλία, η οποία είναι η κοιτίδα της ελευθερίας, ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο για τις ψήφους συγκεκριμένου εθνοτικού στοιχείου».
«Εάν η Τουρκία φθάσει κάποια στιγμή στο σημείο να επισφραγίσει την υποψηφιότητά της και ενταχθεί στην ΕΕ, είναι προφανές ότι πρέπει να αναγνωρίσει την αρμενική Γενοκτονία» δήλωσε την Τετάρτη η υποψήφια των σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της Γαλλίας, καλώντας την να θυμηθεί το δικό της αποικιοκρατικό παρελθόν.
Προειδοποίησε επίσης πως η πρόταση νόμου βλάπτει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις. Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την εναρμόνιση της Τουρκίας με την ΕΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς δήλωσε πως τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της υπερψήφισης του νομοσχεδίου περί γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική Βουλή «δεν πρέπει να βλάψουν την Τουρκία». Ο Γιακίς επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» και με κριτικό ύφος προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση κινηθεί πιο έγκαιρα αυτή τη φορά, εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη γαλλική Γερουσία, αν καταφέρει να οργανωθεί με τρόπο που να επηρεάσει τους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές, έχουμε πιθανότητες να είμαστε περισσότερο πετυχημένοι».
Σωματεία των Τούρκων καταναλωτών και εμπορικά συνδικάτα κάλεσαν τον πληθυσμό σε μποϊκοτάζ κατά των γαλλικών προϊόντων. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει ένα μποϊκοτάζ, αλλά σημείωσε ότι είναι θέμα του κόσμου να αποφασίσει τι θα κάνει. Όπως είπε, «ο χρόνος θα δείξει. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια». Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι περιορισμένη η ζημιά στις οικονομικές σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τους Γάλλους βουλευτές.
Χαιρετίζουν οι Αρμένιοι
Η Αρμενία εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση της πρότασης νόμου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία «φυσική αντίδραση» στην «επιθετική πολιτική άρνησης» από το τουρκικό κράτος. «Η απόφαση αυτή είναι μία φυσική αντίδραση στην κατηγορηματική, επιθετική και επίσημη άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το τουρκικό κράτος» δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Βαρτάν Οκσανιάν σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα. Και η ευρωαρμενική ομοσπονδία χαιρέτισε ως «ιστορική πρόοδο» την υιοθέτηση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας. «Χαιρετίζουμε με συγκίνηση αυτή την ιστορική πρόοδο με την οποία, για άλλη μια φορά, η Γαλλία δείχνει το δρόμο της προόδου, του ανθρωπισμού και της αξιοπρέπειας», σημείωσε η Χίλντα Τσομπογιάν, πρόεδρος της ομοσπονδίας αυτής, η οποία συσπειρώνει πολλούς συλλόγους που εκπροσωπούν την αρμενική διασπορά στην Ευρώπη.
πηγή:in.gr, Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό