Νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, κατατέθηκαν στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις».
Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής: Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.
Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.
Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.
Υποβάλετε ΕΔΩ αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα μέσω taxis! Αναλυτικές οδηγίες
Αίτηση μέσω Taxisnet θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος βάσει των εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Η πλατφόρμα του Taxisnet θα ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες.
ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΕΔΩ για να κάνετε την αίτηση (η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες μέρες)
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, το ποσό του μερίσματος θα είναι εφάπαξ, αφορολόγητο και ακατάσχετο.
Σε χαμηλοσυνταξιούχους, νέους και άνεργους θα μοιραστεί το ποσό των 720 εκατ. ευρώ. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι τα 9.000 ευρώ και για τα πολυπρόσωπα τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
• Για οικογένειες με δύο παιδιά,
– με εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
– με εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ και
– με εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
• Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,
– με εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
– με εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ
– με εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.
• Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,
– με ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
– με εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
– με εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.